Camera de baie este de multe ori neglijata cand se pune problema amenajarii sau reamenajarii unei case. Cu toate acestea, daca stam sa ne gandim, ne petrecem destul timp si acolo.

Mai mult decat atat, doamnele dedica cel putin o ora aranjatului in oglinda in fiecare dimineata, au un intreg ritual de demachiere si cremuire seara si pot petrece lejer cel putin inca o ora in cada, cu o carte-n mana, atunci cand prind putin timp liber.

Acestea ar fi motive mai mult decat suficiente pentru ca amenajarea baii sa fie privita ca un proiect la fel de important precum amenajarea oricarei alte incaperi din caminul tau.

In cazul in care ne apucam de o astfel de lucrare si vrem sa scapam de aerul auster al baii noastre albe, care aminteste de spital, cel mai bine ar fi sa apelam la un specialist, atat pentru idei potrivite spatiului pe care-l avem la dispozitie dar si pentru a le pune cat mai bine in practica. Daca, totusi, bugetul nu ne permite este bine sa fim atenti la cateva detalii, pentru a investi cat mai bine banii pe care ii ai la dispozitie.

Sfaturi pentru amenajarea baii 

Inainte de a ne apuca de o astfel de lucrare trebuie sa ne punem cateva intrebari si sa incercam sa le raspundem cat mai exact.

  • In ce stare sunt instalatiile sanitare?
  • De cat spatiu am nevoie pentru o toaleta?
  • Cabina de dus sau cada?
  • Ce culoare se potriveste cel mai bine baii mele?
  • Care este cel mai bun mobilier pentru mine?
  • Cat costa reamenajarea unei bai?

Daca nu poti raspunde punctual la aceste intrebari, este cazul sa te documentezi temeinic inainte sa achizitionezi toate cele necesare pentru amenajarea baii.

Sunt atat de multe aspecte de luat in considerare pentru un astfel de proiect, incat daca nu esti un profesionist in domeniu sau daca nu ai trecut prin aceasta experienta de mai multe ori, atunci toate detaliile, procesele, optiunile si materialele te pot pune usor in dificultate.

Dar asta nu inseamna ca nu te poti pregati astfel incat sa faci fata cu succes provocarii.

Daca te apuci de un proiect de amenajare a baii, cunostintele privind ceea ce trebuie sa faci, ce cheltuieli trebuie sa iei in considerare si ce elemente neprevazute pot aparea vor face diferenta intre un cosmar de cateva luni finalizat nesatisfacator si baia visurilor tale.

Iata cateva sfaturi de la specialisti in amenajarea sau reamenajarea bailor, care te vor ajuta sa fii pregatit:

1. Afla cat costa amenajarea sau reamenajarea unei bai

Inainte de a-ti face planuri si proiecte, este important sa-ti privesti asteptarile in perspectiva si sa-ti faci  un calcul privind suma pe care esti dispus s-o investesti in aceste lucrari. Marimea baii, calitatea meterialelor pe care doresti sa le folosesti la lucrare si costurile pe care le presupune mana de lucru, daca nu te pricepi sau nu esti dispus sa faci chiar tu o parte din lucrare…toate astea afecteaza pretul final al noii tale bai. In plus conteaza si cat de mult vrei sa modifici din baia actuala. In principiu este destul de complicat si foarte costisitor sa te apuci sa muti locul scurgerii si tot sistemul de canalizare dar daca tot te apuci de lucrari si instalatiile sunt vechi este indicat sa le schimbi cu unele moderne, rezistente, de buna calitate, ca sa nu te vezi silit ca peste cateva luni sa spargi peretii proaspat zugraviti sau gresia abia lipita, pentru reparatii. Mai departe, va trebui sa te hotarasti ce folosesti pentru pereti, daca este varuiala simpla si lasi gresie doar pe jos, daca folosesti gresie sau faianta pana la 2/3 din zid sau daca, de exemplu iti doresti si iti permiti pardoseala de granit. Indiferent ce vrei sa schimbi, totul costa bani. Iar calculul preliminar arareori este si cel corect, asa ca este bine ca pe langa suma la care te gandesti, in urma documentarii sa mai prevezi si o alta de rezerva, pentru cheltuieli neprevazute, ca sa nu ramai impotmolit in toiul actiunii.

amenajarea baii

2. Nu aseza toaleata in cel mai vizibil loc din baie

Intreaba orice designer de interior care este cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont in amenajarea baii si toti iti vor raspunde: ”nu pune toaleta fix in fata usii, astfel incat aceasta sa fie cel mai vizibil obiect din baie!”

