Promovat in lume si cu ajutorul celebritatii de care se bucura Biserica Neagra, Brasovul este cu mult mai mult decat orasul gazda al Bisericii Negre. Desi un monument arhitectural si cultural extrem de important, Biserica Neagra nu este singurul edificiu bisericesc-monument din orasul de sub Tampa. La fel de incarcate de istorie si semnificatie, dar mai putin celebre, sunt Biserica Sfantul Nicolae, Manastirea Franciscana, Biserica Romano-Catolica Sfintii Petru si Pavel, Biserica Sfantul Bartolomeu si Biserica Ortodoxa Sfanta Treime. De asemenea, cei care ajung la Brasov in cautarea celor mai frumoase biserici monument au de vazut in mod cert si Biserica Fortificata din Prejmer sau pe cea din Viscri.

Biserica Neagra

Biserica Negra este cea mai inalta biserica gotica din Sud-Estul Europei si gazduieste o orga unica in regiune. De asemenea, clopotul sau de peste sase tone este celebru in intreaga lume. Constructia bisericii a inceput in anul 1383, in plina dezvoltare culturala si economica a Brasovului, pe locul unei biserici romanice mai vechi. Primul sau hram a fost catolic, biserica numindu-se la momentul finalizarii lucrarilor – in 1477 – Biseria Sfanta Maria, insa astazi tine de cultul evanghelic. Numele de Biserica Neagra vine de la incendiul din 1689 care a distrus aproape complet biserica, inclusiv acoperisul si mobilierul. Chiar si dupa lucrarile de refacere, s-a pastrat culoarea exterioara innegrita a Bisericii.

Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului

Construita incepand cu anul 1495 pe locul unui vechi lacas de cult atestat documentar inca din anul 1292, biserica Sfantul Nicolae a fost extinsa si modificata considerabil in secolul al XVIII-lea. Considerata o adevarata catedrala a romanilor din Tara Barsei, biserica Sfantul Nicolae a avut un rol urias pentru comunitatea romaneasca din zona de-a lungul secolelor.
In spatele bisericii se afla astazi mormantul lui Nicoale Titulescu, fost ministru de finante, de externe si presedinte al Ligii Natiunilor, mort in exil in Elvetia, inmormantat la Cannes si apoi adus in Romania, la Brasov, in anul 1990, pentru ca aceasta ii fusese dorinta.

Biserica Sfantul Bartolomeu

Biserica Evanghelica Sfantul Bartolomeu este cea mai veche biserica din Brasov si de altfel singura biserica fortificata din zona. Constructia sa a inceput in secolul al XIII-lea, dar biserica a ramas in suburbii atunci cand sasii au decis sa isi mute principala asezare “la Corona”, la poalele Muntelui Tampa.
Partea de Nord, cea de Vest si cea din Sud-Vest a zidului medieval sunt cele originale, in timp ce partea de Sud si partial Nordul au fost demolate, fiind astazi reconstruite. Altarul dateaza din anul 1791, in timp ce una dintre strane din 1683. Turnul bisericii actuale dateaza din 1842, dupa ce un cutremur l-a distrus pe cel original, in 1822.
Pentru un acces facil la Sfantul Bartolomeu si pentru a explora in voie bisericile-monument din Brasov, petrece un weekend intr-unul din apartamentele penthouse oferite de Brasov Sweet Retreat, si vei avea parte de peisaje speciale si dotari de top, printre care si un jacuzzi pe terasa apartametului.

Biserica Romano-Catolica Sfintii Petru si Pavel

Cea mai reprezentativa constructie baroca din Brasov, biserica a fost ridicata intre anii 1776 si 1782 pe locul unde odinioara se afla manastirea dominicana medievala, beneficiind de sustinerea financiara directa a imparatesei Maria Thereza.

Biserica Ortodoxa Sfanta Treime

Este prima biserica ortodoxa romana din Cetate, dupa deschiderea portilor cetatii pentru negustorii romani bogati si pentru mestesugari. Biserica este ridicata intre anii 1784 si 1787, din daniile unora dintre cei mai instariti boieri ai vremurilor din Tara Romaneasca, aflati in pribegie in Transilvania – boierii Brancoveni, Sutu, Mavrocordat si Vacaresti.

Manastirea Franciscana Sfantul Ioan Botezatorul

Manastirea a apartinut initial maicutelor catolice clarise, in anul 1486, trecand apoi prin multiple transformari, de la granar, pana la biserica de cult evanghelic, apoi manastire iezuita si apoi din nou asezamant fraciscan, abia in 1724. Incendiul din 1689 a devastat-o si pe ea, reparatiile fiind finalizate in anul 1713, inainte de trecerea la cultul iezuit. Arhitectura bisericii este gotica, cu elemente baroce, iar orga din interior dateaza din anul 1751.