Probabil ca ai ales aspectul usii de la intrare astfel incat sa poti primi cu drag oaspetii in casa, dar si ca un manifest al stilului personal. Acum, insa, e vremea sa iei si masurile necesare pentru a te asigura ca nu permite si accesul musafirilor nepoftiti!

Nenumarate articole din revistele pentru decoratiuni si case si de pe site-uile designerilor de interior se concentreaza pe aspectul exterior si pe cum poti avea o usa care sa te faca sa iesi in evidenta din strada: alege culoarea asta pentru un plus de personalitate, alege culoarea cealalta pentru ca locuinta ta sa se imbine armonios si cu imprejurimile si cu peisajul… Insa usa din fata este, de asemenea, si cea mai evidenta intrare in casa, iar daca nu este sigura, nu va fi nevoie decat de un minut pentru ca un hot sa se forteze putin in usa si sa aiba apoi acces la toate bunurile si chiar la familia ta.

In trecut, asigurarea unei usi insemna sa adaugi incuietoare cat mai mari si mai grele, usi neatragatoare care faceau casele sa para mai mult fortarete decat camine, insa optiunile moderne fac pasi importanti pentru a face usile atat mai sigure cat si mai stilate.

Inainte sa incepem…

Evalueaza siguranta oferita de usa ta principala inainte de a incepe. Ai o usa noua? Veche? Masiva? Crapata pe la margini sau ruginita pe la balamale? Usile din metal mai vechi isi pot pierde foarte usor stabilitatea cand incep sa rugineasca pe margini, si desi pot parea solide, ele pot fi scobite la interior de rugina si coroziune.

Evalueaza-ti, de asemenea, mecanismul de inchidere a usii. In mod ideal, o usa de intrare va fi asigurata cu o incuietoare cu un nivel de siguranta ridicat, precum un zavor sau o yala solida si un toc robust, alaturi de un mecanism de inchidere care sa iti permita sa deschizi partial usa fara sa o deschizi complet – sau si mai bine, cu o sonerie cu camera video, care iti permite sa interactionezi cu vizitatorii fara sa deschizi usa.

Dupa aceea, ia in calcul sa integrezi securitatea usii cu restul casei; exista functii smart-home conectate la reteaua ta wi-fi? Daca da, poti merge pe incuietoare smart precum sistemele de securitate care functioneaza impreuna cu functiile smart-home pe care le ai in acest moment.
E posibil sa fii nevoit sa faci un drum pana la magazinul de bricolaj pentru unele instrumente si piese basic, mai ales daca trebuie sa inlocuiesti feroneria, incuietoarele sau chiar usa in sine.
Majoritatea acestor pasi sunt rezonabili pentru proprietarii care se pricep la treburi casnice manuale, dar daca nu esti sigur daca poti face sau nu asta, incepi devreme pentru a avea timp sa chemi ajutor. Nimeni nu vrea sa fie in situatia de a nu putea incuia usa peste noapte.

Pasul 1. Ia in calcul o usa noua – varianta ideala ar fi una cu miez solid

Multe case mai vechi au usi din lemn care au inceput sa putrezeasca sau sa se crape si nu mai au forta de a rezista la o lovitura sau o impingere brusca. Usile cu miez gol, care sunt in general facute pentru interior, reprezinta si ele un risc urias atunci cand decizi sa le folosesti la exterior, la fel ca si usile mai vechi cu geamuri mari de sticla.
Daca evaluarea usii tale de la intrare a aratat ca e timpul sa iei in calcul o inlocuire, arunca o privire la usile de pe piata. Exista o gama ampla de stiluri de usi sigure, ceea ce simplifica sarcina de a gasi o usa potrivita esteticii casei tale.

