plante de apartament

Plantele de camera sunt elementele mele preferate pentru decor. Nu doar ca ofera o estetica placuta si proaspata, dar au si numeroase beneficii pentru sanatate si starea de spririt. Daca nu ai plante de apartament inca, a sosit momentul sa te gandesti serios sa gasesti un coltisor macar pentru un ghiveci, iar daca ai deja n-ar strica sa mai adaugi un soi la colectie.

9 Motive pentru care ar trebui sa ai plante de apartament

1. Reimprospateaza si purifica aerul

Atunci cand expiri eliberezi in aer dioxid de carbon, iar cand inspiri inhalezi oxigen. Asa cum stii deja, in timpul fotosintezei plantele fac exact contrariul: transforma dioxidul de carbon in oxigen, unul dintre elementele care tin corpul uman in viata.

2. Plantele te fac fericit

Beneficiile plantelor au fost demonstrate in numeroase studii cognitive, psihologice si sociale, iar cele printre cele mai importante beneficii se numara:

  • Crestererea respectului de sine;
  • Imbunatatirea starii de spirit;
  • Reducerea nivelului de stres, depresiei si anxietatii;

3. Imbunatatesc functiile cognitive

Plantele de apartament sprijina procesul de gandire, imbunatatind functiile cognitive. In urma cercetarilor, s-a demonstrat ca plantele:

  • Imbunatatesc concentrarea;
  • Imbunatatesc memoria;

4. Lupta impotriva gripei si racelii

Un studiu desfasurat la Universitatea de Agricultura din Norvegia a demonstrat ca plantele de interior lupta inclusiv impotriva simptomelor de raceala si gripa ameliorand tusea, durerile in gat, oboseala etc. cu pana la 30 %. Aceste efecte pozitive sunt atribuite potentialului plantelor de a creste nivelul de umiditate si de a contribui la diminuarea cantitatii de praf din incaperi.

5. Imbunatatesc calitatea somnului

Nu stiu voi cum sunteti, dar pentru mine o noapte cu un somn precar inseamna o zi cu randament redus. O modalitate de a-ti asigura un somn odihnitor  pe intreg parcursul noptii este sa ai plante care produc oxigen pe timp de noapte in dormitor, cum ar fi: iasomie, lavanda sau aloe vera, cunoscute pentru efectele lor calmante.

6. Plantele de apartament iti insufletesc locuinta

Atunci cand ai plante de camera in locuinta ta este ca si cum ai fi mai aproape de natura, iar acest lucru va face din orice casa, acasa.

7. Grabesc vindecarea

Plantele sunt cele mai blande si eficiente medicamente. Studiile au demonstrat ca au efecte benefice asupra pacientilor bolnavi sau aflati in recuperare, grabind vindecarea si imbunatatind starea de spirit.

8. Cresc nivelul de productivitate

Numeroase studii au demonstrat ca oamenii muncesc cu mai mult spor atunci cand sunt inconjurati de plante. Acestea cresc capacitatea de asimilare a informatiilor cu pana la 20%.

9. Emana parfum natural

Daca vrei ca locuinta ta sa aiba un miros proaspat si placut in permanenta, ai putea inlocui odorizantele de camera pline de chimicale, cu plante care emana parfum placut. Unele dintre cele mai parfumate plante de apartament sunt: gardenia, muscatele, eucaliptul, floarea pasiunii, begoniile, orhideea.

Asadar, dupa cum poti observa, plantele de apartament nu au numai scop decorativ. Sper ca cele 9 motive pentru care ar trebui sa ai plante de apartament te-au convins si pe tine!