cum sa-ti amenajezi locuinta

Cand te pregatesti sa-ti amenajezi locuinta, de regula ai un buget prestabilit in care trebuie sa te incadrezi. De foarte putine ori acesta este respectat cu strictete, asa cum ai hotarat initial. Din acest punct de vedere, un designer de interior iti poate veni in ajutor cu usurinta, planificand amenajarea in limitele bugetului stabilit de tine. Insa daca nu dispui de resursele materiale necesare pentru a angaja un profesionist, iata cum sa-ti amenajezi locuinta ca un profesionist, urmand cativa pasi simpli.

Cum sa-ti amenajezi locuinta ca un profesionist, in 6 pasi

Cu multa precizie si acuratete, o planificare detaliata si bine gandita, locuinta ta va arata ca si cand ar fi fost amenajata de un designer de interior. Asadar, dupa ce ai stabilit utilitatea fiecarei incaperi, iata ce-ti ramane de facut:

1. Inspira-te si selecteaza
cum sa-ti amenajezi locuinta ca un profesionist

Din fericire sursele de inspiratie sunt pretutindeni, in special in mediul virtual. Pentru a stabili exact stilul locuintei si a-ti forma o imagine de ansamblu despre cum iti doresti sa arate casa visurilor tale, rasfoieste cataloage si reviste de profil, citeste articole si vezi cat mai multe fotografii cu amenajari interioare. Selecteaza-le pe cele care iti plac cel mai mult si inspira-te in functie de gusturile si preferintele tale. Astfel locuinta ta va purta amprenta personalitatii tale.

2. Alege paleta cromatica

cum sa-ti amenajezi locuinta ca un profesionist

Dupa ce te-ai hotarat asupra stilului, va trebuie sa alegi o paleta cromatica, un pas decisiv. Culorile ne influenteaza starea de spirit, asadar, trebuie sa le acorzi o importanta deosebita. Nu opta niciodata pentru culorile care sunt la moda daca nu te atrag. Revezi fotografiile cu amenajari interioare care ti-au placut cel mai mult, si observa care sunt culorile predominante. De asemenea, designerii de interior recomanda armonizarea a numai 3 culori sau nuante: o culoare pentru pereti, o culoare de accent pentru o piesa de mobilier si o culoare discreta pe care sa o folosesti pentru diferite accesorii.

Pentru mai multe sfaturi despre cromatica locuintelor citeste si: 

Mix&Match – despre armonia culorilor

Ce culori sunt recomandate pentru camera copilului

Cum influenteaza culorile camerei starea noastra de spirit

Culori pentru usa de exterior conform principiilor Feng Shui

3. Alege materialele

cum-sa-ti-amenajezi-locuinta-ca-un-profesionist3

La fel de importante sunt si materialele pentru care optezi. Ele merg mana-n mana cu nuantele. Chiar daca alegi sa predomine o nuanta de gri, de pilda, poti varia utilizand diferite materiale pentru covor sau piesele de mobilier principale cum sunt canapeaua, fotoliile, scaunele. De asemenea, alege materiale care se potrivesc stilului tau de viata. Daca detii animale de companie, de exemplu, n-ar fi recomandat sa alegi o canapea din bumbac de culoare deschisa, ci mai degraba o canapea din piele, care poate fi curatata cu mai multa usurinta.

4. O piesa de mobilier indrazneata

cum-sa-ti-amenajezi-locuinta-ca-un-profesionist4

Poate una dintre cele mai comune greseli in amenajarile interioare este alegerea mai multor piese de mobilier de dimensiuni mici. Asadar, diversifica si, cel mai important, alege o piesa de mobilier centrala, de dimeniuni mari si intr-o nuanta indrazneata.

5. Elemente decorative

cum sa-ti amenajezi locuinta ca un profesionist

Accesoriile aduc un plus de personalitate oricarei incaperi. Alege diferite cosulete sau alte accesorii cu estetica placuta si utile in acelasi timp. Astfel vei evita inclusiv dezordinea.

6. Detalii parfumate si colorate

cum sa-ti amenajezi locuinta ca pe un profesionist

Un alt detaliu important in amenajarile interioare sunt florile sau plantele de interior, tusa finala care va intregi estetica locuintei. Majoritatea designerilor recomanda sa evitam aranjamentele florale artificiale, iar daca florile nu-ti plac si nu dispui de timpul necesar pentru a ingriji plantele de apartament, alege elemente precum: pene de dimensiuni mari, crengute, pietre sau scoici pe care le-ai adus din vacante.

CITESTE SI: 9 motive pentru care ar trebui sa ai plante de apartament

Sursa: 

freshome.com