Nu presupune din start ca usa ta are o dimensiune standard, ci masoara cu atentie inainte de a alege o varianta inlocuitoare, pentru a fi sigur ca dimensiunea este cea corecta. Din motive de siguranta, cauta intotdeauna o usa solida din lemn, otel sau chiar fibra de sticla, cu miez de lemn.
Usile din otel sunt unele dintre cele mai puternice usi disponibile si sunt greu de spart sau de crapat, iar optiunile din lemn masiv si fibra de sticla nu sunt nici ele mult mai prejos. Exista si usi cu elemente decorative din sticla, dar e indicat sa eviti panourile mari de sticla – suprafetele vitrate mari sunt prea usor de spart pentru a fi potrivite pentru usa de la intrare.
Pentru un nivel superior de protectie, o idee poate fi sa inlocuiesti usile din sticla cu ceva mai rezistent. Usile suplimentare de protectie ofera o bariera suplimentara intre musafirii nepoftiti si accesul propriu zis in casa si sunt disponibile si cu diverse modele decorative. Usile metalice mai simple pot adauga si ele un plus de siguranta, dar e mai putin probabil ca acestea sa dea si stil casei tale.

Pasul 2. Daca ai un toc mai vechi, inlocuieste-l cu unul nou

Nu usa in sine este cel mai slab punct al accesului in casa, ci tocul sau. O usa solida este in general asigurata cu un dispozitiv solid, dar care fixeaza usa doar de toc, iar acest toc este in general din lemn si fixat de zidul casei cu cateva suruburi.
Tocul usii este expus intemperiilor si utilizarii intense, ceea ce solicita si suruburile care fixeaza tocul in perete. Daca tocul este mai vechi sau prezinta semne de uzura (cum ar fi craparea sau spargerea, deplasarea cand usa este deschisa sau inchisa sau miscarea cand tragi de usa) inseamna ca e vremea sa-l inlocuiesti.

Exista cateva moduri in care poti face asta. Daca decizi sa inlocuiesti toata usa vei putea alege una care sa vina cu toc inclus. Cu aceasta optiune usa va fi mai usor de montat corect.
A doua optiune este sa reconstruiesti tocul folosind lemn de la magazinul de bricolaj, sa inlocuiesti lemnul vechi si moale cu un material proaspat, tratat cu presiune si finisat.
Insa nu exista nicio garantie ca noul toc – fie ca vine la pachet cu usa, fie ca este facut – va fi mai sigur decat cel vechi.

Pentru a consolida tocul, poti alege un kit special conceput in acest sens, care va include o piesa metalica ce va face ca usa sa fie mai dificil de smuls. Astfel de kituri includ in general piese metalice care fac prinderile mai sigure, protectii care fac usa sa fie mai solida cand este fortata si protectii pentru balamele, astfel incat intrusii sa nu poata smulge pur si simplu balamalele usii.
Adaugarea acestor componente la tocul nou va conferi mai multa siguranta punctelor sensibile ale usii.

Pasul 3. Instaleaza un lant si o yala

Majoritatea usilor sunt prevazute cu un maner care incuie usa prin rasucire sau printr-un buton in centrul manerului.
Acest gen de incuietoare sunt dragute ca solutie de suport sau de rezerva, dar ele pot fi invinse cu usurinta de o lovitura rapida sau de un pumn dat de cineva care vrea cu tot dinadinsul sa intre. Acestea nu au, pur si simplu, masa care sa tina usa inchisa sub presiune. De aceea, o idee buna este sa instalezi o yala cu zavor.

Alege o yala cu ratingul cel mai bun de siguranta, potrivita pentru usi comerciale sau industriale, dar si pentru uz rezidential, acestea fiind cele mai rezistente de pe piata.
Cand cineva bate la usa sau suna la sonerie, primul instinct este sa deschizi usa sa vezi cine e, uneori poate dupa ce te uiti rapid pe vizor. Cand deschizi usa, intrusul poate intra fara probleme in casa.
Exista cateva instrumente disponibile care te pot proteja de aceasta incalcare a proprietatii. Cea mai usoara este sa instalezi un lant pentru usa. Folosind suruburi lungi pentru a asigura baza lantului de toc si dispozitivul de prindere a lantului de foaia de usa, poti adauga in siguranta optiunea de a deschide usa doar cativa centimetri, pentru a intra in contact cu cel aflat de partea opusa a usii, fara sa ii dai acces liber in casa.

