Ne place lemnul, ne-a placut dintotdeuna, indiferent de generatiile care au trecut peste noi, de dezvoltarea tehnologica sau de aparitia noilor produse destinate inlocuirii lui. Ne place pentru ca ne aminteste de noi, de locul in care ne simtim cel mai bine – natura. Tocmai aceasta dorinta de „afara” ne determina sa alegem in continuare lemnul pentru majoritatea produselor de interior si exterior destinate locuintei.

Dar, in conditiile in care se taie kilometri de paduri, cum putem sa le avam pe amandoua? Si lemn, deci estetica, dar si un mediu curat? Raspunsul este simplu: protejand lemnul pe care il avem deja si plantand copaci acolo unde nu mai sunt. Eu am sa va ofer cateva solutii pentru primul punct, pentru cel de-al doilea existand deja nenumarate asociatii unde puteti face voluntariat si actiuni similare.

Cum protejam lemnul-

Cum protejam lemnul pentru a rezista cat mai mult?

1. Curata lemnul de orice impuritati

Curata intotdeauna praful si murdaria. De exemplu, pe usile exterioare din lemn va fi intotdeuna noroi si murdarie din pricina ploilor. Foloseste un material textil uscat pentru a sterge praful si repara orice tip de imperfectiune sau defect existent.

protejarea-lemnului

2. Protejeaza lemnul cu ulei special

Atunci cand vezi ca lemnul s-a uscat si este posibil sa se crape, foloseste ulei pentru tratarea zonelor respective. Uleiul are menirea de a intra in porii lemnului si de a-l impiedica sa absoarba apa. In comert exista mai multe tipuri de uleiuri din care poti alege, iar efectele pot dura pana la cativa ani. Totul depinde insa de mediul in care este tinut materialul, de nivelul umiditate si de tipul de lemn. De exemplu, exista lemn care se usuca mai repede, in acest caz reaplicarea uleiului in mod  periodic fiind imperios necesara. Chiar daca doresti sa vopsesti un produs din lemn, neaparat ofera-i si un strat de ulei inainte, mai ales daca este un produs vechi pe care doresti sa-l reconditionezi.

Cum alegi cel mai bun tip de ulei/produs comercial pentru protejarea lemnului?

Pe piata, asa cum se intampla de obicei cu toate produsele, exista nenumarate optiuni, asa ca iata cateva sfaturi despre cum sa-l alegi pe cel mai bun:

Uleiul de tung este printre cele mai folosite, daca nu te deranjeaza sa dai un  ban in plus si sa astepti ceva mai mult pana cand lemnul se usuca. Ideea este ca uleiul de tung ofera o protectie nemaipomenita.

Pentru tocatoare din lemn si alte produse asemanatoare, poti folosi ulei mineral din cocos, palmier sau nuci/migdale. Evita ultima categorie daca esti alergic la nuci sau alune. Pentru extra protectie, amesteca o jumatate de lingurita de ceara de albine cu un anumit tip de ulei din cele enumerate mai sus (240 ml).

Poti lua in considerare si optiunea folosirii solutiilor sintetice, unele dintre ele fiind destul de bune, mai ales cele pe baza de ulei de in. Nu alege, in schimb, solutiile pe baza de apa, foarte usor de aplicat, dar inutile.

O solutie populara este si folosirea uleiului de in, incins, dar trebuie sa ai in vedere faptul ca nivelul de protectie este destul de scazut si ca va trebui sa repeti procedura destul de des. Avantajul pe care il ai in acest caz este pretul mic si faptul ca este ecologic.protejarea-lemnului-1

3. Amesteca uleiul cu un solvent comercial

Daca folosesti ulei de tung sau ulei de in, poti sa-l amesteci cu un solvent precum uleiul mineral sau terebentina, in special daca observi ca uleiul simplu nu reuseste sa penetreze lemnul. Nu folosi solventi pentru produsele de bucatarie!

Cum aplici uleiul de protectie:

Gaseste un material textil uscat, o carpa din bumbac, de exemplu, si un ziar vechi. Ca sa te feresti de accidente, tine un recipient cu apa langa tine atunci cand aplici uleiul pe usa deoarece toate aceste materiale sunt usor inflamabile. Pericolul trece insa imediat ce produsul s-a uscat complet.

Asadar, intinde bucata de ziar in locul unde urmeaza sa efectuezi procesul si intinde uleiul cu ajutorul carpei din bumbac. Efectueaza totul cu rabdare si aplica solutia pe suprafete mici, pana cand vezi ca lemnul o absoarbe bine.
Daca te grabesti si dai cu prea mult ulei, vor exista variatii de culoare la aplicarea vopselei.

protejarea-lemnului-2

4. Elimina excesul de ulei!

Excesul de ulei trebuie inlaturat in cateva minute de la aplicare, daca instructiunile de pe ambajalul solutiei alese nu indica altceva. Pentru a elimina excesul de ulei, foloseste o alta carpa de bumbac si sterge zona respectiva.

Cate straturi de ulei?

Pentru o protectie de lunga durata, este recomandat sa aplici de 2-3 ori ulei pe suprafata respectiva.

Asteapta ca primul strat de ulei sa se usuce. Acest lucru inseamna o ora sau doua pentru produsele sintetice sau pana la o saptamana sau chiar mai mult pentru uleiul de in sau de tung. Pentru celelalte doua straturi foloseste mai putin ulei/substanta.  Lasa produsul sa se usuce bine si fereste-l de zonele unde se poate inflama usor!

Si nu uita sa ai grija de produsele din lemn ferindu-le de umezeala si soare si pastrandu-le intr-un spatiu aerisit.