Te-ai trezit plina de viata, te uiti in oglinda si iti place ce vezi. Bine, intotdeauna ai avut o problema cu cearcanele, dar putin fond de ten te scapa de griji. Asa ca incepi sa te aranjezi, iti faci o coafura potrivita, iti pui cerceii de la bunica (cei care nu dau niciodata gres), sacoul cel negru care te avantajeaza si poseta primita cadou de la prieteni. Esti gata de interviu. Te mai uiti inca o data in oglida si zambesti. Ti-ai amintit de zicala aia veche, care spune ca „zambetul deschide toate usile”.

Ajungi, dupa indelugi cautari, la sediul firmei. O cladire mare si luminoasa. Dai sa bati la usa, dar te opreste un afis pe care scrie cu fonturi mari “Oportunistii sunt rugati sa nu bata la usa noastra!”. Usa de lemn, veche, cu clanta de epoca si cateva zgarieturi. Ai o ezitare. Nu, nu e din cauza afisului, ci din cauza usii. Te intrebi daca proprietarii sunt mai prezentabili. Nici nu apuci sa termini gandul ca cineva apare in prag si te invita inauntru.

Ramai perplexa. Interiourul e de o eleganta uimitoare (oare au pus usa strategic? Impotriva hotilor?). Mobila moderna, sticla multa, computere de ultima generatie. “Cartile nu se judeca dupa coperti”, exclami in minte. Astazi e o zi proverbiala, gandesti si zambesti, tot in gand, caci nu mai e timp. Incepe interviul.

Totul a decurs foarte bine, oamenii sunt de calitate, urmeaza sa te sune. Amabilitatea lor sa fi tinut cont de zambet? Nu conteaza, important e ca mi s-a deschis usa, iti spui. A, da, usa…ti-a lasat un gust amar si incepi sa te condamni de superficialitate. Ce mai conteaza o usa, un simplu liant intre lumea exterioara si universul minunat al firmei?  Astea sunt detalii superflue.

Te intorci acasa cu un sentiment ciudat. Bucurie si dezgust, curiozitate si contrariere. Apoi te uiti la usa ta. O usa banala, metalica, de apartament, dar moderna si oarecum classy. Arata mai bine decat a firmei X, in orice caz. Deschizi laptopul, victorioasa ca a mai trecut o zi cu brio, si vezi ca ai primit un mail de la MYjob cu titlul “Cuvinte magice in CV care iti deschid orice usa”, asa ca nu te poti abtine si postezi pe facebook urmatorul status: “Cand o usa se inchide, ai grija sa o lasi asa”, adaptata, bineinteles, dupa celebra zicala a lui Bob Marley. Oricum, daca or sa te angajeze, o sa le prezinti o petitie oficiala pentru schimbarea usii.

Morala: Orice detaliu conteaza, inclusiv usa la care bat candidatii, clientii sau partenerii tai de afaceri. Te-ai gandit ca prima impresie este importanta nu doar pentru tine, ci si pentru cei care iti calca pragul?

sursa foto