Ușile din lemn masiv sunt 100% lemn natural, care nu a fost prelucrat. Acestea sunt de obicei construite din rame și panouri, mai degrabă decât dintr-o singură bucată de lemn. Lemnul utilizat poate varia de la lemn de esență tare, cum ar fi arțar sau stejar, la lemn de esență moale, cum ar fi pinul.

De-a lungul vremii, ușile din lemn masiv au fost alegerea numărul unu pentru multe persoane, fiind rezistente în timp și oferind un aer distins  și prețios casei unde sunt montate. Ușile din lemn masiv sunt asociate cu o calitate înaltă și un aspect deosebit, unic. Cu toate acestea, ușile din lemn masiv pot fi mult mai scumpe decât alte modele, chiar dacă discutăm de usi interior lemn masiv și nu de cele pentru exterior, necesitând o îngrijire specială, comparativ cu ușile realizate cu tehnici moderne.

Care sunt avantajele ușilor din lemn masiv?

Izolația – Ușile din lemn oferă o izolație excelentă atât pe timp de iarnă cât și pe timp de vară, contribuind la menținerea unei temperaturi constante în casă.

Izolare fonică – Ușile din lemn masiv îți oferă o bună izolare fonică în comparație cu ușile realizate prin alte mijloace, deoarece densitatea materialului (în special lemnul dur) absoarbe undele sonore, diminuând volumul zgomotelor.

Durabilitate – Ușile din lemn sunt mai puțin predispuse la deteriorare și dacă sunt întreținute corespunzător vor rezista mulți ani.

Estetică – Ușile din lemn masiv arată excelent,  sunt disponibile într-o mare varietate  de finisaje și nuanțe și pot fi oricând personalizate, pentru a se încadra perfect în decorul casei tale.

Calitate și simț – Senzația pe care ți-o oferă deschiderea unei uși din lemn masiv este total diferită de orice alt tip de ușă, datorită greutății și construcției sale, inspirând calitate și impunând respect.

Care sunt dezavantajele ușilor din lemn masiv?

Prețul – Ușile din lemn masiv pot costa mai mult decât dublul prețului celorlalte uși. Pentru calitate se plătește, dar merită fiecare bănuț, mai ales că este foarte longevivă, ceea ce însemnă că va necesita înlocuire peste mulți ani, timp în care ai fi schimbat mai multe uși din altă categorie.

Întreținerea – Ușile din lemn masiv, fiind fabricate dintr-un material natural, incontestabil necesită mai multă îngrijire.

Greu de montat – Ușile din lemn masiv sunt grele și pot necesita modificări și ajustări la montare. Acest lucru se poate adăuga la prețul general, dar revin la ideea că, în timp această ușă își merită investiția.

Un alt aspect destul de important îl reprezintă efectele alegerii unei uși din lemn masiv asupra mediului. Vestea bună este că decizia de a opta pentru o ușă din lemn masiv este una bună pentru mediul înconjurător, deoarece acestea sunt mult mai durabile decât alte materiale dacă sunt îngrijite corespunzător, oferă o izolație excelentă, iar lemnul este o resursă durabilă.

Chiar dacă ușile nu par a conta atât de tare la aspectul final al unei case, realitatea este cu totul alta. Cu ușile potrivite poți transforma încăperi și mai ales fațade de casă așa cum nu îți închipui. Cu puțină imaginație și un venit adecvat totul este realizabil.