flori-de-vara

 Sursa imagine

Cei care au o gradina ar trebui sa profite de multitudinea de posibilitati de amenajare pe care aceasta o ofera. O casa aparent banala sau chiar anosta poate inveseli orice trecator prin coloritul plantelor de curte. Si daca vara aceasta v-a prins usor nepregatiti, haideti sa vedem cand si cum trebuie plantati bulbii pentru florile care infloresc vara.

Cand se planeaza bulbii de flori de vara?

Florile de vara ca agapanthus orientalis, canna, dalia, gladiola sau irisul trebuie plantate primavara, cand solul incepe sa se incalzeasca. Temperatura ideala este de 13° C, la o temperatura mai joasa bulbi putand ingheta. Selectarea bulbilor se face in felul urmator: alege-i pe cei mai mai mari si care nu sunt acoperiti de umezeala sau noroi.

In ceea ce priveste tipul de sol, acest lucru depinde si de tipul de planta. In general, bulbii pentru flori de vara trebuie plantati la un loc insorit si calduros si care se usuca rapid (adica apa se scurge in cazul ploilor abundente).

Daca ai in gradina un sol argilos, adauga o galeata sau doua de nisip grosier pe fiecare metru patrat, dar si ingrasamant organic pentru a imbunatati drenajul.

Cum se planteaza bulbii de flori de vara?

  • Fa o gaura separata pentru fiecare bulb in parte si nu-i planta la o adancime prea mare in sol (adancimea trebuie sa fie cam de 3 ori marimea bulbului).
  • Asigura-te ca partea care inmugureste se afla in sus, acopera-i cu pamant si taseaza usor.
  • De asemenea, distanta dintre bulbi trebuie sa fie de 2 ori marimea bulbului.

Toamna, inainte de primul inghet, bulbii trebuie scosi si depozitati pentru a fi plantati primavara urmatoare. Acestia trebuie sa fie pastrati uscati, in pungi de hartie sau in cutii pe care sa le depozitezi intr-un spatiu uscat. Pot fi pastrati si in nisip uscat, dar unele flori de vara sunt mai pretentioase, iar bulbii lor trebuie pastrati in conditii speciale.

Voi ce flori de vara ati ales sa plantati in gradina? 🙂