Dintre toate aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand proiectezi si construiesti o casa mica, usa principala de acces in casa este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante. Pentru inceput, usa din fata a unei case mici va fi aproape intotdeauna considerabil mai mica decat o usa folosita intr-o casa traditionala. Si e normal sa fie asa: atunci cand ai de-a face cu o reducere atat de drastica a suprafetei de locuit, este foarte important pentru design sa economisesti cat mai mult spatiu cu putinta. Iar usa din fata necesita cateva ajustari obligatorii.

Un alt aspect important legat de usa de la intrare este estetica, pentru ca fiind vorba de un spatiu mai mic, usa pe care o alegi va fi o parte semnificativa a aspectului general al casei. Avand in vedere zona interioara a majoritatii caselor minuscule, usa din fata poate fi uneori un al patrulea perete, caz in care ar trebui sa se potriveasca atat cu functia cat si cu designul.

Plasarea usii principale pentru casele mici

Desi stilul si designul usii de la intrare pentru o casa mica sunt cu siguranta importante, una dintre conceptiile gresite este ca poti pune usa de la intrare aproape oriunde. Chiar daca in teorie poate fi asa, realitatea scoate la iveala alte idei.

De pilda daca vrei o casa atat de mica precum o casuta pe roti care poate fi mutata oriunde si cu care intentionezi sa mergi intr-un parc de rulote, va trebui sa te asiguri ca usa casei este montata pe partea pasagerului si nu pe partea soferului, pentru ca in majoritatea parcurilor de rulote, bransamentele liniilor de apa si deseuri sunt pe partea soferului.
Evident, daca te-ai gandit la o casa mica nedeplasabila, problema amplasarii usii nu este la fel de serioasa si nu are atatea implicatii.

Poti folosi o usa de intrare cu dimensiuni standard pentru o casa micuta?

In functie de locul in care te gandesti sa instalezi usa de intrare, dimensiunea standard poate fi si ea o optiune de usa, insa in general este indicat ca usa cu dimensiuni standard sa fie amplasata pe laterala casei. Explicatia e simpla: usile cu dimensiuni standard sunt pur si simplu prea late pentru a fi montate intr-unul din capetele casei.

Mai mult, daca optezi pentru montarea usii pe partea cea mai lata a casei – adica pe laterala – poti opta chiar si pentru usi in stil frantuzesc. Ai astfel sansa de a maximiza cantitatea de lumina naturala care patrunde in casa, facilitezi traficul si faci o trecere lina intre exteriorul si interiorul casei.
Partea mai putin buna este ca vei fi nevoit sa gandesti interiorul casei in jurul usii de la intrare. Nu uita ca indiferent unde alegi sa amplasezi usa de la intrare, va ocupa mult loc intr-o casa mica.

Ajustarea unei usi standard pentru a se potrivi unei case mici

Daca skill-urile tale de tamplarie nu sunt chiar cele mai bune, ti se va parea dificil sa incerci sa iti construiesti singur usa de la intrare. Din fericire, insa, ai si alte optiuni. O astfel de solutie este sa ajustezi o usa de dimensiuni standard astfel incat sa o faci mai potrivita pentru o casuta mica. Insa, tot secretul pentru ca aceasta idee sa functioneze este sa alegi tipul potrivit de usa.
Nu toate usile sunt potrivite pentru ajustare, iar daca iti doresti o usa care sa aiba si panouri din sticla, sarcina ta va fi si mai dificila. Daca alegi sa ajustezi usa, alege o varianta fara modele, astfel incat sa nu arate ca si cum ar fi fost taiata.

Iata trei lucruri de care trebuie sa tii cont in mod obligatoriu in alegerea usei pentru o casa mica:

  •  Trebuie sa fie din lemn masiv.
  •  Trebuie sa aiba o grosime de 4.5 cm.
  •  Daca alegi varianta cu geam, trebuie sa aiba geam securizat.

Construirea usii de la intrare

Daca nu cumva ai multa experienta in lucrul cu lemnul, construirea usii de la intrare este cea mai dificila optiuni asa ca probabil ar fi mai indicat sa alegi una dintre variantele de mai sus sau sa ceri ajutorul unui profesionist care sa iti construiasca usa.
Desigur, nu e imposibil sa te descurci singur, dar pentru a lucra cat mai corect, vei avea nevoie si de cateva instrumente, printre care:

  •  O masa de debitat;
  •  Un ferastrau circular;
  •  Un slefuitor manual;
  •  Un burghiu.

Daca esti incepator e indicat sa lucrezi cu un lemn cat mai aproape posibil de stadiul finisat. Cheltuiala initiala va fi ceva mai mare, dar pe termen lung vei economisi mai mult daca faci o greseala pe parcurs.

Sursa: https://straightlinedr.com/front-doors-tiny-homes-need-know/