Exista multe tipuri de usi din care poti alege, astfel ca e foarte indicat sa cunosti diferitele materiale si stiluri disponibile atat pentru usile de intrare cat si pentru usile de interior. In plus, este important sa stii care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de usa.

Fie ca vrei sa inlocuiesti o usa de interior, o usa catre terasa sau o usa de la intrarea in casa, exista multe lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand vine vorba despre numeroasele tipuri de usi existente. De la stil, la materialul din care este fabricata usa, pana la cat de durabila este si, desigur, cat costa – sunt multe de cantarit.

Atunci cand alegi cel mai bun tip de usa pentru tine, trebuie sa te gandesti la destinatia sa principala. Daca vrei o usa de exterior, e obligatoriu sa alegi un tip de usa cu un aspect frumos, dar si sigura si rezistenta la intemperii. Pe de alta parte, usile de interior trebuie sa fie mai sensibile la stilul decorativ si la designul casei, astfel incat sa fie un plus perfect pentru spatiul interior.
Este esential sa analizezi atent camera in care te afli, pentru a intelege daca are nevoie de mai multa lumina naturala, pentru a face o trecere mai lina catre terasa sau chiar catre o camera alaturata, sau daca este mai indicat sa maresti spatiul si siguranta. In acest fel vei reusi sa decizi care este tipul de usa cel mai potrivit pentru tine.

De la usi de sticla elegante, pana la usi clasice din lemn de esenta tare, miez gol sau panouri, potrivite pentru case cu stiluri diferite si din epoci diferite, poti fi sigur ca vei gasi mai jos variantele ideale pentru casa ta.

Alege-ti usa in functie de material

1. Usi din sticla

Usile din sticla sunt unul dintre cele mai stilate tipuri de usi de pe piata. Pentru ca ofera privelisti neobstructionate, ele sunt cele mai potrivite pentru partea din spate a casei. Sunt suficient de usor de curatat si de intretinut, iar optiunile cu geam duplex termopan vor oferi in plus si izolare fonica.
Vei gasi cel mai adesea usi cu panouri din sticla montate in rama de lemn, un model in general mai scump. Daca alegi usi interioare din sticla, acestea pot da mai multa amplitudine spatiilor.

2. Usi din fibra de sticla

Fibra de sticla este un material extrem de durabil, care nu se sparge si care este excelent si pentru ferestre. Arata asemanator lemnului si un alt bonus al fibrei de sticla este ca o poti vopsi sau nuanta pentru a-i da aspectul dorit, fie ca este o usa de exterior sau una de interior.

3. Usi din lemn

Usile de stejar stratificat

Variantele de usi din lemn vor oferi casei tale un aspect clasic si foarte mult farmec.
Ele sunt mai costisitoare, mai ales daca sunt tratate in prealabil. In plus, sunt ceva mai dificil de intretinut si au nevoie sa fie tratate si intretinute in mod corespunzator, mai ales daca sunt usi de exterior, care se pot crapa, pot absorbi apa, ajungand in cele din urma sa putrezeasca. Restaurarea unei usi de intrare este posibila totusi cu expertiza si sfaturile potrivite.

O usa de intrare din lemn masiv, personalizata, va adauga un aer luxos oricarei case.
Ideala pentru proprietatile istorice, o usa frontala din lemn masiv va fi facuta pe comanda si poate fi proiectata in mare masura de proprietarul casei. Cel mai probabil, rezultatul final va fi o usa de interior sau de exterior de cea mai buna calitate si care va dura multi ani, insa – asa cum am mentionat – trebuie sa fii dispus sa o ingrijesti cu atentie pentru a-ti proteja investitia. Orice vopsea sau lac va trebui reaplicat atunci cand culoarea se estompeaza sau se curata.

4. Usi din furnir de lemn

La marii retaileri de bricolaj poti gasi usi din furnir de lemn pe care va trebui sa le vopsesti sau sa le lacuiesti singur. Sunt ideale ca usi de intrare.
O optiune populara printre pasionatii de bricolaj, aceasta usa are si un dezavantaj: acela ca va trebui sa o intretii prin slefuire anuala si revopsire sau lacuire; vei avea nevoie de cateva broaste de buna calitate pentru a sti ca ai o usa cat mai sigura cu putinta.

Pentru a mentine frigul la distanta in timpul iernii, investeste intr-o metoda practica de izolare, pentru ca usile din furnir de lemn nu se pot lauda cu cine stie ce performante termice.
Usile din lemn sunt, de asemenea, expuse intemperiilor la schimbarea conditiilor meteorologice, astfel ca e posibil sa gasesti usa umflata sau cu alte probleme, in anumite perioade ale anului.

