traditia usilor secrete din ann harbor

Poate vei fi tentat sa te gandesti la usi ascunse care fac trecerea in pasaje secrete, pline de mistere si povesti cutremuratoare. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Traditia usilor secrete din Ann Arbor a pornit mai mult ca o joaca de copii.

Traditia usilor secrete din Ann Arbor: o poveste de adormit copiii

In anul 2005 au fost identificate in Ann Arbour, Michigan, numeroase usi in miniatura aparute peste noapte care, aparent, nu serveau niciunui scop anume in afara celui estetic. Cu siguranta aceste minunatii au starnit curiozitatea celor mici si celor mari, deopotriva.

Aceasta subcultura are radacini mult mai adanci, care dateaza inca de la 1993. Jonathan B. Wright, autorul cartii pentru copii Who’s behind the Fairy Doors? a construit o sumedenie de usi in miniatura pentru fiica sa, in propria lor locuinta. Desigur, aceste usi sunt fermecate, adevarate portaluri pentru micile fiinte vrajite, zanele. Cand Jonathan a dezvaluit si altora capodoperele sale in miniatura, usile pentru zane au devenit un adevarat fenomen care a cuprins intregul oras.

traditia usilor in miniatura

Pe 7 aprilie 2005, a fost inaugurata prima usa in miniatura, construita la intrarea intr-o cafenea din Ann Arbor. In perioada imediat urmatoare aproape fiecare cafenea, restaurant, teatru sau galerie de arta se putea lauda cu o astfel de capodopera. Astfel a luat nastere traditia usilor in miniatura din Ann Arbor. Iata cateva exemple:

1. Libraria din Ann Arbor

traditia usilor in miniatura din ann arbor librarie

2. Sweetwaters Coffee and tea 

traditia usilor secrete din ann arbor

3. Red Shoes

traditia usilor secrete din ann arbor

4. Biroul Google din Ann Arbor

traditia usilor secrete din ann arbor biroul google

In Ann Arbor au existat in total 10 astfel de usi, iar 7 dintre ele mai exista si astazi. Adultii se pare ca le-au dat uitarii, chiar daca orasele din vecinatate au incercat sa imprumute aceasta traditie. Astazi, usile in miniatura ii mai incanta numai pe copii, care din generozitatea lor inocenta lasa mici daruri pentru zane in fata acestor usi, cum ar fi banuti, desene, bomboane sau mici scrisori.

Traditia usilor secrete din Ann Arbor: mit urban devenit strategie de branding?

Lasand deoparte farmecul si incantarea copilareasca, fenomenul usilor pentru zane din Ann Arbor este o strategie de branding de oras care nu a avut, din pacate, un succes rasunator, chiar daca povestea intesata in jurul acestora te introduc intr-o lume de basm.

Dincolo de toate acestea, daca iti doresti sa faci o surpriza celor mici, poti si tu sa construiesti o usa in miniatura!