Cand spunem usa exterioara nu ne referim exclusiv la usa principala de acces sau la usa din fata, asa cum este ea numita uneori. Cele mai multe dintre usile de exterior pot fi folosite atat pentru intrarea principala, cat si pentru intrarea din spate sau pentru intrari laterale. Pentru ca intrarea principala a unei case atrage, insa, cel mai mare grad de atentie din strada, este, de asemenea, si usa care beneficiaza de cea mai mare atentie din partea pietei de profil.
Majoritatea usilor de intrare au performante foarte bune per ansamblu. Insa materialele din care sunt realizate – fibra de sticla, metal sau lemn – au fiecare atat puncte slabe cat si punte forte. Si desi o usa de metal cu pret mic poate fi egala cu o usa de lemn sau din fibra de sticla care costa de cinci ori mai mult, nu este cea mai buna solutie din punct de vedere al rezistentei la uzura.
Iata mai jos aspectele pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand alegi o usa, indiferent de locul in care o vei instala.

Foloseste-te de spatiul virtual

Fie ca mergi sa cumperi usile dintr-un magazin obisnuit, fie ca optezi pentru un magazin virtual, vei economisi foarte mult timp daca vei face inainte o cercetare online si abia apoi vei merge la magazin pentru a vedea exact ce anume cumperi.
Site-urile producatorilor de usi descriu in detaliu materialele si iti ofera cataloage de produs sau de gama, si de asemenea te pot ajuta sa gasesti un retailer pentru produsele lor.
Iar daca nu gasesti exact usa de care ai nevoie, un model similar te poate ajuta sa iti faci o idee destul de ampla cu privire la compozitia si finisajele usii respective.

Eficienta energetica

Usile din metal si din fibra de sticla au in general o putere de izolare mai mare decat cea a usilor din lemn, in mod special modelele care sunt certificate Energy Star. In plus, ele beneficiaza adesea de rame mai etanse, straturi eficiente din punct de vedere enegetic, iar modelele cu sticla vin la pachet cu geamuri cu doua sau trei panouri de sticla izolatoare, care sa contribuie la reducerea transferului de caldura.
Insa e posibl ca usile cu maxima eficienta energetica sa nu te ajute chiar atat de mult pe cat crezi, pentru ca ele reprezinta doar o parte mica din suprafata unei case si in general nu permit unei cantitati foarte mari de aer cald sa se piarda. In plus, caldura se pierde in general prin zonele de scurgere a aerului din jurul usii, nu prin usa in sine.

Montarea

Usile de intrare sunt adesea cunoscute sub numele de sisteme de usi, pentru ca ele vin deja pre-inslatate intr-o rama si au adesea gauri pentru clanta si yala.
In afara cazului in care usa cu care iti doresti sa inlocuiesti o usa existenda, nu este parte a unui proiect mai mare de redecorare si remodelare, vei dori ca usa cea noua sa aiba aceeasi dimensiune ca usa veche.
Alegerea unei usi mai mari sau adaugarea de panouri laterale inseamna sa refaci zidaria in jurul usii, o treaba pe care e bine sa o lasi in seama unui profesionist.
In general magazinele de unde iti comanzi usile ofera si servicii de instalare, iar daca nu esti tamplar de meserie sau nu ai cumva un talent aparte in acest sens, e bine sa alegi sa cumperi usi cu tot cu manopera de montare, astfel incat sa ai parte de cele mai bune servicii si de o usa corect montata.

Mentine siguranta ta si a familiei tale

Pentru a tine la distanta hotii si a preveni intrarile prin efractie, este necesar sa alegi intotdeauna o usa de calitate. Multi escroci izbesc puternic in usa pentru a putea intra. Cu exceptia cazului in care usa este goala la interior, nu ea este cea care permite intrarea hotilor in casa. Diverse teste facute pe cateva tipuri de usi cu ajutorul unui berbece au aratat diferente foarte mici in ceea ce priveste rezistenta diverselor materiale pentru usi. In cele din urma, toate testele au esuat din pricina faptului ca tocul usii s-a spart langa tablita incuietorii. In acest fel, insa, am aflat ca incuietoarele intarite pot spori extrem de mult rezistenta unei usi la lovituri.

Tipuri de usi de intrare

Cei mai mari producatori de usi ofera o gama foarte variata de produse, realizate din materiale diferite. Iata materialele pe care ar trebui sa le ai in vedere cand alegi o usa de exterior.

