Ușa de la intrare este punctul care ne atrage atenția prima dată atunci când privim fațada unei case. Este primul lucru pe care îl atingem atunci când ajungem acasă și ultimul atunci când plecăm. Ceea ce stă între noi și lumea exterioară, care ne protejează de intruși și vremea rea.

De ce alegem usile din lemn?

Mulți dintre noi preferăm ușile din lemn. În primul rând, sunt mai frumoase, cu personalitate, ducându-ne cu gândul la vremurile de dinaintea clădirilor anoste din sticlă, când bătaia în ușă înlocuia soneria din ziua de azi.

Totuși, atunci când alegem o ușă din lemn pentru locuința noastră, este necesar să ținem cont de anumite aspecte:

Este protejată de ploaie?

Este important să știm dacă acoperișul acoperă suficient spațiul ușii, astfel încât aceasta să fie protejată de ploaie. Știm cu toții ce aspect neplăcut capătă lemnul în urma contactului prelungit cu apa. „S-a umflat ușa de la ploaie.” – spunem adesea.

Pentru a proteja ușa de lemn de intemperiile vremii, s-a inventat o nouă tehnologie: placa de ușă.

Este expusă la soare?

O ușă din lemn expusă la soare mai mult de 4 ore pe zi se va deteriora în timp, dacă nu i se acordă îngrijirile necesare. Ușile unse cu lac au nevoie de o reîmprospătare la aproximativ un an, doi, iar cele vopsite, o dată la 5-6 ani.

Pragul este suficient de înalt?

Acesta ar trebui să măsoare cam 10-15 cm pentru a preveni infiltratea zăpezii sau a apei de ploaie.

Pericolul de incendiu este crescut?

Verificați dacă locuința sau zona în care vă aflați este predispusă la incendii! Lemnul este un material care ia foc foarte repede.

Asigura izolarea termica?

Se poate ca ușa de lemn să fie prea subțire pentru a proteja de temperaturile scăzute. Totuși, cu anumite măsuri, acestea se pot izola, pentru a se conserva căldura înăuntru.

Alternative la usile din lemn

Atât ușile din oțel, cât și cele din fibră de sticlă, sunt întreținute mai ușor și prezintă un risc mai scăzut de incendiu decât cele din lemn. Ușile din MDF (fibră de lemn de densitate medie), ce se bazează pe fibre de lemn lipite, sunt relativ noi pe piață. Niciuna dintre aceste alternative nu are, totuși, un design atât de versatil precum ușile din lemn.

Cât de sigură este ușa din lemn?

Este răspândită prejudecata conform căreia o ușă din lemn nu este la fel de rezistentă precum una din oțel sau fibră de sticlă. Mai jos sunt factorii principali în funcție de care este apreciată siguranța:

Grosimea ușii
Standardul este de 4 cm. Dacă ușa este mai subțire, veți avea nevoie de încuietori și balamale speciale.

Balamalele
Șuruburile folosite pentru a fixa toate cele trei balamale trebuie să aibă lungimea de 7-8 cm.

Geamul
Intrușii pot sparge geamul din sticlă, strecura mâna prin spațiul creat și deschide ușa pe dinăuntru. Pentru a evita asemenea incidente neplăcute, achiziționați materiale ce conțin plastic incasabil.

Încuietorile
Cea mai sigură broască este cea încastrată în ușă.

Vouă vă plac ușile din lemn?