Cand vine vorba despre usile casei tale, exista cativa factori care fara doar si poate sunt esentiali pentru tine, ca de altfel pentru noi toti. Importanta acestor factori poate varia in functie de ceea ce oamenii vor sau de ce necesitati au, insa factorii comuni pe care oamenii ii cauta de cele mai multe ori sunt stilul si designul, pretul, timpul de livrare si gama de alegeri.
Insa dincolo de toate acestea, un singur lucru se afla intotdeauna in capul listei atunci cand esti in cautarea unei usi din lemn, pentru intrare, iar acesta este siguranta pe care usa respectiva o confera.
Foarte multi dintre noi ajungem sa ne intrebam adesea daca usile din lemn sunt sigure si daca vor reusi sa tina eventualii intrusi la distanta de casa si interioul casei la adapost. Pentru ca “usile de lemn sunt sigure?” este o intrebare aflata pe buzele multora dintre clientii care trec pragul magazinelor de usi, ne-am gandit sa incercam sa ne apropiem pe cat de mult posibil de adevar.
In acest ghid avem ca obiectiv sa-ti aratam cateva moduri in care iti poti imbunatati siguranta usilor din lemn, ceea ce iti va oferi in mod sigur linistea mentala ca usile tale sunt sigure si ca tu si familia ta sunteti in siguranta in casa.
Discutia va lua in considerare mai multe tipuri de usi pe care e posibil sa le ai pe proprietate si vom aborda, de asemenea, si modul in care le poti securiza.

Usa de la intrare

Orice casa are o usa de intrare, asadar este esential sa ne asiguram ca usa respectiva este securizata in mod adecvat, montata corect, cu incuietori de cea mai buna calitate si ca nu va fi deloc usor pentru hoti sa poata patrunde in casa si sa puna mana pe bunurile din interior. Iata cateva moduri de a face asta:

1. Verifica incuietoarea

In general se recomanda, ca masura de protectie, sa instalezi incuietori dintre cele mai sigure, mai ales pentru usile din fata, cu atat mai mult daca sunt din lemn. Majoritatea companiilor de asigurare chiar solicita yale cu grad maxim de siguranta, asa ca in mod cert merita sa investesti intr-o yala buna, daca nu ai facut-o deja.
De asemenea, nu ar strica sa iti instalezi si un interfon la poarta, astfel incat sa sporesti masurile de siguranta acasa, mai ales daca stai intr-o zona pe care nu o consideri foarte sigura, sau care este mai putin populata.
Daca ai o usa de lemn cu miez gol, atunci recomandarea noastra este sa treci la o usa mai solida, de cel putin 44 de mm grosime. Incuietoarea se fixeaza in usa si de aceea nu va sta fixata bine daca este montata intr-o usa goala. Asigura-te ca usa ta este de calitate, la fel ca si incuietoarea pe care o alegi.
Daca ai cumparat de curand casa in care locuiesti, ideal ar fi sa schimbi incuietorile usilor. Nu poti sti niciodata cine a facut copii dupa cheile actualelor incuietori. Este mai bine sa fii in siguranta decat sa iti para rau.

2. Alege un geam de calitate pentru usa

E bine sa eviti orice fel de sticla pe usa (este valabil pentru toate usile exterioare, nu numai pentru usa din fata). Daca usa ta are si panouri din geam, ideal ar fi sa le inlocuiesti cu panouri de sticla securizata sau, si mai bine, sticla laminata. O sticla mai rezistenta inseamna mai multa rezistenta la impact si la atac, precum si sporirea nivelului de siguranta.
Inlocuirea unei sticle cu rezistenta mica cu una mai puternica si mai eficienta este necesara, cu atat mai mult cand usa are portiuni mari de panouri de sticla. Daca sectiunea din sticla este apropiata de manerul usii, hotii pot sparge geamul si pur si simplu sa descuie usa pe interior.

3. Asigura-te ca balamalele sunt sigure

Asigura-te ca balamalele usilor nu sunt slabite si ca sunt in stare buna. Foloseste suruburi lungi si groase ca sa te asiguri ca balamalele sunt prinse ferm in tocul usii si ca nu se vor deplasa daca sunt supuse fortei sau presiunii.

4. Adauga un vizor

Un vizor este un element suplimentar, care se adauga unei usi si care iti poate da o mai mare senzatie de siguranta atunci cad esti in casa. Desi cele mai multe spargeri au loc atunci cand casa este goala, pentru ca membrii familiei sunt urmariti o perioada mai lunga de timp inainte de spargere, astfel incat sa li se stie rutina si programul, exista si cazuri in care hotii pot intra in casa cu locatarii inauntru.
Adaugand un vizor usii tale, poti vedea cine bate la usa sau cine vrea sa intre. Poti identifica astfel persoana de la usa si poti decide daca il lasi sau nu pe cel de la usa sa intre in casa. Daca nu recunosti persoana de la usa si nu te simti increzator sa ii deschizi, atunci nu va trebui sa o faci.

5. Foloseste un lant pentru usa

Dupa ce te uiti pe vizor, daca decizi sa deschizi usa unei persoane cu privire la care ai ceva indoieli, deschide, insa lasa lantul pus. Lantul de la usa iti permite sa deschizi usa doar partial si va impiedica fortarea usii daca persoana este atat de insistenta. Daca nu ai deja un lant la usa iti recomandam sa cumperi si sa iti instalezi unul.
Daca o persoana care vine la usa pretinde ca este de la compania de gaz sau electricitate sau ca vinde vreun produs de interes, asigura-te ca verifica legitimatia si ca iti confirmi ca este cine pretinde. Daca doresti sa suni la compania pe care o reprezinta, nu suna in niciun caz la numarul de pe legitimatie. Uneori gruparile infractionale pot fi atat de bine organizate incat chiar sa aiba pe cineva care sa raspunda la numarul de telefon de pe legitimatie si sa iti confirme identitatea celui de la usa.

