Usa de lemn ce a trecut proba timpului

Daca ti-este teama sa-ti iei o usa de lemn pentru intrarea in casa sau pentru bucatarie/ baie (din cauza efectului variatiilor de temperatura sau umiditate asupra materialului), si alegi o usa de metal/ termopan inestetica doar pentru ca este mai „durabila”, priveste aceasta imagine:

usa de lemn

 Sursa foto

Descoperita de arheologii din Zurich in anul 2010, usa din imagine este in varsta de… 5.000 ani si este cea mai veche usa de lemn cunoscuta in Europa.

Conform specialistilor, usa a fost realizata in anul 3.063 i.H, in perioada in care a fost inceputa  si constructia celebrului monument Stonehenge.

Datorita conditiilor meteorologice dure si a vantului puternic, stramosii nostri din acea perioada erau nevoiti sa construiasca usi puternice, solide, eficiente din punct de vedere al izolarii termice. Si, iata, starea aproape intacta in care se gaseste usa certifica iscusinta tamplarilor din acele vremuri.

Desigur, conditia buna in care se gaseste aceasta usa dupa atatea milenii se datoreaza in mare parte si faptului ca a fost ingropata, iar lipsa aerului a impiedicat dezvoltarea bacteriilor sau a ciupercilor care distrug in mod normal lemnul. Totusi, o astfel de descoperire este extrem de rara si de valoroasa!

O usa de lemn frumoasa pentru fiecare casa

Astazi, exista tehnologii care, folosite in prelucrarea usilor de lemn, diminueaza considerabil riscul de deformare, crapare, umflare a lemnului, iar usile de calitate de lemn nu-ti vor face astfel de neplaceri. Cel putin nu cateva decenii bune.

Asadar, alege si tu o usa de lemn eleganta si sigura pentru casa ta. Arunca o privire peste aceasta gama variata de modele!