Pe mapamond exista o multime de proiecte arhitecturale inedite construite recent sau cu o vechime de zeci de ani, care iti taie rasuflarea si te lasa fara cuvinte! Arhitectura a fost dintotdeauna simbolul dezvoltarii culturale si al prosperitatii pentru fiecare civilizatie sau societate in parte. Desi isi pastreaza utilitatea, multe dintre constructiile de astazi se apropie de rangul de arta si sugereaza o libertate de expresie straina de orice limita. De aceea, intalnim de multe ori combinatii inedite de stiluri arhitectonice, forme, materiale si asocieri (vechi-nou, clasic-modern) care le fac sa fie originale. Iata cateva dintre cele mai indraznete si spectaculoase cladiri din intreaga lume.
Proiecte arhitecturale inedite
1. Casa Stramba, Polonia
Casa Stramba, sau Krzywy Domek, se afla in localitatea Sopot din Polonia si a fost proiectata de Szotyński si Zaleski. Cei doi arhitecti polonezi s-au inspirat din benzile desenate ale lui Jan Marcin Szancer si Per Dahlberg. Constructia a fost finalizata in anul 2004, iar in interiorul cladirii functioneaza un restaurant, o terasa, o sala de jocuri precum si un centru comercial.
2. Capital Gate, Abu Dhabi
Capital Gate este un zgarie-nori care sfideaza legile fizicii. Turnul este localizat in capitala Emiratelor Arabe, Abu Dhabi, si se remarca, indesebi, prin inclinatia de 18 grade pe care o are si prin inaltimea impresionanta de 160 de metri, echivalentul a 35 de etaje. Constructia a fost finalizata in 2010 si a fost desemnata de Guiness World Records structura cu cea mai mare inclinatie artificiala.
3. Casa Operei din Sydney
Acest proiect este capodopera arhitectului danez Jørn Utzon si a devenit in 2007 parte a patrimoniului UNESCO. Constructia Casei Operei din Sydney a fost inceputa in 1956 si finalizata in 1973, cand a fost inaugurata de regina Elisabeta a II-a. Aceasta cladire era, de asemenea, si o necesitate pentru orasul Sydney, care nu avea nicio constructie speciala pentru gazduirea spectacolelor sau concertelor.
4. Templul de Aur, India
Templul de Aur se afla in Amritsar, India, si este locul de pelerinaj al multor credinciosi care apartin de religia sikh. A fost ridicat in 1601, cotropit de invadatori de nenumarate ori si reconstruit de fiecare data mai inaltator. Acest loc sfant a fost acoperit cu aur mai tarziu, in 1760, dupa ce a fost incendiat de trupe afgane.
5. Institutul de Sunet si Imagine, Olanda
Institutul Olandez de Sunet si Imagine are forma unui cub si este construit jumatate in pamant. Cladirea este decorata cu geamuri colorate in sute de mii de nuante si este una dintre principalele atractii ale orasului Hilversum.
6. Catedrala Metropolitana din Brazilia
Catedrala din Brazilia, o constructie deosebit de moderna pentru scopului pe care-l serveste, a fost proiectata de Oscar Niemeyer, iar constructia ei a fost finalizata in 1970. Cladirea este construita din 16 coloane din ciment, fiecare dintre acestea cantarind aproximativ 90 de tone.
7. Cladirea Pian, China
O alta capodopera arhitectonica este Cladirea Pian, una dintre cele mai frumoase si neobisnuite constructii din China. A fost construita in 2007 si a devenit o adevarata atractie turistica. In interiorul cladirii se afla diferite sali de conferinta si spatii pentru destinate organizarii de evenimente.
8. Templul Lotus, India
Templul Lotus se afla in New Delhi si este o constructie moderna in forma unei flori de lotus, de unde si denumirea. Este construit, in intregime, din marmura, sticla si beton armat. Dar adevarata frumusete a acestei constructii vine din interior. Casa de cult nu impune restrictii de natura religioasa. Usile acestui templu sunt deschise tuturor, indiferent de religie.
9. Biserica lui Hallgrim, Islanda
Biserica lui Hallgrim este cea mai inalta din intreaga Islanda si poarta numele unui poet si cleric islandez. Catedrala a fost proiectata de Guojonn Samuelsson, iar constructia ei a durat 38 de ani.
10. Biblioteca Nationala din Minsk
Biblioteca Nationala din Minsk este unul dintre cele mai ample proiecte arhitectonice. Ea a fost construita in decursul a 4 ani si finalizata in 2006, acelasi an in care si-a deschise usile si pentru public. De atunci, Biblioteca Nationala din Minsk a devenit centrul cultural al Republicii Belarus si este zilnic vizitata de aproximativ doua mii de oameni.
Iar acestea sunt doar cateva proiecte arhitecturale inedite. Mai stii si altele? 🙂