Inainte de alegerea si montarea oricarei usi cu balamale este important sa stabilesti sensul si directia pe care aceasta se va deschide, astfel incat sa te asiguri ca ea va fi montata corect si practic.
Terminologia referitoare la deschiderea unei usi este diferita de la producator la producator, dar in principiu se refera la partea pe care sunt montate balamalele si la directia deschiderii usii: interior sau exterior. Directia in care se deschide usa este in principiu catre interior sau catre exterior, sau standard si inversa. Daca stai in afara camerei sau cladirii, usa se va deschide fie spre interior, in camera sau in cladire, fie catre exterior sau spre tine, ceea ce este o deschidere inversa.

Acest aspect este extrem de important atunci cand cumparam un cadru set pentru usa de exterior, pentru ca vorbim despre usi cu deschidere fie catre interior, fie catre exterior, care vin gata pregatite si atasate de un cadru robust. Usile de interior pot fi atat cu deschidere interioara cat si cu deschidere exterioara, spre stanga sau spre dreapta, in functie de cum decidem sa le montam.
Daca inlocuiesti o usa existenta, probabil ca vei dori ca usa cea noua sa se deschida la fel ca usa veche.

Deschiderea usii vechi se poate observa cu usurinta, astfel ca este usor de comandat o usa noua dupa caracteristicile celei anterioare, chiar si atunci cand esti novice in domeniu.
Daca este pentru prima data cand montezi o usa intr-un spatiu anume, va trebui sa decizi cu privire la deschiderea acesteia, desi in multe dintre cazuri aceasta decizie va fi deja luata. De exemplu, o usa de exterior se deschide in mod normal spre interior, iar usile de interior montate pe holuri se deschid, de regula, in incaperile de pe hol.

In afara de sensul interior sau exterior, usa se poate deschide catre stanga sau catre dreapta, in functie de locul unde este pozitionat manerul sau clanta usii.
Daca stai in dreptul usii cu spatele catre muchia pe care sunt puse sau vor fi puse balamalele, usa se va deschide fie catre dreapta ta, fie catre stanga.