Ati vazut Prohibition Era? O scena din acest film ne infatiseaza un cuplu vizibil ingrijorat batand la o usa cu zabrele, grea, masiva. Un tip cu trasaturi aspre si barba deasa deschide fereastra zabrelita a usii si intreaba rontaind la o tigara: „Care e parola?” Unul dintre cei doi balmajeste raspunsul apropiindu-se, apoi usa se deschide, iar in fata lor se desfasoara o petrecere cu mult whiskey  si oameni binedispusi….

Filmul descrie epoca prohibitiei, cand usile cu zabrele erau o garantie a unor secrete ce-i putea costa pe multi chiar viata. Usilecu zabrele ascundeau nu numai afaceri ilegale cu alcool, dar si povesti despre mita si haos, prostitutie si spalare de bani.

usi-cu-zabrele6

Usile cu zabrele are un trecut tumultuos. Nu trebuie sa facem prea mult efert pentru a ne imagina ca principalul lor scop era acela de protejare a locuintei, dar pe langa securitate, acestea  ofereau posibilitatea de a vedea cine bate la usa inainte de a deschide. Le-au avut bunicii nostri in vreme de razboi, inca le mai punem la partere de bloc sau la ferestre moderne doar pentru ca…arata bine.

Modele de usi cu zabrele. Tu pe care o alegi?

O usa care aminteste de Anglia anilor 1800. Cei trei lei fac referire la stema armatei regale.

usi-cu-zabrele1

O usa cu zabrele care are mai degraba scop decorativ. Da un aer misterios, chic.

usi-cu-zabrele3

Usile cu zabrele moderne folosesc si geam pentru protectie deoarece fereastra mica zabrelita poate permite apei sa patrunda in interior, cum este cazul acestui model:

usi-cu-zabrele

O usa inspirata din stilul spaniol, care aminteste de clima calda mediteraneana.

usi-cu-zabrele4Sursa imagini: aici.