Daca locuiesti intr-o casa izolata inadecvat – asa cum se intampla in cazul multora dintre noi – probabil ca te confrunti in fiecare iarna cu problema cheltuirii a mii de lei pentru facturile la intretinere si energie electrica. Ceea ce nu stiai, insa, este ca stramosii nostri aveau multe modalitati de a pastra o temperatura confortabila la un cost mic sau chiar fara costuri.

Datorita camerelor cu infrarosu moderne si a progreselor in fizica mediului, putem intelege astazi modul in care functionau aceste metode si putem masura cat de eficiente sunt.
Secretul pentru a intelege cum te poti proteja de frig este ca pierzi mai multa caldura prin radiatii in mediul inconjurator, decat prin convectie catre aer.

Acesta este motivul pentru care casa pare atat de rece cand te intorci dintr-o vacanta de iarna, chiar si dupa ce ai pornit incalzirea centrala; desi aerul se va incalzi rapid, peretii au nevoie de mult mai mult timp pentru a se incalzi si pot continua sa te faca sa tremuri chiar si o zi intreaga.

In acelasi mod, in casele slab izolate partea de la interior a peretilor exteriori poate fi cu cateva grade mai rece decat aerul si decat peretii interiori, ceea ce te va face sa simti ca ti-e frig. Din fericire exista cinci moduri simple in care poti depasi aceasta situatie si poti minimiza facturile la energie.

1. Trage draperiile noaptea

Pe durata zilei, ferestrele permit patrunderea in casa a unei cantitati mai mari de energie radianta decat cea care iese; lumina soarelui poate intra prin sticla; insa fereastra este opaca la radiatia ultravioleta care incearca sa iasa. Noaptea, insa, ferestrele cu o singura foaie de geam se pot raci foarte tare – intr-o casa pe care incerci de pilda sa o mentii la o temperatura de 20 de grade Celsius, o camera infrarosu a aratat o temperatura a ferestrelor interioare de 7 grade Celsius intr-o noapte inghetata.

Nici macar ferestrele duble nu sunt niste izolatori excelenti si pot scadea pana la 14 grade Celsius. Aceasta duce la pierderi de energie intre 50 si 100 de wati per metru patrat, echivalentul functionarii unui bec de moda veche.

Cel mai bun mod de a impiedica aceasta pierdere de caldura este tragerea draperiilor si coborarea jaluzelelor imediat dupa ce soarele apune. In acest fel vei obtine o bariera suplimentara impotriva pierderilor de caldura radianta, vei adauga un plus de izolatie si vei reduce curentii de aer. Jaluzele deloc pretentioase ridica temperatura suprafetei interne la 16°C, in timp ce perdelele groase sau draperiile o ridica practic la temperatura camerei, minimizand pierderile de caldura si facand o camera sa para mai confortabila.

2. Acopera peretii

Peretii din caramida solida sau din piatra izoleaza mai bine decat sticla, insa ei se racesc, totusi, si pierd multa caldura. Chiar si peretii din gresie, cu o grosime de 50 de cm, scad la o temperatura cu 3-4 grade mai mica decat cea a aerului din camera.

Din fericire poti reduce semnificativ pierderile de energie acoperind peretii la interior cu un tapet sau cu oglinzi. Chiar si un poster simplu adauga un strat suplimentar izolator, ridicand temperaturile interne ale suprafetei cu aproximativ 1°C si reducand energia pierduta cu un sfert. Imaginile inramate sau oglinzile sunt mai bune daca sunt mai scumpe. Sigur ca nu toata lume agreeaza, insa covoarele sau tapiseriile de agatat pe pereti ar fi si mai eficiente.

Cele mai eficiente in acest sens sunt rafturile pentru carti sau bibliotecile. Dincolo de faptul ca arata foarte bine, cartile sunt si izolatori foarte buni, cotoarele lor aliniate in biblioteca ridicandu-se aproape la temperatura camerei si facand-o confortabila si calda. Cel putin din punct de vedere termic, cartile tiparite sunt net superioare omoloagelor lor electronice.

3. Acopera usa de la intrare

Usile pot permite patrunderea curentilor de aer, iar cele subtiri si cu suprafete vitrate pot fi izolatori foarte slabi, ajungand chiar la 10-15°C in noptile reci. Acoperirea usii si a peretelui din jurul acesteia cu o perdea groasa si captusita pentru usa poate elimina aproape toate pierderile de caldura.

4. Foloseste paravane

Chiar daca nu poti reduce complet pierderile de caldura ale peretilor exteriori, te poti proteja de frig. Stramosii nostri obisnuiau sa construiasca paravane din lemn in spatele lor si sa se inghesuie langa foc. Fiind la temperatura camerei, paravanele le mentineau spatele cald, in timp ce radiatiile de la foc le incalzeau partea din fata. Poti face si tu acelasi lucru si iti poti chiar proteja fata de efectele daunatoare ale focului puternic, folosind paravane miniaturale pentru foc.

5. Aseaza-ti mobila la caldura

Nivelul resimtit de caldura intr-o camera anume depinde de locul in care te afli, chiar daca temperatura aerului este aceeasi peste tot. Iti va fi mai cald daca te asezi mai aproape de interiorul casei, deoarece esti mai la distanta de peretii exteriori reci. Incearca, asadar, sa asezi obiectele de mobilier in apropierea unui perete interior.

Daca biroul tau este asezat pe un perete exterior, astfel incat sa poti privi pe fereastra, picioarele vor avea tendinta sa fie mai reci, desi poti reduce acest efect prin lipirea sau sprijinirea unei foi de carton pe perete. Daca ai capul patului amplasat langa un perete exterior rece, risti sa ai probleme legate de rigiditatea gatului, desi poti contracara acest neajuns optand pentru paturi cu tablii solide. Cea mai buna solutie este un pat cu baldachin, insa majoritatea dormitoarelor nu sunt suficient de mari pentru acest gen de pat.

Asadar, cateva notiuni despre modul in care se deplaseaza caldura te pot ajuta sa infrunti o iarna rece. In plus, analiza cu o camera cu infrarosu a proprietatilor termice ale casei tale ii va face pe copii sa se distreze ore in sir. Nu rata aceste momente si imbina un demers util cu o experienta extrem de placuta!

Sursa: https://theconversation.com/five-ways-to-keep-your-home-warm-this-winter-34464