Imi aduc aminte ca, acum cativa ani, usile de termopan pentru exterior erau un adevarat trend printe cei care abia terminasera de ridicat o casa, de renovat un apartament sau de amenajat un sediu comercial. De ce alegeau tot mai multi usi de termopan? Pe langa faptul ca era (si inca este) o optiune mai ieftina, acestea promit o izolatie termica mai buna si…un design modern. Nu am de gand sa condamn gusturile oamenilor in materie de stil, dar consider ca usile de termopan nu sunt nici pe departe la fel de potrivite ca cele din lemn, din punct de vedere estetic.

Usi de termopan pentru exterior – motivatia din spatele achizitiei

Majoritatea celor care aleg usi de termopan pentru exterior se bazeaza pe o serie de calitati ale acestora, pe care nu am sa le contest. Printre acestea se numara:

Usurinta folosirii si pastrarii. Usile de termopan sunt facute din PVC, un material usor, care nu necesita intretinere speciala (poate fi curatit cu o carpa umeda si detergent).

Sunt o optiune ieftina. Aceste modele au devenit atat de populare tocmai pentru ca veneau ca varianta mai putin costisitoare la cele de lemn. Atunci cand ai un buget limitat pentru constructia sau renovarea casei, usile din termopan sunt o solutie viabila. Dar nu uita ca usa de intrare de la casa spune multe celui care iti calca pragul.

Sunt prietenoase cu mediul. Nu ma refer la materiale, ci la faptul ca pot fi usor reciclate, iar greutatea mica face transportul mai usor.

Usi de termopan pentru exterior – dezavantajele din spatele avantajelor

Usile de termopan nu sunt potrivite pentru exterior. Mai intai datorita aspectului, dar si pentru ca nu prezinta siguranta. Probabil ati auzit si voi despre cazuri de intrare prin efractie doar cu ajutorul unei spatule din plastic. Exista si exemplificari pe youtube, trebuie doar sa dati search 🙂

Daca nu sunt intarite cu aluminiu sau otel, nu sunt atat de rezistente precum promit. Pe timp de iarna se pot fisura, iar geamurile se pot colmata.

Nu sunt ofertante din punct de vedere estetic. Usa de exterior se vede si in…interior, asa ca, atunci cand te vei ocupa de amenajarea spatiului interior, va fi greu sa incadrezi elementele de mobilier, astfel incat sa se potriveasca si cu usa.

Asadar, usile de termopan nu sunt la fel de placute ochiului, cum sunt cele traditionale, din lemn. Daca aveam de-a face cu o cladire abia construita, moderna, montarea unei usi de termpan nu va fi o tragedie. Dar am vazut si cazuri in care au fost montate usi de termpoan pentru exteriorul cladirilor de secol XIX!

usi-de-termopan

Sursa imagine: aici.