Cine planuieste sa mearga in Italia in viitorul apropiat, trebuie neaparat sa viziteze Baptisteriul din Florenta, una dintre cele mai vechi cladiri din oras,  renumita mai ales pentru usile sale somptuoase, cunoscute sub denumirea de „usile paradisului”.

Battistero di San Giovanni este o cladire ce dateaza din perioada Renascentista si se afla in centrul orasului istoric, langa Dom. Construita din marmura verde si alba, cu decoruri geometrice, cladirea are o strucura rectangulara, iar la intrare are usi poleite cu aur, lucrarea fiiind semnata de Lorenzo Ghiberti si care a durat 27 de ani.

usile-paradisului

Usile paradisului – o capodopera a stilului renascentist

Prima usa, din est, a fost creata in  stil gotic de catre Andrea Pissano si prezinta viata Sf. Ioan Botezatorul, pe cand cea din est, creata de Ghiberti, este o reprezentare imagistica a Noului Testament. Pentru proiectarea usilor din est a fost organizat un concurs  intre artisti, initial acestia fiind rugati sa respecte stilul lui Pissano. Lupta s-a dat intre Brunelleschi, Donatello, Jacopo della Quercia si Ghiberti,cel din urma reusind sa castige competitia datorita frescei ce poarta numele de „Sacrificiul lui Isaac”.

In realitate, lupta finala s-a dat intre Brunelleschi si Ghiberti, Ghiberti castigand deoarece lucrarea sa putea fi mai lesne de „citit”, dar si datorita originalitatii stilului, care se indeparteaza total de cel neo-gotic pentru a imbratisa metoda perspectivei (Foto: prima imagine este lucrarea lui Ghiberti, a doua este cea a lui Brunelleschi). In varsta de doar 21 de ani, Ghiberti reuseste sa ilustreze viata lui Hristos si sfintilor intr-o opera care va deveni una dintre cele mai faimoase creatii ale tuturor timpurilor, „Usile paradisului” sau „Portile Paradisului”.

usile-paradisului

Cel care le-a pus numele de „usile paradisului” a fost insusi Michelangelo, care spunea despre opera lui Ghiberti ca este o capodopera a  stilului: „Sunt atat de minunate ca ar putea impodobi Portile Paradisului”. Usa este impartia in 10 panouri, fiecare dintre ele avand o compozitie armonica intre personaje si font, ca o poveste care de deruleaza in ritm propriu, pe masura ce le privesti.

usile-paradisului

Contractul a fost semnat in  1425, dar Ghiberti a reusit sa finalizeze lucrarea abia in 1452. Desi ar fi putut sa-si aduca ajutoare, Lorenzo Ghiberti finalizeaza „usile paradisului” de unul singur, desi printre ucenicii sai se numarau Donatello si Paolo Ucello. Formula iconografica este insa semnata de Lorenzo Bruni, cancelar si umanist al Republicii.

In mijlocul usii este o sculptura care il infatiseaza pe Ghiberti insusi, iar marginile panourilor sunt imbogatite de decoruri florale care subliniaza perfect arta renascentista. Secretul frumusetii usilor paradisului consta de fapt in folosirea perspectivei, ca tehnica de lucru, fiecare tablou ilustrand, pe langa figurile sfintilor si ale Mantuitorului, si detalii din natura, precum copaci, constructii, grupuri de oameni, etc.

usile-paradisului

La numai 3 ani dupa finalizarea lucrarilor, Lorenzo Ghiberti inceteaza din viata. Ramane in istoria artei drept unul dintre cei mai faimosi sculptori si aurari, cel care a creat cele mai pretioase usi din cate au existat vreodata, singurele care s-au apropiat cel mai mult de ce ceea ne dorim cu totii…Paradisul 🙂

usile-paradisului

Surse imagini: 1, 2, 3,4 5