Usile de stejar pot reprezenta un accesoriu superb in orice tip de casa – fie ea moderna sau de perioada – insa partea dificila la ele este ca necesita mai multa grija si atentie decat oricare alt tip de usa create din materiale mai moderne si mai putin pretentioase. Daca te gandesti sa iti cumperi usi de stejar pentru noua casa pe care o visezi demult si la care tocmai te-ai apucat de amenajari sau pentru vechea casa pe care incerci sa o renovezi si sa o modernizezi, noi iti dam mai jos cateva ponturi care sa te ajute sa obtii maximul posibil de la usile de stejar si sa te asiguri, pe de alta parte, ca vor dura multi ani de-acum incolo.
Usile de stejar
Stejarul este una dintre cele mai populare specii de lemn cu esenta tare folosite in prezent atat pentru decoratiuni interioare, cat si pentru decoratiuni exterioare. Are un model foarte pronuntat, granulat, cu un look dramatic, care il face extrem de potrivit pentru folosirea la usi, ferestre si de asemenea si la podele. Stejarul este un lemn foarte durabil si rezistent in timp si se lucreaza usor.
In plus, accepta foarte usor baiturile folosite pentru tratarea sa.
Usile de stejar sunt disponibile astazi in mai multe variante, de la cele mai traditionale si cele mai populare din stejar masiv, pana la mai noile usi din furnir de stejar si usi din stejar stratificat, ultimele doua optiuni fiind adesea mai convenabile, mai ales daca dispui de un buget mai limitat decat cel necesar pentru usi din stejar masiv. De asemenea, pot fi solutii mai practice daca locuiesti in zone mai umede, unde stejarul poate fi afectat de clima.
Usile de stejar stratificat
Usile de stejar stratificat sunt facute dintr-un nucleu solid de stejar cu un strat de placaj si apoi un furnir de stejar de esenta tare atasat de aceasta suprafata.
Cat de bune sunt usile de stejar stratificat? Ei bine, au anumite beneficii in ceea ce priveste greutatea si costul, dar exista si parti negative, de asemenea. Este mai greu sa repari o usa de stejar stratificat daca se zgarie, se deformeaza sau se strica, de pilda. Pretul initial este mai mic, iar daca este ingrijita cum se cuvine poate dura mult timp, insa cel mai probabil va necesita inlocuire mai repede decat o usa de stejar masiv.
Usile din furnir de stejar
Lemnul furniruit este similar lemnului stratificat, in sensul ca nu vei avea un produs din lemn masiv, ci vei avea un strat subtire din lemnul dorit (stejar in acest caz), lipit de un nucleu de cele mai multe ori facut dintr-un lemn mai usor. Usile din lemn furniruit sunt mult mai ieftine decat usile din stejar masiv, si in general mai ieftine si decat usile din stejar stratificat, insa arata tot bine, pentru ca stratul de exterior este din stejar. Partea proasta este ca nu sunt foarte rezistente, mai ales daca vorbim despre medii umede.
Usile din stejar masiv
Usile din stejar masiv sunt mai scumpe decat furnirul sau usile stratificate, insa pretul depinde de marime, de stil, de adaugarea sau nu a geamurilor sau altor elemente decorative, de cat de sigure si eficiente din punct de vedere energetic sunt aceste usi, precum si de alti factori. De aceea atunci cand cauti usi de stejar masiv este important sa verifici cu atentie mai multe oferte ale magazinelor online sau traditionale, pentru a gasi cea mai buna oferta din punct de vedere al raportului calitate-pret. De asemenea, e important sa te gandesti foarte bine ce elemente iti sunt cu adevarat necesare, astfel incat sa nu maresti pretul usii mai mult decat este necesar.
Usile de stejar pot fi facute si pe comanda, din stejar de cea mai buna calitate, sau cumparate in variantele si dimensiunile standard pe care le vei gasi in magazine. Lemnul masiv este dur si rezistent, usor de intretinut si ar trebui sa reziste minim 10 ani, daca este intretinut bine si daca este reparat la timp atunci cand are probleme.
Cum se trateaza usile din stejar?
In cele mai multe dintre cazuri, usile din stejar sunt disponibile in varianta natur, ceea ce inseamna ca sunt o bucata de lemn pur si simplu. Nu ar trebui niciodata sa folosesti o usa aflata in aceasta stare, mai ales daca este vorba despre o usa de exterior. Pentru a proteja o usa de intemperii, trebuie sa o tratezi cu solutii speciale.
Daca nu stii sigur cu ce anume sa tratezi o usa de stejar, cel mai bine ar fi sa te gandesti la mediul in care respectiva usa va fi folosita. Ceara este o alegere buna pentru usi de interior, pentru ca ii confera un finisaj foarte frumos, dar nu prea rezista mult timp, asa ca nu ar trebui utilizata in cazul usilor de exterior din stejar. Lacul este si el bun pentru usi de interior, dar daca va fi aplicat pe o usa de exterior, va crapa si se va exfolia din pricina expunerii la lumina soarelui.
Un alt aspect la care ar trebui sa te gandesti atunci cand decizi cu ce sa tratezi o usa de stejar, este finisajul pe care il doresti. Tratamentele cu ceara arata frumos si vor conserva culoarea existenta a lemnului destul de bine, in timp ce lacurile pot adauga un luciu frumos, si in functie de nuanta, pot da si o culoare atragatoare lemnului, scotand in evidenta granulatia.
