Am imbratisat si noi de cativa ani incoace traditia americana a Halloween-ului, o sarbatoare ce are loc in fiecare an pe 31 Octombrie si care a devenit aproape un fenomen global. Desi vine dintr-o traditie pagana, multi sustin ca aceasta ar fi fost mai intai de origine crestina avand in centru ideea de „ofranda adusa divinitatii”, de aici si folosirea fructelor si legumelor specifice toamnei .

Luminile aprinse in interiorul dovlecilor (pe post de felinar) erau masura de precautie folosita impotriva spiritelor rele deoarece in aceasta zi acestea erau libere sa vina in “lumea noastra”, iar costumele erau folosite tocmai pentru a le induce in eroare.

witch-and-bat-silhouettes

In timp, lucrurile s-au mai schimbat, iar internationalizarea sarbatorii a transformat-o mai degraba intr-un spectacol urban, un motiv in plus pentru organizarea unei petreceri de tip „carnaval”, unde fiecare este liber sa se costumeze in ce vrea. Spritele rele, odioase, s-au transformat pe poarcurs in zane si printi, regi, personaje celebre, actori etc, iar unii au pastrat cate ceva din „intunecata traditie” aducand in scena costume reprezentand personaje din filme horror, zeitati malefice si asa mai departe.

Noi, romanii, am copiat ideea, dar nu am copiat substratul. Nu o sa apara niciun copil costumnat in fantoma sa-ti rosteasca la usa „ne dati sau nu ne dati”, dar petreceri private cu tematica Haloween vom gasi cu siguranta in multe case.

Si pentru ca nu este atat de usor sa gasesti decoratiuni potrivite, m-am gandit sa-ti ofer cateva exemple, cu care iti poti  surprinde prietenii in noaptea de 31 octombrie.

Decoratiuni de Halloween, usor de realizat

Tabouri spooky

Aceste decoratiuni din bucati de ziar si carton negru arata bine indiferent daca dam o petrecere de Halloween sau nu. Desenul pe carton il poti face la imprimata, iar apoi il poti decupa rapid si lipi pe bucata de ziar. Daca nu vrei sa investesti foarte multi bani in rama, atunci iti recomand passepartout-ul, mult mai ieftin si mult mai potrivit.

framed-halloween-silhouette-decor

Dovlecei cu poveste

O varianta moderna la dovlecii scobiti 🙂 Daca tot te-ai apucat de imprimat diferite forme pe carton, pastreaza una si pentru dovlecel. „Scena” poate fi alta, in functie de preferinte, dar ai grija sa pui lumanarea cat mai departe sau foloseste becuri electrice.

papercut-pumpkin

Lampa cu lilieci si soricei pe la colturi

Aceaste decoratiuni folosesc acelasi principiu, doar ca de data asta va trebui sa fii atent cu lipiciul. Pe pereti s-ar putea sa nu arate tocmai bine dupa.

Spooky-Lampshade-Silhouettes stairs-halloween-silhouette

 

Siluete de vrajitoare si alte obiecte scary

Poti lipi siluete infricosatoare si pe geam, folosind, de exemplu, scotch.

Halloween-Silhouette-Windows

Lilieci in zbor

Poti agata siluete de lilieci in intreaga casa, fara sa distrugi nimic sau sa faci mizerie. Decupeaza mai multe siluete de lilieci, apoi prinde-le cu ata si gata!

felt-bat-garland

Si daca nu iti plac liliecii, iata si varianta alternativa:

halloween-garland-1

Baloane Casper

Iti mai amintesti de simpaticul Casper? Iata cum poti sa-l aduci pe el si pe prietenii lui la petrecerea ta:

glowing-ghosts

Usi adorabile

Am mai scris si anul trecut despre usile de Halloween, dar am mai gasit intre timp aceste potru modele, la fel de haioase.

 

 

 

Vrajitoarea de sub pres

O idee mai degraba amuzanta, dar foarte creativa, direct sub presul de la usa. Sunt convins ca aveti pantofi si sosete vechi pe-acasa si ceva material textil cu care puteti construi picioarele 🙂

welcome-floor-mat

 

Surse imaigni: 1, 2, , 4