Titlul este o simpla “licenta poetica”. Nu trebuie sa fii domn al Tarii Romanesti si sa traiesti in secolul al XVII-lea  pentru a-ti dori usi de intrare sculptate. Chipurile luminate vor fi ale celor care vor veni in vizita si, cel mai probabil, vor fi uimiti de arhitectura usii.

Usile sculptate au fost dintotdeuna usi purtatoare de povesti. Daca vrei sa dai o nota de originalitate casei tale, atunci afla ca usile sculptate inca sunt in tendinte.

Usi sculptate romanesti – din faimoasele povesti

Cele mai frumoase usi sculptate de la noi se gasesc la intrarea in biserici. Acestea pastreaza simetria specifica unui lacas de cult, dar cu „infloriturile” caracteristice, preluate din motive biblice. De asemenea, o mare parte a usilor sculptate cu valoare de arta se gasesc la intrarea muzeelor, teatrelor sau a altor cladiri cu valoare culturala. Haideti sa admiram impreuna cateva dintre acestea 🙂

Usa sculptata de la Muzeul National de Arta al Romaniei, Bucuresti – cea mai veche sculptura din Romania

usi-sculptate

Usa sculptata si portalul din piatra al bisericii Coltea, Bucuresti

usi-sculptate

Usa sculptata de la Manastirea Tismana

usi-sculptate

 

Usile imparatesti de la Curtea Domneasca, Targoviste

usi-sculptate

Usile de intare de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Bucuresti

usi-sculptate

Usi sculptate in stil modern

Usile sculptate, desi sunt evident mult mai costisitoare si mai greu de realizat decat cele simple, reprezinta pentru multi o provocare. Mult mai simple decat cele vechi, usile sculpate moderne se disting prin culoare, contrast si potrivirea formelor. Iata cateva idei, in cazul in care vrei sa alegi o astfel de usa:

usi-sculptate5

usi-sculptate

usi-sculptate8

usi-sculptate

 

Surse imagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.