Baituri pentru usi de stejar
Usile de stejar sunt afectate imediat de catre razele soarelui sau de catre ploaie, ceea ce inseamna ca foarte multi dintre noi ne vedem mai devreme sau mai tarziu nevoiti sa gasim solutii pentru a readuce usile de stejar la vechea lor glorie, intrebandu-ne daca ar fi sau nu cu putinta. Vestea buna este ca, da, pot fi readuse la viata, si inca destul de usor. Nu trebuie decat sa cureti orice urma de vopsea sau finish vechi, sa exfoliezi usa cu o substanta revigoranta sau cu o solutie fungicida si apoi sa o tratezi cu un conservant pentru lemn, inainte sa aplici baitul.
Tine cont ca pana si un strat incolor va da involuntar o anume culoare stejarului, astfel ca daca iti doresti sa mentii aspectul de stejar natur, o solutie ar fi sa adaugi putin alb stratului de top-coat pe care il vei aplica. Ideal ar fi sa testezi amestecul rezultat intr-o zona care nu se vede, pentru ca nu toate tipurile de lemn necesita aceeasi cantitate de alb adaugata top-coatului pentru a da rezultate optime. Nu va arata perfect, insa va crea o iluzie reusita de lemn natural.
Vopsirea usilor de stejar
Albirea usilor de stejar este un mod excelent de a readuce la viata usile vechi de stejar, mentinand in acelasi timp vizibila granulatia lemnului. Curata orice strat de vopsea sau finish de pe lemn, foloseste apoi o mixtura de apa si otet pentru neutralizarea zonei curatate. Slefuieste usa, apoi foloseste un amestec alb (sau poti prepara chiar acasa unul, cu un raport 2:1 de vopsea cu latex si apa) si aplica mixul, acoperind intregul contur al lemnului.
Ceara pentru usi de stejar
Odata ce ai invatat cum sa ceruiesti usile de stejar, vei descoperi ca este o treaba destul de usoara si nu dureaza mult. Asigura-te ca usa este curata, fara grasimi si proaspat slefuita. Daca ai in plan sa vopsesti usa, trebuie sa o faci inainte de a aplica ceara. Ceara se aplica direct pe lemn, folosind un burete abraziv si lucrand de-a lungul granulatiei pana acoperi intreaga usa. Permite substantei sa se usuce timp de 2-3 minute, si apoi lustruieste pana ajungi la nivelul dorit de stralucire, folosind o panza moale.
Ulei pentru usi de stejar
Pentru usi externe, trebuie sa cauti tratamente pe baza de apa sau ulei. Solutia cu care vei sigila usile de stejar de exterior va depinde de timpul si suma de bani alocata.
Tratamentele pe baza de apa sunt convenabile pe termen scurt, prin aceea ca unul sau doua straturi vor fi suficiente pentru a termina treaba, dar va trebui sa reaplici odata la doi ani, in general. Tratamentele pe baza de ulei necesita mai multe straturi aplicate, dar adesea ofera o protectie mai buna, si vor rezista mult mai mult.
Alegerea uleiului potrivit pentru usile din stejar poate fi complicat, pentru ca sunt cateva tipuri diferite de ulei si de finishuri. Poti opta pentru uleiuri mate, semi-mate, glossy sau satinate. Cauta un ulei care sa nu ingalbeneasca si care sa ofere protectie atat impotriva apei, cat si impotriva murdariei. Asigura-te ca usa este curata si ca aplici uleiul direct pe suprafata lemnului (nu va intra intr-o usa care a fost deja tratata). Aplica mai multe straturi, pentru a asigura un finish de lunga durata.
Lacuirea usilor de stejar
Tratamentele pe baza de lac sunt cele mai bune pentru usi de interior, nu trebuie folosite pentru usi de exterior pentru ca lacul se va crapa si se va exfolia din cauza expunerii la lumina soarelui. Daca nu esti sigur cum trebuie lacuite usile de stejar aminteste-ti aceste ponturi simple – curata si slefuieste usa in mod adecvat, inmoaie pensula in lac astfel incat sa acopere o treime din lungimea perilor si apoi inlatura excesul pe buza vasului. Asta va impiedica lacul sa curga atunci cand este aplicat. Aplica mai multe straturi insa nu imediat, ci permitand fiecarui strat de lac sa se usuce si slefuindu-l apoi cu un smirghel fin, pentru a pregati lemnul pentru al doilea si al treilea strat.
Usile de stejar: Design si stil
Usile de stejar se potrivesc foarte bine in aproape orice stil de casa, fie ea de perioada sau moderna. Folosind diferite baituri sau vopsele poti schimba foarte mult modul in care arata o usa, dar si camera. De exemplu, o casa moderna ar putea avea usi pliante cu panouri laterale, astfel incat sa lase mai multa lumina sa intre. Pentru cei care isi doresc o bucatarie rustica, stejarul natur cu tocuri albe da tonul unei amenajari in stil country.
Usile de stejar arata minunat in transformari ale hambarelor, mai ales daca lemnul este baituit astfel incat sa arate putin trecut. Stejarul se potriveste foarte bine in case vechi, de epoca, daca vei alege un bait inchis la culoare si apoi vei completa aspectul casei cu covoare groase, luxoase sau cu podele inchise, din lemn masiv.
Pentru bai, opteaza pentru usi din stejar cu sticla mata, astfel incat sa permita intrarea luminii dar sa pastreze intimitatea. Culorile mai deschise se potrivesc majoritatii bailor, dar poti consulta un paletar de culori pentru a gasi cele mai bune culori care sa completeze sau sa contrasteze cu restul decorului.
Asadar, usile din stejar sunt incredibil de versatile. Cu ingrijire adecvata, ele pot rezista la vant, ploaie, soare si conditii de umezeala. Trebuie re-baituite, ceruite sau lacuite o data la cativa ani (in functie de instructiunile producatorului). Daca sunt ingrijite in mod adecvat, usile de stejar reprezinta o achizitie excelenta pentru casa.