Daca inchiriezi o casa cu o incuietoare veche si ti se pare ca este insuficienta, stai de vorba cu proprietarul despre adaugarea unei yale cu zavor. In plus, o usa sigura reduce si riscurile proprietarului si adauga un plus de protectie apartamentului sau casei pe care o inchiriezi.
Lantul poate fi si el util pentru chiriasi – proprietarul, anagajatii de la intretinere si alti angajati ai cladirii pot avea cheile de la apartament pentru situatii de urgenta. Un lant te ajuta sa impiedici accesul altor persoane in casa chiar si daca au o cheie.
Incearca, de asemenea, si dispozitivele de blocare a usii montate pe clanta, care functioneaza similar unui lant, sau alte dispozitive detasabile precum barele transversale de siguranta ca layer suplimentar de protectie.

Pasul 4. Schimba cheile incuietoarei sau inlocuieste-o complet

Daca tocmai te-ai mutat intr-o casa noua, primul pas pe care va trebui sa il faci este sa schimbi cheile de la usi sau sa inlocuiesti yalele cu totul. E posibil ca cei care au locuit inainte aici sa fi dat un rand de chei unor prieteni, vecini sau rude care nu stiu ca s-a mutat altcineva in casa si te-ai putea trezi cu ei in casa la un moment dat… Ceea ce, desigur, nu dorim nimanui.

Casa ta nu este sigura daca nu stii exact cine are cheile de acces. Un lacatus bun iti va face niste chei noi si va schimba butucul incuietoarei, astfel incat sa se potriveasca, sau poate face ca toate usile din casa sa poata fi deschise cu aceeasi cheie sau cu chei diferite, daca preferi sa fie diferite.
Daca incuietoarele sunt mai vechi, insa, lacatusul iti poate sugera sa le inlocuiesti. In timp, prin utilizare intensa, butucurile si mecanismele de inchidere se pot uza si pot deveni astfel mai putin sigure. Ceea ce inseamna ca si daca ai schimbat cheile sau ai inlocuit yalele cand te-ai mutat, poate fi necesar sa le schimbi din nou dupa un timp.
Cate chei ai pentru usa principala? Gandeste-te bine – probabil membrii familiei au fiecare cate una, plus cea pe care i-ai dat-o vecinului in caz ca ramai pe afara si cea pentru echipa care ti-a lucrat ultima data la casa. Oare au facut copii dupa ele? Pentru a avea o casa cat mai sigura, schimbarea periodica a cheilor te va ajuta sa stii mai clar cine are acces in casa ta.

Pasul 5. Securizeaza orice zona vitrata de pe suprafata usii

Panourile din sticla ale usilor principale adauga casei tale un element decorativ. In plus, ele lasa lumina sa patrunda si fac ca intimitatea si caldura caminului tau sa straluceasca in timpul noptii. Insa ele ar putea permite unui intrus sa le sparga, sa bage mana prin spartura si sa descuie usa. Dupa care intrusul se poate plimba pur si simplu prin casa ta ca pe bulevard, fara sa faca prea mult efort sau mult zgomot.
Cel mai bun mod de a asigura o usa cu suprafata vitrata mare este sa o inlocuiesti cu o usa plina solida.

