Afla mai jos cum poti vopsi usa de la intrare pentru a obtine un aspect profesionist si un look estetic de durata.

Informeaza-te despre cum ai putea vopsi cat mai corect si mai profesionist usa de la intrare si vei avea un task mai usor si rezultate mai bune. Un finisaj profi va proteja intotdeauna usa de itemperii, astfel incat sa dureze cat mai mult.

Usa de la intrarea in casa este un element major in designul exterior al intregii cladiri, iar efectuarea cu succes a acestui job va imbunatati intregul aspect exterior al casei, asa cum este ea vazuta din strada. Alegerea vopselei adecvate – fie ea glossy sau mai putin stralucitoare – trebuie sa fie, de asemenea, la baza ideilor privind usa de la intrare.
In cele ce urmeaza vei regasi un ghid pas cu pas pentru obtinerea de rezultate excelente atunci cand iti vopsesti usa de la intrare, pe care te invitam sa il citesti pentru rezultate cat mai bune.

Cum vopsesti usa de la intrare

Vopsirea usii de la intrarea in casa nu este un task dificil, dar la fel ca si la zugravirea unei camere, o parte extrem de importanta este pregatirea si organizarea intregii misiuni, in ordinea adecvata. Insa merita tot efortul!
Aceasta este oportunitatea ta de a avea o casa atragatoare si de a crea o intrare care sa iti aduca zambetul pe buze de fiecare data cand te intorci acasa de la serviciu sau dintr-o vacanta.

1. Pregatirea

Inainte de a-ti indrepta atentia catre usa in sine, gandeste-te la vremea de afara. Cand vopsesti usa de exterior este important sa te asiguri ca o faci intr-o zi in care stii ca vremea este frumoasa si mai ales ca nu ploua, asa ca verifica prognoza meteo din timp.
Usa de la intrare poate fi vopsita si pe locul ei, desi daca o scoti din balamale iti vei face sarcina mai usoara daca. Scoaterea balamalelor te ajuta sa vopsesti usa mult mai usor si te asigura ca vopseaua nu va pata si balamalele, stricandu-le aspectul.

Controland locul in care vopsesti usa, vei putea gestiona conditiile legate de iluminat si uscare, doi factori ce pot influenta foarte mult aspectul final.
Usa de la intrare va fi grea cand nu va mai fi sustinuta de balamale, asa ca vei avea nevoie probabil de niste pene sau platforme de lemn puse la nivelul solului in timpul acestui proces. Cel mai probabil vei avea nevoie si de o mana de ajutor pentru a ridica usa pe o capra sau pe obiectul folosit ca platforma pentru vopsit.

2. Scoate feroneria, curata si slefuieste usa

Inainte de vopsirea usii, va trebui sa scoti elementele de feronerie – yala, incuietoarea, inelul metalic pentru batut si asa mai departe. Pune-le deoparte cu atentie, astfel incat sa le poti pune la loc dupa uscarea vopselei. Le poti inlocui, insa, si cu unele noi, poate chiar in culori diferite astfel incat sa se potriveasca noului aspect al usii.

Daca decizi sa vopsesti usa fara sa scoti feroneria, poti folosi si banda adeziva in jurul incuietoarelor, gaurii cheii si balamalelor.
Urmatorul pas este curatarea suprafetei usii cu un detergent usor. Elimina cu grija grasimea, mai ales in jurul manerului sau clantei, unde e cel mai probabil sa se acumuleze.
Slefuieste suprafata. Pentru usile vopsite anterior si care sunt intr-o stare buna, poti slefui usor cu un smirghel de 240. Pentru usile de lemn cu o vopsea veche exfoliata, crapata sau care se curata, foloseste un smirghel de 120 pentru a curata vopseaua pana la lemnul crud. Poti folosi si un slefuitor electric, pentru a face treaba mai rapid.
Procesul de slefuire este esential pentru a putea face o treaba buna. Aspectul final va depinde in mare masura de cat de atent este pregatita usa.

Trebuie ca usa sa fie cat mai bine curatata inainte de vopsire, dar daca este prea slefuita vopseaua nu va adera la fel de bine. Buna aderenta a vopselei este importanta, asa ca incearca sa nu slefuiesti suprafata in exces.
Dupa ce slefuiesti usa, umple eventualele goluri cu un chit de lemn adecvat, astfel incat suprafata sa fie neteda si fara imperfectiuni. Slefuieste apoi inca o data aceste portiuni si apoi foloseste o pensula veche sau o carpa pentru a indeparta orice urma de praf ramasa in urma slefuirii.

