Atunci cand vine vorba despre amenajarea unei locuinte nu foarte ofertante din punctul de vedere al dimensiunilor, multi dintre noi suntem pusi in dificultate. Orice am face, oricum am incerca sa mutam piesele de mobilier, oricat de mult ne-am stradui sa ne organizam, nu reusim sa scapam de senzatia claustrofobica data de incaperile prea mici din locuinta noastra. Nici din punctul de vedere al depozitarii situatia nu este foarte roz. Cautarea unui spatiu liber pentru noul aspirator, care e putin mai mare decat cel vechi, se transforma intr-o adevarata aventura.
Sa rationezi amenajarea pentru fiecare coltisor dintr-o garsoniera, un apartament sau o casa mica este, de cele mai multe ori, o provocare. Din fericire pentru toti cei care se confrunta cu aceasta problema, designerii s-au gandit la toate si ne pun la dispozitie trucuri de amenajare pentru locuinte mici, pe care le poti incerca si tu.
Trucuri de amenajare pentru locuinte mici
Desigur ca nimeni nu viseaza la o locuinta de 50 de metri patrati. Insa, indiferent ca vorbim despre o situatie provizorie sau permanenta, putem sa ne folosim de putinul spatiu de care dispunem astfel incat sa nu simtim… inghesuiala. Mai ales ca, mai nou, complexele de apartamente construite, sunt foarte econome cand vine vorba de dimensiuni.
1. Etajere la nivelul tavanului
Daca arunci o privire in jur vei observa ca spatiul ramas deasupra mobilierului este nefolosit. Sunt sigur ca ai un teanc de carti inghesuite in biblioteca sau cateva fotografii inramate carora nu le gasesti locul. Asa ca, daca ai nevoie de un spatiu suplimentar pentru depozitare, monteaza o etajera de-a lungul unui perete, la nivelul tavanului.
2. Masa pentru un living mic
Ti-ai dori o masa in living dar nu ai suficient spatiu? S-ar putea sa te inseli. Poti cu usurinta sa amplasezi o masa ingusta in spatele canapelei, pe lungimea acesteia. Acum vei putea sa iei cina alaturi de prieteni si, de asemenea, o poti folosi pe post de birou si vei avea la dispozitie suficient spatiu pentru obiectele care inaintea stateau imprastiate pe canapea.
3. Rafturi pe colt
Colturile incaperilor intra si ele in categoria spatiilor care, in general, raman goale. Daca, totusi, consideri ca incaperile principale ar fi prea incarcate daca ai monta astfel de rafturi, te poti folosi de colturile libere din holul de la intrare sau de trecere.
4. Baie prea mica?
O baie prea mica este intotdeauna o problema, motiv pentru care trebuie sa folosim intelept fiecare metru patrat de care dispunem. O solutie la indemana pentru o baie mica este sa folosesti inclusiv usa, pe care poti monta unul sau doua suporturi pentru prosoape.
5. Oglinda: un truc de amenajare care nu da gres
Daca privim dincolo de utilitatea ei evidenta, oglinda poate fi, de asemenea, si un obiect spectaculos pentru decor. O oglinda, mare sau mica, va crea mai multa lumina si va da impresia ca incaperea este mai mare.
6. Nu ai loc pentru o noptiera langa pat?
Fara noptiera langa pat? Nu stiu cati dintre voi sunteti dispusi sa faceti acest compromis, pentru ca, haideti sa fim sinceri, este un obiect de mobilier care n-ar trebui sa lipseasca din dormitor. Altfel, unde vom pune lampa, cartea pe care o rasfoim inainte de culcare, ceasul cu alarma sau telefonul? Daca pana acum nu ai gasit o solutie, poti incerca sa amplasezi o etajera mica, precum in imaginea de mai jos.
7. Usa glisanta? Ce-ai spune de un perete intreg?
Usa glisanta este o solutie nemaipomenita pentru a economisi spatiu. Dar ce-ar fi sa mergem mai departe si sa incercam montarea unui perete glisant pentru a separa spatiile dintr-o incapere. Cu siguranta e o idee mai buna decat un perete fals, care ocupa mai mult loc.
8. Sigur nu mai ai loc pentru o etajera in baie?
Intre oglinda din baie si chiuveta exista un mic spatiu care se asteapta folosit. Este ideal pentru produsele de ingrijire si igiena carora nu le gasesti niciodata locul. Este, totodata, un truc pe care il poti aplica usor si pentru chiuveta din bucatarie!
Tu ce trucuri de amenajare pentru locuinte mici ai folosit pana acum?
Sursa: listotic.com