Daca nu ti se pare o solutie practica sau daca ai prefera sa nu o faci, o solutie ar fi sa folosesti folie de securizare. Realizate din vinil subtire si disponibilea fie in stiluri incolore transparente, fie mate translucide, foliile autoadezive de securizare sunt aplicate cu atentie pe toata suprafata din sticla a usii si se lipesc de aceasta. Daca cineva incearca sa sparga sticla, pelicula va functiona ca un strat anti-efractie de la geamurile masinilor: bucatile de sticla se vor crapa, dar se vor lipi ferm de film, care nu va ceda usor. Intrusul va fi fortat sa-si bage mana printr-un perete de sticla sparta pentru a incerca sa ajunga la zavor. Nu inseamna 100% ca intrusul va da inapoi si va renunta sa iti sparga casa, dar ai sanse mari sa se razgandeasca pentru a nu se rani.
Folia mata (disponibila in modele geometrice sau florale simple, translucide sau decorative) functioneaza si pentru a estompa sau a ascunde partial ceea ce este in spatele usii.

Pasul 6. Mentine o buna iluminare si vizibilitate in zona din jurul usii

Intunericul este prietenul raufacatorilor, pentru ca le ofera acoperire si ii ajuta sa nu fie descoperiti imediat. Pentru a descuraja intrusii sa incerce sa intre pe usa principala (si pe orice alta usa, de altfel), adauga lumina multa.
Iluminatul de siguranta bun include mai multe straturi. Poti imbunatati iluminatul basic al usii adaugand corpuri de iluminat, curatand suprafetele de sticla ale lampilor deja existente si marind puterea becurilor.

Aceste lumini pot fi conectate la senzori de lumina sau la un sistem smart-home care sa le aprinda automat cand apune soarele si sa le stinga dimineata, scutindu-te de bataile de cap pe care le ai cand uiti sa le aprinzi. Casa ta va fi astfel protejata si cand te intorci seara, dupa ce se lasa intunericul.
O solutie poate fi si iluminatul din interior. Interioarele bine iluminate sugereaza ca este cineva acasa si ca locatarii sunt inca trezi si se misca prin casa.
In afara de luminile de la intrarea in casa, poti adauga iluminarea cu senzor de miscare in curte.

Aceste lumini pot fi programate sa raspunda la diferite niveluri de miscare, ceea ce este extrem de important. Daca senzorii sunt prea sensibili, se vor porni de fiecare data cand trece o pisica sau un alt animal mic prin curte, ceea ce in timp te va face sa ii ignori si sa nu mai fii atent la fiecare miscare din curte.
Luminile trebuie sa se concentreze in cel mai fericit caz pe usa si pe zonele intunecate sau ascunse din jurul intrarii, astfel incat sa iti atraga imediat atentia asupra oricui se afla aproape de casa fara un motiv intemeiat.

Pasul 7. Instaleaza un sistem de securitate, inclusiv sonerie video si incuietoare fara cheie si alege monitorizarea profesionala

Sistemele de securitate pentru locuinta indeplinesc mai multe functii in securizarea usii principale de acces in casa.
In primul rand, ele descurajeaza adesea infractorii sa se apropie de casa. Daca va trebui sa aleaga intre o casa unde exista indicatori evidenti ai prezentei unui sistem de securitate si o casa fara acest sistem, hotii vor alege in general locuinta mai putin sigura, pentru a evita luminile, camerele si alarmele care insotesc in general sistemele de securitate.

Aceste sisteme ofera un semnal de avertizare (fie direct catre tine, fie catre firma de monitorizare si protectie) care te anunta ca o persoana a fost observata in curte sau apropiindu-se de usa. Camerele conectate la sistemul de securitate pot inregistra pe oricine care se apropie prea mult, daca reuseste sa patrunda, ceea ce va ajuta mai tarziu fortele de ordine sa ii gaseasca pe intrusi.
Dincolo de beneficiile ce tin de descurajare si monitorizare, sistemele de securitate contemporane (fie ca sunt instalate profesional sau de catre proprietari) au si o serie de avantaje tehnologice. Majoritatea functioneaza prin Wi-Fi, asa ca vei putea conecta la ele si alte device-uri si sa construiesti astfel un sistem smart home. Multe firme de protectie lucreaza cu Alexa de la Amazon, Siri de la Apple si Google Assistant pentru a integra iluminatul inteligent, aparatele casnice, sistemele de aer conditionat si alte sisteme.

