cum curatam usile din lemn

Unul dintre beneficiile usilor din lemn este durata de viata garantata de calitatea materialului. In ciuda proprietatilor naturale pe care lemnul le detine, usile din lemn necesita o atentie sporita la curatare, astfel incat sa-si mentina aspectul nealterat timp cat mai indelungat.

Cum curatam usile din lemn?

Pentru usile din lemn nelacuite este indicat sa utilizezi un amestec de detergent de vase (un strop) si apa calda. Mai poti adauga o picatura de otet si ulei de masline. Pentru curatarea usii foloseste o laveta inmuiata in solutia preparata si stoarsa bine ulterior. Dupa spalare, usa se sterge cu o laveta absorbanta uscata. De asemenea, pentru a scoate in evidenta culoarea naturala a usii poti folosi un amestec de apa calda si ulei de masline, 15 ml de ulei la 4 litri de apa. Dupa utilizarea amestecului usa se sterge din nou cu o laveta curata.

Usile din lemn lacuite pot fi curatate cu mai multa usurinta, folosind o ceara speciala din comert. Aceasta nu doar ca va curata suprafata usii, dar o va proteja de umezeala si impuritati. Pentru aplicare este indicat ca usa sa fie scoasa din balamale, iar dupa aplicare sa fie lasata la uscat timp de 24 de ore.

De asemenea, pentru usile de interior sau exterior, este recomandat ca dupa curatare sa fie slefuita cu o banda abraziva, iar ulterior sa se aplice un bait special de nuanta cat mai apropiata de culoarea lemnului. Avantajele utilizarii unui astfel de produs sunt numeroase:

  • va patrunde in structura lemnului;
  • va pune in valoare structura naturala a lemnului;
  • va forma pelicule cu rezistenta la actiunea radiatiilor solare;

Si pentru ca este important sa alegi un produs de calitate, poti folosi bait pentru lemn Rost 2 in 1, disponibil in nuante de pin, mahon, cires, stejar sau teak. Produsul poate fi aplicat cu o pensula sau rola, in 1 sau 2 straturi, astfel:

Pentru suprafete noi:

  • se rascheteaza si se slefuieste suprafata usii in lungul fibrei cu hârtie abraziva cu granulatie minim 150;
  • se desprafuieste prin aspirare si prin stergere cu o laveta din bumbac;
  • se degreseaza cu GRUNDSOLV diluant (compatibil D509) sau ROST DILUANT numai pe zonele afectate; in cazul in care suprafetele prezinta defecte (denivelari, fisuri, etc.) acestea se niveleaza cu ROST CHIT REPARATII pentru lemn si zidarie, nuantat cu savana colorant superconcentrat pentru vopsea lavabila. Colorantii vor fi selectati dupa nuanta lemnului. Dupa uscare (4 – 6 ore) chitul se slefuieste si se desprafuieste suprafata;

Pentru suprafete vopsite anterior:

  • se indeparteaza vopseaua sau lacul vechi pana la suport prin smirgheluire si raschetare, apoi se trateaza ca si suprafetele noi;

Citeste si: Usi de interior: ce tipuri de lemn alegem?

Sursa:

diyfixit.co.uk