Toate usile de exterior necesita intretinere, insa unele dintre ele necesita un grad mai mare de mentenanta decat altele. In general se recomanda verificarea regulata a usilor de exterior, in asa fel incat orice problema aparuta sa fie reparata imediat.
De asemenea, garniturile care au ca scop sa protejeze de conditiile meteo si de curenti necesita verificare regulata si inlocuire atunci cand este necesar.
Feroneria usilor necesita si ea verificare regulata, cu atat mai mult cu cat expunerea la conditiile meteo face ca metalul sa fie mai predispus la rugina, iar partile din plastic mai predispuse la uzura.

Curatarea

Toate usile au nevoie de o curatare ocazionala a prafului, sau de o stergere cu o carpa umeda, insa este de la sine inteles ca usile de exterior vor avea nevoie sa fie curatate mai frecvent decat usile de interior.
Produsele de curatare care pot fi folosite pentru usa ta depind de materialul si finisajul fiecarei usi in parte. Cel mai indicat este ca inainte sa te apuci de curatarea usilor sa verifici specificatiile fiecarei usi, mai ales daca te gandesti sa cureti usa cu solutii mai puternice decat apa simpla.
Nu freca excesiv, nu insista, nu inmuia sau nu curata in exces usa de exterior, pentru ca este posibil ca in acest fel sa cureti si straturile cu care este tratata.
Evita folosirea instrumentelor metalice de orice fel sau a instrumentelor ascutite atunci cand incerci sa elimini urmele de murdarie de pe usi, si nu folosi niciodata furtunul sau alta sursa de presiune pentru usile de exterior.
Pentru usile cu sine trebuie sa tii cont de curatarea in mod regulat a sinelor, de aspirarea acestora si de perierea lor, astfel incat sa elimini orice urma de reziduuri care se poate acumula si le poate impiedica sa functioneze in mod adecvat.

Re-aplicarea tratamentelor

Usile din uPVC (clorura de vinil de poliester neplastificat) si fibra de sticla nu necesita in general re-aplicarea vreunui finisaj, pentru ca acestea sunt materiale rezistente la apa. Insa celelalte tipuri de usi vor avea in general nevoie sa fie re-tratate odata la cativa ani. Umezeala, vantul, razele solare directe, murdaria si uzura regulata pot fi toate cauze ale degradarii stratului exterior al unei usi.
Usile realizate din orice tip de lemn vor necesita slefuire si apoi re-aplicarea in mod regulat a straturilor exterioare.
Usile metalice au si ele, de asemenea, nevoie ca stratul exterior sa fie re-aplicat la intervale regulate.
Extrem de important, pe de alta parte, este sa verifici regulat usile, pentru a detecta eventuale zgarieturi si alte potentiale probleme.

Intretinerea feroneriei

Partile mobile ale unei usi trebuie sa fie unse regulat cu un ulei usor de uz casnic. Rotitele vor necesita si ele, de asemenea, aplicarea ocazionala a unei vaseline sau a unui lubrifiant similar.
Multe elemene metalice de feronerie pot rugini si vor avea nevoie in timp sa fie inlocuite. De asemenea, partile din plastic se pot degrada, mai ales daca sunt expuse la soare si e posibil sa fie nevoie sa fie inlocuite.
Daca o usa nu mai functioneaza corect, probabil motivul este acela ca feroneria necesita intretinere sau reglare.

Verificarea panourilor vitrate

Daca usa ta de exterior are panouri de sticla crapate, acestea vor trebui inlocuite cat de repede cu putinta, pentru a elimina orice risc legat de siguranta. Panourile de geam exterioare au nevoie de izolare.
De asemenea, este important sa verifici existenta condensului in interiorul panourilor, pentru ca instalarea condensului poate insemna ca este necesara inlocuirea garniturilor.

Verificarea garniturilor

Garniturile care te protejeaza de conditiile meteo si de curentii de aer sunt o parte importanta a unei usi de exterior, pentru ca impiedica scurgerile de caldura si imbunatatesc proprietatile de izolare ale intregii usi. Ele se pot uza in timp, astfel ca este important sa le verifici si sa le inlocuiesti ori de cate ori simti ca este necesar.