Urmeaza acest ghid pas cu pas pentru a upgrada si a inlocui geamul usii de la intrare.
Daca vrei sa inlocuiesti geamul usii de la intrare, motivatia si materialul din care este realizata usa vor influenta ce tip de sticla si ce tip de reparatie este cea mai buna.

Poate ca te-ai saturat de curentul care iti intra in casa pe langa geam si vrei sa faci trecerea la un produs cu o eficienta energetica superioara… Sau poate ca vrei sa economisesti bani trecand de la un produs cu o singura foaie de geam la unul cu geam dublu… Sau poate ca vrei pur si simplu sa schimbi aspectul usii fara sa fii nevoit sa platesti costul intreg pentru inlocuirea usii cu totul.
La fel ca si in cazul ferestrelor, un geam spart la usa de la intrare reprezinta un risc pentru siguranta casei si o problema ce trebuie rezolvata cat mai curand posibil. In plus, daca panoul de geam pare incetosat, e clar ca garnitura este afectata, ceea ce poate afecta in mod negativ eficienta energetica a proprietatii.

Va trebui sa stabilesti, de asemenea, daca vei lasa aceasta misiune pe mana unor specialisti sau daca o vei face chiar tu. Daca ai skill-uri rezonabile de lucru manual prin gospodarie, poti incerca sa faci si singur schimbarea, dar daca geamul are o rama pretentioasa din lemn sau daca este un geam dublu, cel mai bine va fi sa lasi aceasta misiune pe mana specialistilor.
Indiferent care este motivul pentru care vrei sa inlocuiesti geamul usii de la intrare, iata tot ce trebuie sa stii ca sa indeplinesti aceasta misiune cu succes.

1. Stabileste ce tip de sticla vrei sa folosesti

Vrei sa inlocuiesti geamul usii de la intrare? Primul pas este sa decizi ce gen de sticla este cel mai potrivit pentru usa ta. Usile cu aspect traditional au adesea sticla cu modele si culori decorative, cunoscuta sub numele de sticla ornamentala. Cauta modele care se potrivesc cu perioada in care este construita casa, pentru un look unitar.
Pe de alta parte, usile contemporane ale proprietatilor mai noi pot avea si geamuri mari de sticla. Sticla folosita poate fi mata sau texturata, pentru a mentine intimitatea si confidentialitatea locatarilor casei.

Performanta termica este si ea un aspect important de luat in calcul la inlocuirea geamului usii de la intrarea in casa. Tipurile de geamuri variaza, dar investitia in geamuri duble sau chiar triple va contribui la stoparea scurgerilor de caldura din casa. Va trebui sa verifici, insa, daca e fezabil sa montezi geamuri mai groase si mai grele la usa pe care o ai deja.
Sticla securizata este de multe ori varianta ideala si necesara pentru usile din fata.

2. Afla cum este fixat panoul de geam

Panourile de geam ale usii de la intrare pot fi tinute fixe pe pozitii in mai multe moduri, dar in general depinde de materialul usii. Aceasta informatie va influenta modul in care indepartezi si montezi sticla. In general iti poti da seama ce tip este doar cu o singura privire.

  •  E posibil ca usile din lemn sa foloseasca profile din lemn in jurul marginii geamului, insa exista si usi din lemn la care sticla este tinuta pe pozitie pur si simplu cu chit, care functioneaza ca un sigilant.
  •  Usile din PVCu utilizeaza in general profile din plastic si silicon.

3. Masoara si taie sticla

Masoara nisa pentru geam, permite o mica toleranta, deoarece e probabil ca materialul usii sa se miste putin in jurul sticlei. Cheresteaua, in primul rand, se va umfla iarna, iar PVC-ul vara, spun specialistii.
Mergi cu masuratorile la un comerciant de sticla care iti poate oferi ofera tipul de sticla dorit. Taierea sticlei necesita unelte si utilaje specializate. Nu incerca sa faci asta singur acasa, decat daca stii exact ce faci.

4. Lucreaza cu echipamentul adecvat

E periculos sa lucrezi cu sticla, astfel ca este indicat sa porti ochelari si manusi de protectie si sa fii intotdeauna pregatit cu instrumentele potrivite pentru tipul de usa pe care il ai in fata. Vei avea nevoie de un spaclu si de un ciocan; de dalta si ciocan pentru usi din lemn, si de un un instrument ascutit si un ciocan pentru usile din PVCu.
E posibil sa mai ai nevoie de alte doua maini pentru a tine sticla pe loc, atunci cand indepartezi elementele de fixare, astfel incat sa impiedici sticla sa alunece din cadru. Daca faci treaba singur, cel mai indicat este sa scoti usa din toc si sa lucrezi cu ea intinsa pe jos pentru a reduce inaltimea de la care poate cadea sticla.
Daca geamul e spart, pune banda adeziva peste geam pentru a nu lasa bucatile sa cada atunci cand o scoti.

5. Scoate panoul de sticla

Daca sticla este fixata cu chit, indeparteaza-l cu grija cu ajutorul unui cutit mic, dupa care poti indeparta geamul.
Daca sticla este fixata cu profile din lemn (batute in general cu niste cuisoare mici si, eventual, cu adeziv) poti folosi un spaclu sau o dalta. Daca profilele sunt in stare buna e posibil sa le mai poti folosi.
La usile din PVC, profilele pot fi indepartate si mentinute intacte cu ajutorul unui spaclu. Daca sunt lipite, poti marca marginea adeziva cu un cutter.
Dupa ce indepartezi sticla, ai grija sa cureti resturile de lipici sau de chit de pe usa, lasand astfel un spatiu curat si pregatit pentru montarea noului geam.
Usile din lemn pot avea nevoie de o slefuire usoara, pentru ca adezivul nou sa faca priza buna.

6. Inlocuieste geamul usii de la intrare

Pentru ca treaba sa fie mai usoara, ia-ti un ajutor si cere-i sa tina sticla de schimb in pozitie, iar tu lucreaza incercand sa eviti sa spargi ceva.
Profilele din lemn pot fi prinse in cuie. Orice imperfectiuni si imbinari pot fi apoi chituite inainte de vopsire.
Profilele de plastic sunt de obicei lipite cu adeziv, dar sectiunile mai mari pot fi fixate si cu suruburi.
Daca folosesti chit de sticla, framanta-l bine inainte, pentru a obtine consistenta flexibila potrivita. Apasa chitul ferm, dar cu grija, pe marginea sticlei si pe zona de gol (intre sticla si cadru). Netezeste apoi marginile cu un spaclu si apoi indeparteaza excesul. Lasa intotdeauna chitul sa se usuce inainte de a vopsi usa.

Sursa: https://www.idealhome.co.uk/property-advice/how-to-replace-front-door-glass-306173