Fibra de sticla

Este o alegere practica pentru multe persoane. Usile din fibra de sticla sunt disponibile in varianta cu suprafata fina sau in varianta mai frecventa cu textura de lemn natur, in relief. Cu ajutorul anumitor tipuri de tratamente, aceste usi pot fi facute sa arate ca lemnul adevarat.
Argumente pro: usile din fibra de sticla rezista la uzura mai mult decat metalul. Ele pot fi vopsite sau colorate, au un pret moderat si sunt rezistente la lovituri si, in plus, necesita intretinere redusa.
Argumente contra : Se pot crapa la impact dur.

Metalul

Acest tip de usa reprezinta aproximativ jumatate din piata de usi din Romania, dar nu numai.
Argumente pro: sunt relativ ieftine si pot oferi aceeasi siguranta si rezistenta la conditii meteo pe care o ofera variantele mai scumpe de usi din fibra de sticla sau din lemn. Usile din metal necesita intretinere limitata, cu exceptia situatiei in care nu sunt lovite des. Sunt eficiente din punct de vedere energetic, desi adaugarea de panouri din sticla reduce din capacitatea lor de izolare.
Argumente contra: usile din metal nu au rezistat la testele de uzura pentru conditii meterologice la fel de bine ca usile din fibra de sticla sau ca cele din lemn. Ele au fost expuse in acest sens la echivalentul de laborator pentru ploaie torentiala, vanturi puternice si un deceniu de uzura. Si desi in general necesita intretinere redusa, loviturile sunt greu de reparat, iar zgarieturile pot rugini daca nu sunt vopsite la timp.

Lemnul

Lemnul ofera acel aspect luxos pe care celelalte materiale incearca sa il imite.
Argumente pro: usile solide din lemn au rezistat cel mai bine la uzura in cadrul testelor efecuate de specialisti de-a lungul timpului. De asemenea, ele au cea mai mica probabilitate de a se deforma, iar zgarieturile sunt usor de reparat.
Argumente contra: usile din lemn sunt relativ scumpe. In plus, necesita vopsire sau lacuire in moi regulat pentru a arata la capacitatea lor maxima.

Caracteristici ale usilor exterioare

Producatorii de usi ofera zeci de optiuni pentru modele cu panouri de sticla, modele cu grila sau panouri laterale. Ca regula generala a pietei, cu cat designul este mai elaborat, cu atat usa va avea un cost mai mare. Iata caracteristicile pe care ar trebui sa le iei in considerare la o usa atunci cand esti in cautarea variantei ideale.

Prag ajustabil

Pragul ajustabil mentine orice usa etansa in timp. Daca nu ar exista pragul ajustabil, ar trebui sa adaugi un prag suplimentar in partea de jos a usii pentru a tine la distanta ploaia si praful, dar si pentru a reduce pierderile de caldura.

Sticla

Inserturile din sticla arata foarte bine, dar ele adauga in plus la costul usii.
Daca optezi pentru usa cu sticla langa maner sau cu panouri laterale din sticla, ia in considerare sa iti achizitionezi si o incuietoare cu cilindru dublu. Acest gen de incuietoare trebuie deschisa cu ajutorul unei chei, fie de pe interior, fie de pe exterior. In acest fel, un hot nu poate sparge pur si simplu geamul si sa bage mana prin spartura creata ca sa deschida usa, ceea ce confera un plus de rezistenta fata de intrarile prin efractie.
In unele regiuni ale lumii, autoritatile locale interzic montarea de incuietoare cu cilindru dublu, pentru ca e posibil sa ingreuneze iesirea dintr-o casa in cazul unei urgente. Chiar daca la noi nu exista interdictii in acest sens, asigura-te ca tii mereu o cheie la indemana pe interior, pentru a evita astfel de situatii.
De asemenea, e bine sa stii ca inserturile din sticla reduc din valoarea izolatoare a usii, desi geamul dublu sau triplu reduc aceasta problema.

Ramele si tocurile

Acestea sunt partile orizontale si verticale care constituie rama unei usi. Ramele si tocurile unei usi se pot arcui sau deforma la un moment dat. Cauta intotdeauna rame si tocuri facute din lemn laminat acoperite cu furnir, care confera cel mai mare grad de rezistenta la deformare.