Cutiile de scrisori

Cutia de scrisori atasata direct pe usa reprezinta un punct foarte facil de intrare pentru hoti, care au pur si simplu acces la casa, fara sa fie nevoie sa faca vreun pas inauntru. Printre tehnicile cele mai comune folosite de hoti se numara sustragerea scrisorilor care nu cad pe partea cealalta, care ar putea include orice detaliu bancar sau orice alta informatie confidentiala.
Tehnici la fel de comune sunt folosirea de carlige sau bete cu care sa agate cheile lasate langa usa sau in yala, precum si descuierea usilor prin cutia de scrisori.
Asadar, cum iti poti asigura cutia de scrisori si sa iti faci usa mai sigura decat este in acest moment?
-asigura-te ca ai o cutie de scrisori care se incadreaza in standardele de siguranta, ca nu are defecte si ca nu poate fi scoasa cu usurinta, lasand pur si simplu o gaura in usa.
– nu iti instala niciodata o cutie de scrisori la mai putin de 40 de cm de incuietoarea usii sau de partea de jos a usii.
– pune un cos pentru plicuri, dar scoate-i fundul, in asa fel incat corespondenta sa poata cadea in interior. Asta va impiedica pe oricine sa bage orice instrument sau bat inauntrul cutiei si sa poata scoate ceva de acolo.

Usa din spate

Usile din spate sunt un punct cheie in imbunatatirea sigurantei casei. Pentru ca in general acest gen de usi sunt ascunse vederii, ele neputand fi vazute de catre vecini sau din strada, ele reprezinta o zona vulnerabila pentru siguranta, creand o situatie ideala pentru hoti, care raman in acest fel in afara razei vizuale a celorlalti si nu atrag atentia.
La fel ca si in cazul usilor din fata, inlocuieste panourile de geam simplu cu geamuri solide, rezistente sau laminate, care nu se sparg usor. Din nou, urmeaza sfaturile de mai sus si recomandarile politiei si foloseste eventual o yala cu 5 puncte de inchidere, printre cele mai sigure existente la acest moment.
Adauga, de asemenea, si alte bolturi in partea de sus si de jos a usii care sa fie operate din interior. Acestea sunt variante ideale pentru imbunatatirea sigurantei oferite de usile din lemn, pentru ca ii permit acesteia sa ramana inchise din interior chiar si atunci cand cineva reuseste sa descuie pe dinafara incuietoarea principala.

Asigurarea usilor frantuzesti

Usile frantuzesti, numite si ferestre frantuzesti, au reputatia de a fi favoritele hotilor, pentru ca sunt mai putin sigure decat usile obisnuite. Aceasta se intampla in parte pentru ca au mai mult gem decat panouri de usa, dar in primul rand pentru ca usile frantuzesti se deschid in exterior, si de aceea balamalele sunt si ele pe exterior si deci expuse oricui.
Daca vrei sa iti imbunatatesti siguranta usilor frantuzesti, mai ales a celor din lemn, iata piesele elementare de echipament de care vei avea nevoie:
– Bolturi de incuiere montate la suprafata
– Suruburi pentru balamale (esentiale pentru usile care se deschid in afara)
– Incuietori solide.
Suruburile pentru balamele sunt un plus extrem de important pentru usile care se deschid in afara, pentru ca balamalele se afla pe exteriorul casei. Cum functioneaza acestea? Suruburile pentru balamale asigura usa pe locul sau atunci cand sunt inchise, ceea ce inseamna ca usa nu poate fi ridicata sau trasa din balamale. Ele mentin balamalele in locul lor si astfel mentin siguranta usilor. Simplu si dragut, insa si foarte eficient.

Protejarea usilor de la terasa

Daca usile terasei nu sunt montate cu un sistem multi-lock, primul lucru pe care il recomandam este sa iti instalezi o incuietoare aditionala, pentru o mai mare siguranta. Asemenea usilor frantuzesti, usile de la terasa sunt un punct slab al caselor in fata hotilor, pentru ca au un grad foarte ridicat de vulnerabilitate.
O problema a usilor glisante de terasa este ca uneori pot fi ridicate de pe sinele lor. Daca nu esti sigur ca sistemul tau de inchidere previne aceasta situatie riscanta, atunci iti poti achizitiona o incuietoare anti-ridicare, ce previne scoaterea usilor de pe sine.

Alte ponturi importante

Fie ca ai nevoie sa iti asiguri usile din lemn, ferestrele din lemn, sau ca pur si simplu cauti sa iti mentii casa cat mai sigura, urmatoarele ponturi te vor ajuta, indiferent de tipul de usa sau de fereastra pe care il ai.
Nu iti lasa cheile in usa pe dinauntru, nici macar atunci cand esti in casa. Hotii pot deschide usa incet, pot lua cheile si apoi sa revina mai tarziu si pur si simplu sa descuie si sa intre.
Nu tine cheile ascunse pentru prieteni sau pentru membrii familiei, intr-un loc din afara casei. Daca ai nevoie sa lasi cheile cuiva, lasa-le unui vecin, nu le lasa sub ghivece sau sub covorasul de la usa. Niciodata nu poti sti cine te vede cand ascunzi cheile.
Asigura-te intotdeauna ca toate ramele usilor si ferestrelor sunt in stare buna si ca nu sunt putrezite. Incuietorile si suruburile nu te vor ajuta daca usile si tocurile nu sunt perfecte.

Sursa imagine: wkauto.ro