sfaturi de amenajare pentru tavane joase

Un tavan jos poate da senzatia de spatiu inchis, claustrofobic. Practic, ne confruntam cu o problema similara spatiilor mici. Dar te-ai gandit ca poate fi, de asemenea, si un avantaj? Incaperile cu tavane inalte sunt dificil de incalzit, dubleaza costurile la varuire, iar iluminarea corespunzatoare poate fi o adevarata provocare. Pe cand tavanele joase creeaza o atmosfera intima si calduroasa, daca incaperile sunt amenajate corect!

Amenajare pentru incaperi cu tavane joase

Designerii au solutii pentru toate problemele pe care le intampinam atunci cand ne amenajam locuinta. Iata sugestiile lor de amenajare pentru incaperi cu tavane joase:

1. Cromatica 

Atunci cand decorezi o incapere cu tavanul jos, cel mai indicat ar fi sa alegi o culoare mai deschisa pentru tavan decat cea pentru pereti sau chiar alb. Din punctul de vedere al tipului de vopsea, parerile specialistilor sunt impartite. Unii sunt de parere ca o vopsea lucioasa va face ca tavanul sa nu para static, datorita capacitatii de a reflecta lumina, iar altii sunt de parere ca o vopsea mata va face ca tavanul, si implicit defectul acestuia de a fi jos, sa nu iasa in evidenta.

amenajare pentru incaperi cu tavane joase cromatica

2. Exploateaza spatiul pe… orizontala!

Incearca sa te feresti de piesele de mobilier inalte si opteaza pentru cele joase. De asemenea, ceea ce ar trebui sa te preocupe este lungimea acestora. Astfel vei maximiza spatiul dintre mobilier si tavan, iar acest lucru il va face sa para mai inalt.

amenajare pentru incaperi cu tavane joase

 3. Dungi verticale

Dungile verticale sunt un truc vestimentar la care cu totii am apelat la un moment dat. Ele au acelasi efect de alungire inclusiv in decoratiunile interioare.

amenajare pentru incaperi cu tavane joase dungi verticale

4.  Diagonala

Nu stiu daca ai observat inca, dar linia diagonala a scarilor, de pilda, este un detaliu care poate crea foarte usor iluzia de inalt. Te poti folosi de acest truc, cu usurinta, creand un decor pe diagonala pe unul dintre pereti, pentru a da un efect similar.

sfaturi de amenajare pentru incaperi cu tavane joase diagonala

5. Detaliile fac diferenta!

Draperiile atrag atentia, asa ca alege-le cu grija! Ideal ar fi ca ele sa prezinte anumite motive sau modele, in special in partea superioara si lungimea sa fie din tavan pana la podea. Acest lucru va face ca peretii sa para mai inalti, insa pentru ca strategia sa functioneze, evita sa incarci peretii cu alte detalii, cum ar fi tablouri sau tapeturi cu diferite modele!

sfaturi de amenajare pentru incaperi cu tavane joase accesoriile

6. Jocuri de lumini

In cazul incaperilor cu tavane joase, cele mai indicate accesorii de iluminare sunt aplicele sau spoturile. Acestea ofera o iluminare eficienta si ocupa foarte putin spatiu. Lustrele voluminoase sau lampile vor micsora distanta dinre tavan si podea, vor atrage atentia asupra tavanului jos si vor incarca decorul.

sfaturi de amenajare pentru incaperi cu tavane joase lumini

Dupa cum vezi, incaperile cu tavane joase sunt o problema care poate fi solutionata usor, cu mici ajustari si investitii minime. Daca intampini aceasta dificultate in casa ta, a sosit momentul sa reamenajezi!

Sursa: houzz.com