5. Usi din uPVC

uPVC este o forma de plastic, insa este fabricat totusi din materiale reciclabile. Poti vopsi uPVC-ul cu grija, insa in general nu vei avea nevoie, pentru ca acest tip de usi este disponibil in mai multe finisaje si in general are un pret destul de accesibil.
Este varianta ideala daca ai nevoie de o inlocuire rapida a usii si este rezistenta la apa, dar nu la fel de durabila ca si usa din lemn.

Cand au fost introduse pentru prima data, usile de intrare din uPVC au fost o alternativa binevenita pentru usa traditionala din lemn – avand costuri mai mici si performante termice mai mari. Cu toate acestea, nu toata lumea apreciaza estetica uPVC, iar varietatea de stiluri si culori este adesea una limitata.
Pentru ca au in general o grosime de 28 mm, multi oameni simt ca sunt usor de deteriorat si, desi au existat inovatii in sectorul uPVC, popularitatea acestor usi este din ce in ce mai mica.

6. Usi din compozit – plastic armat cu sticla

Usile de intrare din compozit au fost lansate pe piata in urma cu aproximativ 10 ani, fiind destinate proprietarilor de case care isi doresc sa pastreze aspectul unei usi din lemn, insa beneficiind in acelasi timp de materiale moderne, care necesita mai putina intretinere si care tin curentii de aer la distanta. Aceste usi sunt o optiune din ce in ce mai populara in ultima vreme, vanzarile de usi din compozit aproape dublandu-se de la an la an.

De obicei, usile din plastic armat cu sticla cu o grosime de 44 mm sunt cele mai eficiente din punct de vedere termic, dar nu sunt cele mai sigure.
Pentru ca usile din compozit sunt vopsite prin aplicarea culorii pe fibra de sticla alba aceste usi sunt predispuse la zgarieturi. Evita sa ceri producatorului orice culoare RAL, deoarece culoarea aplicata in acest mod prezinta un risc mai mare de zgariere.

7. Usi metalice

usi metalice

Fie ca sunt din otel, aluminiu sau alte tipuri de metale, aceste usi reprezinta unul dintre cele mai functionale tipuri de usi exterioare, deoarece sunt foarte rezistente la intemperii. Dezavantajele usilor complet metalice sunt greutatea si tendinta lor de a rugini in timp. Cu toate acestea, poti evita asta cu un strat protector bun si cu o intretinere temeinica.
Pe de alta parte, un cadru metalic cu multe geamuri ofera un finisaj destul de elegant atunci cand este folosit in partea din spate a unei case.

8. Usi cu miez gol

Daca esti in cautarea unei usi de interior ieftine, opteaza pentru o usa cu miez gol, in locul uneia din placaj si te vei bucura de tot stilul si functionalitatea unei usi din lemn, dar fara costurile acesteia.
Construite in general din lemn compozit, usile goale de buna calitate sunt durabile si rezistente la deformari sau crapaturi.

Alege-ti usa in functie de stil

9. Usi cu balamale

Usile cu balamale sunt usi de trecere, fiind unul dintre cele mai frecvente modele din jur, asa ca probabil esti deja familiarizat cu ele.
Asa cum sugereaza si numele sau, foaia de usa este sustinuta de balamale care ii permit sa se deschida intr-o singura directie. Asigura-te ca montezi usa in asa fel incat sa se deschida in directia cea mai buna pentru siguranta si lejeritatea miscarii.

Usile cu balamale sunt disponibile intr-o varietate larga de materiale si stiluri, ceea ce inseamna ca pot fi folosite in aproape orice camera si cu orice stil si design. Daca ai deja in casa tocuri si balamale vei avea nevoie doar de o foaie simpla de usa. Daca nu ai tocuri si balamale, vei avea nevoie de o usa care sa vina cu cadru, toc si balamale.

10. Usi frantuzesti

usile frantuzesti

Usile frantuzesti sunt un model clasic de usa. Cunoscute si sub numele de usi duble in Marea Britanie, ele au suprafete vitrate mari si rame din uPVC sau cherestea, ceea ce le face sa arate superb in interiorul casei, mai ales daca ai spatii intre care ai nevoie sa faci o trecere usoara – de pilda bucataria si diningul sau livingul.

