Cu totii ne dorim sa avem case frumoase, al caror aspect sa atraga privirile trecatorilor si sa ii farmece pe cei care vin in vizita. Iar pentru multi proprietari, o usa de intrare din lemn este elementul necesar pentru a obtine exact aspectul pe care si-l doresc. Fie ca alegi mahon, fie ca optezi pentru nuc, poti gasi in mod cert o varianta de lemn care sa se potriveasca exact gusturilor tale.

Beneficiile usilor de intrare din lemn

Multe usi de intrare disponibile astazi pe piata incearca sa imite aspectul lemnului – fie ca este o usa de otel vopsita pentru a arata ca lemnul, fie ca este o usa din fibra de sticla cu granulatie ca a lemnului. Toate cele trei materiale sunt foarte bune pentru usile de intrare, dar exista multe avantaje in alegerea unei usi de intrare din lemn autentic.

1. Usile din lemn creaza un aspect mai atragator

Usile din lemn sunt populare pentru aspectul lor estetic foarte atragator. Considerat de multe persoane cel mai atractiv material pentru o usa, lemnul vine intr-o varietate de tipuri ce pot fi vopsite sau baituite intr-o gama aproape nelimitata de optiuni. Caldura naturala si frumusetea lemnului creeaza un aspect si o senzatie diferita fata de alte materiale din care pot fi facute usile de intrare.

2. Iti poti crea o usa de lemn personalizata

Usile de intrare din lemn sunt mai usor de personalizat. Panourile, modelele si orice alte caracteristici speciale pot fi lucrate in lemn cu usurinta, pentru a-ti personaliza usa de la intrare. De asemenea, poti sublinia granulatia naturala a lemnului cu ajutorul baitului sau poti iesi in evidenta prin culoare.
Pentru ca lemnul este un material natural care poate fi modelat in diferite moduri, usile din lemn pot fi facute la comanda astfel incat sa se potriveasca aproape oricarei dimensiuni a golului de usa. De asemenea, este usor sa adaugi geamuri sau panouri de sticla in designul unei usi de intrare din lemn, astfel incat sa o personalizezi pentru a avea mai multa lumina.

3. Lemnul contribuie la mentinerea unei atmosfere mai confortabile in casa

Usile din lemn pot contribui la cresterea eficientei energetice a casei tale si pot chiar sa diminueze zgomotul din exterior. Materialul amortizeaza in mod natural sunetul si tine la distanta caldura si frigul, pentru a-ti proteja casa de intemperii si de poluarea fonica din exterior.

4. Usile de exterior din lemn sunt rezistente

In functie de clima, usile din lemn pot fi un produs durabil si rezistent. Lemnul este unul dintre cele mai bune materiale pentru usi din punct de vedere al rezistentei la uzura.
Usile din lemn au mai putine sanse sa se indoaie si sa se zgarie si sunt mai usor de reparat.
Insa usile din lemn de la intrare necesita in general o streasina, asa ca nu uita sa o incluzi in proiectul de schimbare a usii, daca nu o ai de la inceput in proiectul casei. Iar pentru a le mentine cat mai frumoase, aceste usi au nevoie frecvent de vopsire sau lacuire.

Ce sa cauti cand alegi o usa de intrare din lemn

Lemnul este un material versatil, durabil si calitativ. Atunci cand cumperi o usa din lemn, va trebui sa iei in considerare o gama variata de factori, astfel incat sa poti gasi usa potrivita pentru casa ta.

1. Lucratura de calitate

Uita-te cu atentie pentru a te asigura ca usa este construita sa reziste. Lucratura de calitate inseamna atentie la detalii. Varianta ideala ar fi sa gasesti usi cu un proces exclusiv de prefinisare din fabrica, ce sigileaza si protejeaza usa, sporind in acelasi timp frumusetea fibrei naturale a lemnului.

2. Stilul usii de intrare din lemn

Atunci cand alegi o usa de intrare din lemn va trebui sa fii atent si la stil. Lemnul este un material versatil, disponibil intr-o varietate de optiuni, de la usi frontale simple la usi duble, optiuni multiple de panouri si modele diferite. El ofera un aspect distinct si desavarseste multe stiluri.

  •  Usi de intrare din lemn traditionale – au modele unice cu sticla si panouri din lemn cu detalii, pentru un look atemporal.
  •  Usi de intrare artizanale – ofera detalii simple si simetrice si o lucratura ferma. Usile artizanale au in general sticla in treimea superioara si o piesa ornamentala imediat dedesubt.
  •  Usile clasice de intrare – adauga eleganta si sarm unei case cu un aspect istoric. Ele au modele decorative, sticla fatetata si grile pentru separarea lumnii.
  •  Usi de intrare europene old style – duc oaspetii inapoi in timp atunci cand iti trec pragul casei.

Sticla texturata si accentele decorative din fier adauga grandoare si caracter intrarii in casa.
Indiferent de stilul de usa pe care il vei alege, poti completa aspectul cu feronerie decorativa, tocuri personalizate si alte detalii pentru a oferi tusa finala intrarii principale in casa. Exploreaza diferite colectii si optiuni pentru a gasi ceva care se potriveste casei si gusturilor tale.

3. Adaptare la clima locala

Clima locala este unul dintre factorii de care trebuie sa tii cont inainte de a alege o usa din lemn, pentru ca temperatura si umiditatea pot juca un rol in durata de viata a unei usi din lemn.
O alta variabila pe care trebuie sa o iei in considerare este orientarea usii. Orientarea catre sud si vest expune in general usa la mai mult soare. De asemenea, va trebui sa te gandesti la caracteristici care pot contribui la protejarea usilor din lemn de intemperii (de pilda o intrare acoperita, o streasina sau un acoperis de veranda).

In functie de aceste variabile, o usa din lemn ar putea necesita refinisarea cu o frecventa mai mare. Dilatarea si contractarea unui panou din lemn este complet naturala, dar poate fi redusa la minimum cu finisarea adecvata si tinand cont de umiditatea interioara a casei.
Inainte de a alege o usa de intrare din lemn, ar trebui sa consulti si conditiile de garantie ale producatorului, astfel incat sa optezi pentru un model de usa care ofera acoperire impotriva deteriorarii in majoritatea climatelor.

4. Montaj de calitate

Montajul conteaza la fel de mult ca si lucratura. Cand decizi sa investesti intr-o usa de intrare din lemn, vei avea nevoie de asistenta profesionala pentru a-ti duce ideea de la stadiul de concept la cel de proiect finit. Montajul profesionist al usii iti va garanta, de asemenea, ca usa se potriveste, se deschide si se inchide corect, astfel incat sa obtii performanta maxima a acesteia.
Intrarea este punctul principal al oricarei case. Usile de intrare din lemn adauga frumusete si te fac sa te simti mandru de aspectul casei. Asadar, daca iti doresti un upgrade primitor sau vrei doar sa stii cum ar arata casa ta cu o usa din lemn, mergi intr-un magazin de profil sau intr-un showroom si cauta cea mai buna optiune de usa pentru casa ta.

Sursa: https://www.pellabranch.com/blog/global-blogs/should-i-install-a-wood-entry-door/