Unul dintre elementele specifice stilului de amenajare japonez sunt usile pliante cu panouri translucide confectionate din hartie de orez. Aceste usi japoneze poarta denumirea de shoji, au o traditie indelungata si ocupa un loc de seama in cultura japoneza.
Usile shoji: eleganta si simplitate cu aer oriental
In traditia japoneza, o usa shoji este o usa sau un despartitor confectionat din hartie translucida sau washi si un cadru din lemn. Adaptarile moderne a acestor usi sau despartitoare pot inlocui hartia cu plasticul sau alte materiale similare. Ele se deschid prin rabatare si sunt o solutie eleganta si la indemana, ideala mai ales pentru incaperile mici.
Usile shoji pot fi considerate adevarate opere de arta. Ele au fost construite in mod special pentru a imita frumusetea naturii. Initial au fost intalnite in China in secolul 8 d.Hr, urmand ca apoi sa patrunda in cultura japoneza. Desi inventarea lor este atribuita culturii chineze, japonezii au fost cei care le-au adus la forma pe care o cunoastem noi astazi si care este atat de admirata de cei cu simt estetic dezvoltat si gusturi alese pentru cultura.
In cultura japoneza, conform traditiei, in afara de zona de intrare sau antreul, incaperile nu sunt dedicate exclusiv unui anumit scop. Acest lucru se datoreaza in mare parte proprietatilor mobilierului care, de cele mai multe ori este confectionat din materiale usoare, astfel incat sa poata fi mutat cu usurinta.
Incaperile sunt impartite de usile traditionale japoneze shoji, realizare din hartie si lemn. Hartia utilizata este foarte subtire, iar acest lucru permite la lumina naturala sa patrunda nestingherita in toate incaperile. In adaptarile mai moderne, in loc de hartie mai sunt utilizate si alte materiale, cum ar fi sticla.
Usile japoneze sunt, de asemenea, utilizate si pentru a imparti o incapere. Astfel se economiseste spatiu, acestea fiind mai putin voluminoase decat un perete, iar instalarea lor necesitand mai putin efort.
Frumusetea acestor usi este de neegelat, motiv pentru care ele sunt utilizate de catre designeri in amenajarile interioare inclusiv in Occident. Ele pot fi asociate cu usurinta cu elemente de design moderne, desi, in sine, aduc un aer traditional locuintelor, specific culturii japoneze.
Usile japoneze sunt realizate in dimensiuni dintre cele mai diferite si fiecare dimensiune va servi unui scop anume.
In trecut, multe astfel de usi erau adevarate opere de arta si aveau inclusiv o functie estetica. Majoritatea erau pictate cu simboluri specifice culturii asiatice, legende si fragmente importante din istorie. De regula, picturile erau realizate in partea de jos a usilor, dat fiind faptul ca oamenii obisnuiesc sa stea pe podea, nu pe scaune. Astfel, arta era prezentata la nivelul privirii si putea fi mai usor de admirat. Picturile erau realizate manual, cu foarte multe detalii, dar o utilizare minima de elemente de design. In definitiv, specificul artei japoneze este naturaletea si simplitatea care sa transmita un sentiment de calm.
Occidentalii au preluat si adaptat ideea de usi japoneze in secolul al XIX-lea. Astfel, structura si designul lor a inceput sa se transforme si sa fie modernizate. Cererea pe piata a unor astfel de usi a crescut, iar ele au inceput sa fie confectionate la scara larga in Japonia initial, apoi si in alte colturi ale lumii.
Desi usile shoji pastrau eleganta si designul traditional japoneze, ele au inceput sa se asemene mai mult cu usile traditionale chinezesti. Astazi, in realizarea lor sunt utilizate materiale noi, ornamente mai sofisticate care sa fie pe gustul tuturor.
Daca te pasioneaza cultura japoneza si iti doresti o frantara de eleganta si simplitate cu aer oriental chiar in locuinta ta, poti alege astfel de usi japoneze.