Usile frantuzesti sunt montate pe balamale pe ambele parti, ceea ce le permite sa se deschida complet spre exterior, ideal pentru economia de spatiu. In plus, aspectul lor estetic este excelent si vor adauga in mod cert o nota de dramatism spatiului.
Usile frantuzesti aduc un element de design elegant in orice camera si sunt cele mai populare pentru living si dining.
Configuratia cu usi duble permite mai mult spatiu deschis atunci cand este necesar, sau cand se doreste acest lucru.

Usile frantuzesti au panouri de sticla de forme si dimensiuni diverse, permitand intrarea unei cantitati mai mari de lumina intr-o camera.
Le poti gasi, de asemenea, in variante culisante si single, nu doar duble si cu balamale, astfel incat sa satisfaca nevoi diferite.
Desi usile frantuzesti adauga valoare unei case, atunci cand sunt instalate ca usi de exterior ele pot fi vulnerabile la spargeri, mai ales pentru ca sunt facute dintr-o sticla mai subtire.

11. Usi glisante ascunse

usi-glisante-de-interior

 

Usile glisante sunt excelente, desi ar merita mai multa popularitate pentru cat de discret arata si pentru cat de functionale sunt. In general, vei gasi usi glisante “pocket” sau ascunse in bai, sau folosite pentru dulapuri si alte spatii mici. Ele vin individual sau in pereche.

Sunt variante ideale in spatii cu dimensiuni reduse, unde optiunile de asezare a mobilierului sunt limitate, iar o usa glisanta ascunsa va aluneca in perete, ceea ce inseamna ca nu vei avea nevoie sa lasi liber un spatiu anume pentru deschiderea sa.
Un alt avantaj al usilor ascunse este crearea unui spatiu deschis, oferind, practic, doua tipuri de design: un open space atunci cand usile sunt complet deschise si ascunse in perete, sau o camera inchisa si mai intima, atunci cand usile sunt inchise.

Un alt atribut pozitiv este ca persoanele in scaun cu rotile si cele cu probleme de mobilitate nu vor avea de infruntat problema usilor inguste.
Sunt mai usor de instalat in cladiri noi, pentru ca locuintele deja construite pot necesita daramarea si inlocuirea peretilor, precum si refacerea instalatiilor electrice si sanitare uneori.

12. Usi de exterior pliabile

Unele dintre usile cele mai moderne si mai cautate de catre proprietarii de case de pretutindeni sunt usile pliante. Panourile vitrate ale acestor usi se suprapun perfect, de obicei avand montata la capat o usa obisnuita, pentru cazul in care nu vrei sa desfaci toate panourile.
In general, sunt folosite pentru intrarea din spate a casei, maximizand spatiul si lumina naturala si oferind casei o senzatie minunata de melanj intre interior si exterior.

Desi la interior pot fi folosite si pentru dulapuri si dressinguri sau pentru debarale si camere tehnice, usile pliabile imbina caracteristicile de design extrem de stilat cu latura practica.
Aceste usi sunt de obicei goale, ceea ce permite o manevrabilitate fara probleme, insa pot fi disponibile si in alte materiale in afara de lemn.

13. Usi glisante

usi glisante

Cu un aspect modern si practic, usile glisante sunt in general din sticla, astfel incat sa ofere privelisti ample si o deschidere generoasa. Sunt perfecte pentru ventilatie, iar atunci cand fac trecerea catre terasa sau patio vor crea o conexiune intre interior si exterior. Spre deosebire de usile pliante, panourile vitrate se deplaseaza unele peste altele astfel incat usile sa se deschida lateral.

14. Usi cu panouri

Usile cu panouri au un design excelent, fiind in acelasi timp foarte puternice si usor de intretinut. Poti gasi o astfel de usa in orice gospodarie, ele fiind adoptate la scara larga in ultimii ani.
Uneori, panourile pot fi realizate din sticla, dar in general le vei regasi in varianta din lemn complet.

15. Usi olandeze

Acest tip de usa poate adauga o valoare stilistica si functionala casei tale.
In general, usile olandeze se folosesc in partea din spate a casei, desi sunt uneori folosite si la interior, de pilda intre bucatarie si living, desi nu sunt una dintre cele mai populare optiuni.
Usa olandeza este taiata pe orizontala, avand un panou in partea de sus si un altul in partea de jos. Ea ofera o intrare calduroasa si este utila pentru a permite animalelor de companie sa treaca mai usor.
Acest tip de usa poate fi ceva mai greu de intretinut si mai dificil de etansat, mai ales daca este folosit ca usa de exterior.

Sursa: https://www.realhomes.com/advice/types-of-door