3. Pregateste materialele

Pregateste-ti toate materialele necesare pentru a incepe vopsirea. Vopseaua de lemn speciala pentru uz exterior necesita si folosirea unui primer, dar exista si cazuri izolate in care nu este nevoie.
Pregateste si pensulele si trafaletul. Daca vopsesti o usa plata, fara panouri sau modele, vei avea nevoie doar de un trafalet mic sau de o pensula de 10 cm.
Daca ai o usa cu panouri, ai nevoie si de o pensula de 5 centimetri, pentru a ajunge in zonele mai dificile. E bine sa ai la indemana si un burete umed, sau orice altceva ti-ar putea fi util pentru a inmuia usa inainte de vopsire – vei putea incetini astfel rata de uscare a vopselei, castigand mai mult timp sa iti perfectionezi miscarile si sa acoperi eventualele urme lasate de pensula.

4. Aplica primerul

Daca vopseaua pe care o utilizezi necesita un primer, acesta este momentul in care ar trebui folosit. „Aplica primerul adecvat pe toate cele sase laturi ale usii, inclusiv pe marginile interioare, exterioare, stanga si dreapta, precum si in partea de sus si de jos a usii.

5. Vopseste usa

Timpul este extrem de important pentru a obtine rezultate excelente atunci cand vopsesti usa de la intrare.
Incepi prin a folosi o pensula cu peri inclinati, aplica vopseaua peste primer, iar apoi pe colturile panourilor mai iesite in relief. Incepand cu panourile din partea de sus, coboara usor pana la cele din partea de jos. Vopseste de la stanga la dreapta, iar apoi de sus in jos pentru a intinde vopseaua uniform.

Foloseste vopseaua cu moderatie, fara sa o lasi sa balteasca pe usa. Repeta procesul pentru a aplica mai multe straturi de vopsea. Pentru un finisaj profesional, va fi nevoie sa aplici pe usa mai multe straturi de vopsea. Nu uita ca mai multe straturi subtiri sunt mai bune decat un strat gros de vopsea, pentru ca acestea se vor usca mai repede si vor arata mai bine. Nu uita sa lasi fiecare strat sa se usuce corespunzator inainte de aplicarea urmatorului – cu cat culoarea este mai inchisa, cu atat vor fi necesare mai multe straturi.
Daca vopsesti usa pe locul sau, este vital ca dupa vopsire sa o lasi deschisa pana la uscarea vopselei. Daca usa este inchisa prea devreme, vopseaua umeda din jurul marginilor se poate lipi de tocul usii.
Ai grija ca usa sa fie complet uscata inainte de a inlocui feroneria.

Usa de la intrare trebuie sa fie satinata sau lucioasa?

Usa de la intrare poate fi vopsita cu o vopsea cu un finisaj satinat sau lucios – vopselurile de exterior sunt disponibile atat in aceste doua tipuri de finisaje, cat si in variante mai linistite.
Vopseaua glossy este mai lucioasa decat cea satinata si este, in general, mai durabila si mai usor de curatat, insa vopseaua satinata poate fi totusi o alegere excelenta pentru usa de la intrare daca preferi o varianta de usa mai putin lucioasa.

Unele persoane evita sa foloseasca o vopsea lucioasa din pricina dezavantajelor sale aparente. In primul rand o vopsea lucioasa necesita mai multa pregatire si este adesea un produs considerat gros si mirositor, dificil de aplicat si dificil de curatat ulterior. Dar vremurile s-au schimbat! Multe vopsele lucioase sunt pe baza de apa si nu au nevoie de nicio pregatire, nu miros aproape deloc si sunt foarte usor de aplicat si de lucrat.

Trebuie sa aplic primer pe usa inainte de vopsire?

In general pe usa de la intrare trebuie sa fie aplicat un primer inainte de vopsire. Pentru ca vopseaua sa adere la suprafata, foloseste un primer adecvat – aplicarea unui strat anterior va conferi un film mediu, pentru a da opacitate noii culori si pentru a te ajuta sa acoperi suprafetele vopsite anterior.

Daca vopsesti o usa cu o culoare mai deschisa, atunci un primer poate acoperi culoarea existenta, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de mai putine straturi per total. Un primer este important si pentru a asigura longevitatea si durabilitatea vopselei.
Atentie la unele vopseluri care sunt gandite ca produs all-in-one si deci nu necesita un pimer separat. Acest tip de vopsea functioneaza in general mai bine cand pictezi o usa noua din lemn crud, sau cand alegi sa vopsesti usa in aceeasi culoare sau una mai inchisa.

Sursa: https://www.homesandgardens.com/interior-design/paint/how-to-paint-a-front-door