Multe sisteme de securitate includ o optiune de sonerie video, care te poate proteja, permitandu-ti sa vezi cine e la usa si sa interactionezi cu vizitatorul de oriunde – fie ca esti la etaj, in subsol sau in vacanta, la sute de km distanta – fara ca vizitatorul sa stie unde esti de fapt. Cu ajutorul acestui device poti crea impresia ca esti acasa si tot el iti permite sa vezi cine e la usa fara sa deschizi usa.
O incuietoare fara cheie iti poate oferi si ea un plus de siguranta. Poti verifica de oriunde daca usa ta e incuiata, folosind o aplicatie pentru smartphone si chiar o poti incuia daca observi ca ai plecat de acasa fara sa incui. Incuietorile fara cheie iti permit, de asemenea, sa schimbi codul atunci cand crezi ca e necesar, pentru a mentine securitatea si pentru a permite membrilor familiei sau celor care lucreaza in casa sa intre pentru perioade limitate de timp, fara sa fii nevoit sa le dai un set de chei.

Multi proprietari de case aleg sisteme de securitate cu monitorizare proprie pentru ca par mai simple si mai ieftine. Insa este important sa stii ca monitorizarea profesionala ofera mai multe avantaje.
Un sistem auto-monitorizat trimite o alerta cand cineva se apropie sau incearca sa intre, dar nu poate solicita ajutor de la fortele de ordine. De exemplu, daca te relaxezi la etaj urmarind serialul preferat dupa ce copiii s-au culcat, primul instinct va fi sa intri in panica daca primesti o notificare pe telefon ca e cineva la usa si incearca sa intre. Vei incerca prima data sa iti iei familia si sa iesi cat mai repede din casa, fara sa mai poti suna calm la 112 si sa iti dai numele, adresa si sa spui ce urgenta ai, asa cum este protocolul. Un sistem monitorizat profesional va face asta pentru tine, in timp ce tu te poti ocupa de siguranta familiei pana vine politia.

Monitorizarea profesionala include, de asemenea, monitorizarea medicala, detectarea monoxidului de carbon si a fumului si alte masuri de protectie. In plus, sistemele de securitate monitorizate te vor ajuta sa platesti mai putin atunci cand iti asiguri casa, astfel ca e poisibil sa compenseze costurile unui sistem de monitorizare profesional cu sau fara interventie.

Pasul 8. Nu uita niciodata sa incui usa principala

Toti pasii de mai sus iti vor consolida punctul principal de acces in casa, adaugand layere suplimentare de securitate casei tale. Dar cel mai important lucru pe care il poti face pentru ca usa ta sa devina un obstacol solid intre tine si un eventual intrus este sa o incui de fiecare data cand pleci de acasa, chiar si pentru o plimbare rapida in cartier, sau cand esti la etaj uitandu-te la un film.
O usa descuiata este cel mai frumos vis al unui intrus, asa ca nu ii usura munca! Daca ti se pare greu sa incui mereu usa, daca o uiti mereu deschisa sau daca ti se intampla des sa nu mai stii daca ai incuiat sau nu, alege varianta incuietoarei fara cheie, o optiune excelenta detaliata mai sus. Unele incuietoare fara cheie includ chiar si notificari daca esti prea departe de unitatea de baza si usa nu a fost incuiata.

Cu o investitie mica, putin timp si un research cu privire la sistemul de securitate al locuintei, usa ta poate fi atat atragatoare cat si solida si rezistenta in fata musafirilor nedoriti, iar tu vei dormi mult mai linistit noaptea!

Sursa: https://www.bobvila.com/articles/front-door-security/