Pana la urma WC-ul nu este punctul de atractie al unei bai din punctul de vedere estetic. Astfel incat, nu cred ca-ti doresti ca intreaga atentie a cuiva care intra in baie sau trece prin fata ei sa-i acorde intreaga sa atentie vizuala. Asadar, incerca sa te concentrezi pe un lavoar plin de imaginatie, pe diverse accesorii colorate de baie, pe niste pereti iesiti din comun si lasa toaleta in plan secund.

amenajarea baii

3. Pastreaza din finisajele vintage

Chiar daca viziunea pe care vrei s-o pui in practica pentru noua baie este una moderna, avangardista chiar, gandeste-te ca unele lucruri sunt mai usor de inlocuit decat altele. De exemplu, placile ceramice de pe peretii caselor vechi, care au in spate multe straturi de ciment, pot fi foarte greu de indepartat si necesita o munca si cheltuieli considerabile. Astfel, daca acestea sunt intr-o stare buna, te-ai putea concentra pe alte schimbari care sa schimbe fata baii, bucurandu-te de aerul vintage al unor mici elemente de efect.

amenajarea baii

amenajarea baii

4. Gandeste-te la schema luminilor

Baia este locul unde avem grija de diferite aspecte care tin de igiena personala, daca nu chiar toate. Dar, tot baia este insa si un loc in care pregatim uneori o baie relaxanta, cu esente parfumate si multa spuma.

Asadar, in acesta camera, o atentie deosebita trebuie acordata iluminarii, care trebuie sa aiba mai multe elemente, astfel incat sa poata fi schimbata de la ambientala, la decorativa sau directionala.

amenajarea baii

amenajarea baii

5. Intelege dimensiunile standard ale unei bai

Este foarte important sa te familiarizezi nu doar cu termenii si materialele utilizate in constructii, dar si cu dimensiunile standard ale baii si elementelor standard din care este formata.

Cunoasterea spatiului de care este nevoie pentru o cada sau o toaleta te ajuta sa-ti planifici mai eficient interiorul si sa faci cumparaturile in concordanta cu nevoile tale.

amenajarea baii

6. Alege inaltimea corecta a chiuvetei

De obicei chiuveta are o inaltime de aproximativ 80 de centimetri, insa inainte de a lua aceasta decizie trebuie sa te gandesti la inaltimea camerei per ansamblu, la inaltimea medie a membrilor familiei si la modul in care aceasta piesa de mobilier se va potrivi cu restul interiorului.

Cel mai important este ca atunci cand ai nevoie sa folosesti chiuveta sa nu stai nici cocosat, nici pe varfurile picioarelor.

amenajarea baii

amenajarea baii

amenajarea baii

7. Ia in considerare o chiuveta pe colt

Daca ai o baie mica, ia in considerare achizitionarea si amplasarea unei chiuvete pe colt. Vei economisi spatiu si vei masca, in acelasi timp, un colt al baii.

amenajarea baii

8. Alege o cada mica

Daca camera de baie este mica si nu iti surade estetic o chiuveta pe colt, atunci n-ai alta solutie decat sa optezi pentru o cada mica.

Daca pana acum erai convins ca intr-o baie mica nu e loc de cada, ei bine, afla ca exista cazi mici si foarte chic.

amenajarea baii

amenajarea baii

9. Alege corect mobilierul

Mobilierul de baie (corpurile cu sertare, rafturi, masca de chiuveta) nu pun doar problema aspectului.

Daca alegi unele piese de mobilier prea mari sau o culoare nepotrivita, poti strica tot echilibrul estetic al incaperii. Daca alegi materialul nepotrivit, vei avea probleme intr-o perioada scurta de timp. Asadar, gandeste si calzuleaza bine, inainte de a cumpara.

amenajarea baii

amenajarea baii

amenajarea baii

10. Foloseste spatiul cu intelepciune

Unul dintre secretele designerilor, care iau in considerare faptul ca baile sunt de obicei spatii mici, este utilizarea unor finisaje care sa dea impresia de spatiu.

In plus, sertarele secrete, cutiile de depozitare sunt solutii perfecte pentru a folosi la maxim spatiul avut la dispozitie.

amenajarea baii

amenajarea baii

11. Ia in calcul inlocuirea cazii cu o cabina de dus

Cabina de dus este moderna, foarte practica si ocupa putin spatiu. Este o solutie nemaipomenita daca iti doresti mai mult spatiu in baie si nu tii sa ai o cada.

amenajarea baii

amenajarea baii

12. Implica-te in proiectul de amenajare

Nu toate lucrarile pentru finalizarea proiectului presupun talent, experienta sau calificare. P0oti incerca sa faci si tu o parte din treaba, cu ajutorul unui prieten priceput, pentru a economisi macar o suma modica de bani.

amenajarea baii

13. Alege mai multe metode de aerisire

Baile prezinta mereu un nivel ridicat de umiditate, ceea ce faciliteaza aparitia mucegaiului. Astfel, incearca sa ai cel putin doua metode de aerisire, cum ar fi o fereastra si o gura de aerisire.

amenajarea baii

14. Fii atent la materialele folosite

De cele mai multe ori podeaua si peretii baii nu sunt din acelasi material. Fii atent cum le imbini pe cele doua si ce impresie de ansamblu vei crea prin aceasta asociere.

Nu uita, o planificare cat mai eficienta si detaliata te va scapa de multe neplaceri, iar rezultatul va fi intotdeauna cel dorit.

Sursa: https://www.houzz.com