Acum cativa ani, cand aparuse moda parchetului laminat si a diferitelor tipuri de gresie, lumea renunta treptat la covoare. Pe langa motivele legate de trend, era vorba si despre un argument cat se poate de pragmatic: nu mai era nevoie de atata munca pentru curatarea lor, nu se mai aduna atata praf, etc.

Nu stiu daca cineva anume a pus capat acestei practici, cert este ca acum covoarele sunt printre piesele de rezistenta ale oricarui design de interior reusit. Covorul poate fi un centru de interes care sa completeze neobisnuit si spectaculos o incapere sau, din contra, sa atraga atentia intr-un mod vulgar si nepotrivit.

alegerea-covorului-3

Alege covorul potrivit pentru fiecare incapere

Fiecare incapere a locuintei are rolul ei: in sufragerie se va face intotdeuna dezordine cel mai repede, la baie va fi intotdeuna umezeala, iar in dormitor vei dori cu siguranta sa ai un covor pufos, care sa te binedispuna dimineata, cand cobori din pat. Iata care sunt principalele lucruri de care trebuie sa tii cont:

alegerea-covorului

Covorul in sufragerie

Sufrageria este un loc al reprezentarii, unde toata lumea are imediat acces si unde se face cel mai repede mizerie. Covorul ales pentru sufragerie trebuie sa fie rezistent si de buna calitate, elegant, flexibil si care sa nu atraga murdaria usor. Tine minte ca sufrageria este cartea ta de vizita, deci nu face compromisuri cand vine vorba de amenajarea ei, nici macar atunci cand vine vorba de covor.

alegerea-covorului-4Dormitor

Pentru dormitor este necesar sa alegi un covor pufos si usor, care da senzatia de confort si caldura. Foarte populare acum sunt covoarele „zbarlite” sau „paroase”, dar poti opta si pentru covoare din lana sau fibre acrilice.

alegerea-covorului-5

Camera copilului

Intotdeuna, aceasta camera trebuie sa fie plina de culoare, pentru ca micutii sa poata invata, sa se poata relaxa si juca in voie. Principalele caracteristici ale covorului folosit pentru aceasta camera sunt finetea si rezistenta la patare. Acesta trebuie sa fie: colorat, dar usor de curatat, pufos si moale. Sa nu uitam ca cei mici petrec cea mai mare parte a timpului pe covor, deci este recomandat ca acesta sa fie curatat destul de des.

alegerea-covorului-6

Hol

Spuneam despre sufragerie ca este locul cel mai expus? Ei bine, m-am inselat. Holul este, de fapt, locul in care se strange cea mai multa mizerie. Bineinteles, multa lume prefera sa lase holul simplu sau sa adauge un covoras foarte mic, dar in cazul in care chiar vrei un covor frumos si…vizibil, alege unul cu fibre scurte, din lana si o culoare cat mai inchisa.

Culorile covorului – o piesa din puzzle-ul unui decor reusit

Daca tot am mentionat cate ceva despre culoare, hai sa intram mai adanc in subiect si sa vedem cum le putem alege pe cele mai potrivite, astfel incat rezultatul sa nu fie unul grotesc.

Asa cum am spus in mai toate articolele de pana acum, stilul este cel mai important element de care trebuie sa tinem cont in decorarea locuintei. Un covor cu o tesatura clasica ar pica foarte prost alaturi de un mobilier modern si vice versa. Mai intai, sa fii foarte atent la culoarea peretilor si a mobilierului tinand cont de armonia culorilor, despre care poti afla mai multe aici.

Poti crea o compozitie care sa combine culori contrastante, covorul putand, spre exemplu, sa fie in contrast cu peretele: galben cu albastru sau culori luminoase cu altele mai intunecate, rosu cu alb si negru. Alta varianta este folosirea acelorasi tonuri sau ceea ce se cheama „ton pe ton”: in fata peretelui alb, poti pune o sofa intr-o nuanta verde-maslina, iar in fata canapelei un covor verde viu.

alegerea-covorului-7

Tendintele trecute in materie de covoare mizau pe folosirea nuantelor ciocolatei. Tonuri precum burgundia, teracota sau verde inchis. In sezoanele urmatoare insa, cele mai populare nuante, conform designerilor, vor fi cele precum lila, rosu, violet si purpuriu.

Covoarele in doua culori sau o singura culoare, simple, sunt cele in tendinte, dar putem gasi pe piata si variantele florale sau avand diferite motive. Nu este gresit sa alegi un astfel de model, atata timp cat o faci cu mult bun gust. Personal, am fost intotdeuna pasionat de motivele traditionale romanesti, spre exemplu.

alegerea-covorului-8

Un covor poate fi un cadou perfect de casa noua si nu numai. Multi dintre noi am ramas cu obiceiul din copilarie de a ne petrece majoritatea timpului pe covor, asa ca n-ar strica sa fie unul frumos, confortabil si care sa ne binedispuna, nu-i asa? 🙂

Sursa imagini: 1, 2, 3, 4, 5, , 7