FERESTREBunicii mei imi povesteau in copilarie cum, pe vremea cand erau si ei copii, ferestrele caselor sau, mai bine zis bordeielor, erau foarte mici. Nu stiu daca motivul era reprezentat de indelungatele razboaie, lipsa ferestrelor jucand astfel rol de camuflaj, sau din cauza ca, fiind sub pamant, legatura cu suprafata era destul de…stramta. In orice caz, nici mai tarziu lucrurile nu s-au prea schimbat, casele traditionale avand ferestre cu zabrele, destul de mici. Auzisem si o povestioara putin verosimila cum ca lumina care ar fi intrat in casa constituia una din darile datorate statului.

In orice caz, astazi nu mai exista niciun fel de restrictie, cel putin la noi, pe de-o parte datorita evolutiei arhitecturii caselor, pe de alta parte datorita libertatii politice. Cu toate acestea, am vazut asa-numite vile moderne cu ferestre extrem de mici. Nu stiu daca e vorba despre lipsa de gust sau proprietarul chiar a vrut sa obtina o casa balena, uriasa si cu ochii mici, dar estetica lasa de dorit. Asa ca, pana la urma, cum trebuie sa alegem ferestrele pentru a avea si spatiu in interior, si caldura, si lumina?

Alegerea ferestrelor: ce si cum?

O ferestra mare si atat. Uneori nu e nevoie de prea multe sparturi pentru a avea exact atata lumina cata ai nevoie. O fereastra mare are acel aer aristocratic pe care il poate transfera asupra intregii incaperi, mai ales daca alegi si o draperie potrivita.

ferestre

Un colt de lumina

Acest tip de ferestre specific englezesti se potriveste mai mult in bucatarie, dar poti sa folosesti modelul si pentru alte incaperi. Ideea este ca ferestrele se pot desface de tot, astfel incat poti obtine o mini terasa. Dragut, nu?

ferestre-4

Ferestrele din camera din acoperis

Daca ai o casa cu camera in acoperis, atunci neaparat alege cel putin doua ferestre care sa lumineze spatiul. Acest exemplu este pentru o casa la munte si descrie un spatiu de relaxare ideal, unde poti citi sau petrece dupa-amiezele insorite.

ferestre-2

O arcada uriasa si luminoasa

Aceast model de fereastra poate fi folosit si pentru casele abia construite, chiar daca e nevoie sa renunti la onduleurile arhitecturale de tip grecesc. Fereastra poate fi integrata direct in balcon, exact ca aici sau nu, in functie de preferinte. Acest tip de arcada scoate insa din anonimat orice camera.

ferestre-3

Pentru o podea neregulata

Pe dinafara arata bine, dar ce facem cu interiorul? Cam asta este intrebarea care vine aproape automat in cazul formulelor rotunde propuse de arhitect sau inginer. De fapt, exista o multime de optiuni, unele lucruri se aseaza chiar mai bine intr-o incapere hexagonala. Aici, de exemplu, ferestrele sunt mari si completeaza foarte bine stilul usor rustic, dar modern, al inceperii. Culoarea joaca un rol extrem de important.

ferestre-5

Ferestre din lemn

Plasate unde te-ai gandi ultima oara! Adica imediat langa cada. Bineinteles, daca ai o vedere directa catre casa vecinilor, s-ar putea ca fereastra sa reprezinte mai degraba o corvoada decat o placere. In caz contrar, aceasta lumineaza spatiul si ofera un aspect natural placut.

ferestre-1

O galerie de ferestre

Pentru spatiile care merita explorate cu privirea, dar si pentru cei care prefera sa stea mai mult afara si nu inauntru, aceasta este o solutie „de compromis” careia nu poti sa-i aduci niciun repros. O galerie de ferestre deasupra (acestea sunt bine fixate si fara posibilitatea de a le deschide) si o alta pe laturile incaperii  (toate purand fi larg deschise)! Acest tip de ferestre este insiprat de faimoasele skyscrapers.

ferestre-6

Care ar fi concuzia pe care trebuie sa o tragem din exemplele de mai sus? Ca se poarta ferestrele mari! Nu porni de la eronata idee ca incaperile mici au nevoie de ferestre mici. De fapt, cele mari lasa lumina sa patrunda in interior si dau impresia de spatiu.

Sursa: ElMueble