casa-barneNe reintoarcem la vechile obiceiuri sanatoase pe zi ce trece. Am inceput sa fim atenti ce mancam, de unde cumparam alimentele si ce efecte au ele asupra noastra. Incercam sa fim precauti cu depozitarea gunoaielor, unde mergem la vanatoare sau la pescuit. Acum ne intrebam cum vor respira copiii nostri peste 20-30 de ani.

Pentru multi, inclusiv intoarcerea „fizica” la natura a devenit o optiune. Conexiunea la internet va deveni in curand posibila peste tot, iar multi muncesc deja de acasa sau au asa-zisele „birouri mobile”. Pentru ei ar fi foarte simplu sa se mute in apropierea unei paduri, la munte. Sau la mare, aproape de valuri…

Cand iti imaginezi toate acestea, cum ar arata casa ta? Evident, ar trebui sa fii usor avangardist sa crezi ca un bloc de ciment si multa sticla ar da bine langa scoarta de stejar. Cea mai potrivita casa la munte ramane casa din barne. Daca in orase nu suntem in stare sa pastram o linie arhitecturala coerenta, macar sa o facem la munte.

Constructia unei case din barne, usoara sau nu?

case-din-barne-3

Pentru ca materialul principal este reprezentat de barne, iar acestea vin gata facute si finisate, constructia unei astfel de case dureaza destul de putin. Poti sa ridici o casuta in 3-4 saptamani, daca ai noroc de vreme buna. Ideea e sa angajezi o echipa de profesionisti. Poate la casele normale e mai simplu, dar la cele din barne chair e nevoie de o tehnica aparte.

Cat te costa?

Comparativ cu pretul unui apartament in  mijlocul orasului, o casa din barne poate fi considerata ieftina. La noi, poti cumpara o casa din barne gata facuta si la 10-15.000 de euro, dar pretul variaza, bineinteles, in functie de marime, locatie, tipul de material etc.

Casa din barne – avantaje

casa-din-barne-2

 

Nu cred ca o sa ma contrazica nimeni daca spun ca o casa din barne are un farmec aparte. Poate si pentru ca, de cele mai multe ori, vine la pachet cu fundalul  de brazi si ciripit de pasari. De un lucru sunt insa sigur: de cate ori merg la o cabana la munte am acel sentiment de caldura, protectie, relaxare, simt ca aici timpul are rabdare cu mine.

Unul dintre avantajele unei case din barne este originalitatea. Chiar si cele care sunt construite din acelasi material si sunt inconjurate de aceeasi padure au elemente distincte. Exista doua stiluri principale de constructie: bloc simplu de structuri asezate orizontal sau vertical sau forme mai eleborate, cu sculptura si accesorii distincte.

Sunt naturale si ecologice!

case-din-barne-4

Alt avantaj minunat este dat de calitatile lemnului. Lemnul este un termoizolant incredibil de eficient, iar la nivel psihologic s-a demonstrat ca ar avea numai efecte benefice. E intoarcerea la origini, are sens, nu-i asa? Lemnul produce un microclimat special care asigura circulatia optima a aerului in interior, iar uleiurile secretate au efecte olfactive benefice, ajutand organismul sa se refaca, in special sistemul respirator.

Nu in ultimul rand, casele din barne sunt si foarte rezistente. Acest lucru depinde insa de calitatea lemnului  – tip, esenta, rapiditatea cu care se usuca. O casa din barne din lemn de esenta tare va fi, cu siguranta, o mostenire valoroasa pentru nepotii tai.

Modele de case din barne

Mai jos aveti o galerie cu cateva modele de case din barne pe care pe mine m-au impresionat. Spor la batut cuie!

case-din-barne-model-3

case-din-barne-model-1

case-din-barne-model-2

case-din-barne-model-5

case-din-barne-model-4

Surse imagini: 1-4, 5-10