Atunci cand ne amenajam sau redecoram locuinta, cei mai multi dintre noi ne indreptam catre revistele si site-urile specializate in design interior pentru inspiratie. Nu de putine ori, ne pierdem printre diferite stiluri de amenajare, fiecare cu particularitatile si regulile lui. Un prim pas pentru a obtine un decor interior reusit este sa invatam sa recunoastem si sa distingem intre diferite stiluri de design. Astfel, ne vom putea decide asupra unuia care sa ne placa si pe care sa-l putem reproduce in locuinta noastra. Nu trebuie sa uitam, insa, ca fiecare decor trebuie sa fie unic si individual, sa poarte in mod subtil amprenta personalitatii noastre. Ceea ce trebuie sa invatam sunt principiile de baza ale stilurilor de amenajare, in functie de care sa ne putem orienta.
Stiluri de amenajare: scurt ghid pentru design interior
De indata ce vei intelege ce defineste fiecare stil de amenajare in parte, te vei putea hotari care ti se potriveste cel mai bine, fie ca vorbim despre unul singur sau despre o combinatie echilibrata de mai multe stiluri.
1. Stilul boho-chic
Stilul boem sau boho-chic inseamna individualism, expresie libera, neconventional si colectii eclectice. Daca iti place ordinea si disciplina, atunci stilul boho-chic nu este tocmai ceea ce cauti.
Se potriveste cel mai bine unui spirit rebel, dat fiind faptul ca reflecta o viata lipsita de griji, in care regulile sunt facute special pentru a fi incalcate.
Daca iti place dezordinea estetica, amestecul de cat mai multe forme si culori si diversitatea, poti experimenta liber cu stilul boho-chic.
2. Stilul rustic
CITESTE SI: 5 Elemente esentiale pentru un decor rustic
Stilul rustic este ideal pentru persoanele atrase de forma cat mai naturala si necizelata a lucrurilor, de materiale dure, nefinisate, cum ar fi piatra sau lemn. Asadar, vorbim despre un stil care evoca vremurile demult apuse, pe cand simplitatea era imbratisata cu mai mult drag.
Daca vrei sa adopti stilul rustic, poti incorpora cu usurinta accesorii de exterior in decorul interior. De asemenea, unul dintre cele mai potrivite materiale pentru a obtine un astfel de decor este lemnul, de preferat nefinisat. Este, totodata, un stil de amenajare foarte versatil si poate fi asociat cu elemente si accesorii moderne.
3. Stilul industrial
Stilul industrial este un stil rebel prin excelenta, de aceea il regasim mai ales la burlacii aventurieri si la adolescentii nonconformisti in majoritatea filmelor hollywoodiene. Se bazeaza pe un model arhitectural intentionat incomplet, cu pereti neslefuiti, cu bare de fier ruginite si suporturi vechi etc.
Un element foarte important atunci cand alegi stilul industrial este iluminarea, chit ca vorbim despre lumina naturala sau accesorii de iluminat. Acestea trebuie sa adauge o nota de caldura decorului de ansamblu, care poate parea, altfel, foarte rece si neprimitor din cauza materialelor folosite in mod obisnuit.
4. Stilul minimalist
Moda stilului minimalist a aparut la inceput de secol 20 si continua sa strabata multe aspecte ale vietii moderne, inclusiv in materie de design. Initial influentat de caracteristicile designului japonez, minimalismul are ca principiu de baza motto-ul mai mult inseamna mai putin.
Interioarele amenajate in acest stil sunt reduse la strictul necesar si spatiul nefolosit, liniile drepte si simplitatea sunt reguli esentiale. In ceea ce priveste cromatica, cel mai adesea sunt utilizate albul si negrul, precum si culorile primare.
5. Stilul contemporan
Stilul de amenajare contemporan se afirma in 1970 si reprezinta un melanj de elemente imprumutate din modernism, postmodernism, precum si din stiluri de design ale momentului: art deco sau futurism. Designul contemporan incorporeaza, asadar, elemente pentru amenajari interioare populare in momentul actual.
6. Stilul modern
Stilul de amenajare modern a fost clar definit si stabilit intre anii 1920, 1950, pe cand stilul arhitectural si de amenajare contemporan se afla intr-o continua transformare si cuprinde elementele de design ale momentului. Cu toate acestea, cele doua stiluri sunt adesea confundate.
Stilul de amenajare modern a fost creat de un grup de designeri europeni, care au fondat in 1919 Scoala de Arta si Arhitectura Staatliches Bauhaus. Filosofia Bauhaus presupune ca toate stilurile de design ar trebui sa includa doua elemente principale: forma si functia, prioritara fiind functia. In jurul acestor doua principii s-a conturat stilul de amenajare modern, care se concentreaza, inainte de toate, pe functia elementelor si evitarea utilizarii in exces a accesoriilor lipsite de functionalitate.
CITESTE SI: Stil de amenajare modern VS contemporan
7. Stilul eclectic
Interioarele eclectice imprumuta trasaturi, stiluri si trenduri din diferite perioade de timp. Este, poate, unul dintre stilurile care iti permit cea mai mare libertate de expresie, aceasta fiind caracteristica lui principala. Nu exista reguli de asociere, in afara de propriile tale preferinte si bunul gust. Poti obtine cu usurinta un stil de amenajare eclectic prin asocierea vechiului cu noul si a diferite culori, texturi sau imprimeuri, astfel incat ele sa se afle intr-un echilibru placut privirii.
Asadar, daca debordezi de imaginatie, acesta este, de departe, cel mai potrivit stil pentru tine.
8. Stilul scandinav
Stilul scandinav este caracterizat de simplitate, lumina si eleganta. O regula importanta este ca toate accesoriile si elementele utilizate pentru obtinerea unui astfel de decor sa para ca se armonizeaza fara efort. Mobilierul ales trebuie sa fie simplu, contemporan si functional, inainte de toate. Nuantele predominainte sunt tonurile de gri si albul.
Descopera cum poti obtine stilul scandinav chiar in locuinta ta: Stilul scandinav in amenajarile interioare: arta simplitatii desavarsite
9. Stilul shabby chic
Stilul de amenajare pe care cele mai multe femei l-ar alege, stilul shabby chic, este definit de rafinament, delicatete si eleganta si contine, adesea, elemente vintage. Accentele decorative pentru stilul shabby chic ar trebui sa fie blande si, in acelasi timp, opulente. Astfel, decorul interior poate fi adus cu usurinta la standarde contemporane. In ceea ce priveste paleta cromatica, cele mai indragite culori sunt alb, ecru si pastelurile. In masura potrivita pot fi folosite si culori mai vibrante.
10. Stilul urban
Stilul urban se poate obtine printr-o asociere de elemente complementare. De cele mai multe ori sunt alese piese de mobiler de dimensiuni mari, voluminoase, de inaltime joasa. Un element esential oricarui decor urban este arta moderna sau contemporana, orice expresie creativa, care trebuie sa reprezinte punctul central al unei incaperi.