Usa nu este doar un instrument de decor sau un material de constructie oarecare, ci un element care poarta in sine semnificatii culturale ce fac inconjurul lumii. O usa este deoportiva o intrare si o iesire, indiferent ca vorbim despre o usa deschisa catre cunoasterea propriei constiinte, cunoaterea color din jur sau a unor tinuturi care-ti sunt straine si pe care incerci sa ti le apropii.
De-a lungul istoriei, usa a a fost asociata cu drumul initiatic al fiecaruia, care are ca deznodamant depasirea pragului si regasirea de sine, a multumirii si a fericirii pe care pana atunci nu le observasesi. In orice caz, intrarea in alta lume, simbolistica regasita si la Eliade.
Primele referiri „artistice” la usi au fost picurile egiptene de pe mormintele faraonilor, pentru ca mai apoi acestea sa devina teme recurente pentru nenumarate povestiri sau peome, introspectii ale marilor conducatori politici si militari si chiar clisee folosite frecvent de catre celebritatile moderne. In epoca romana exista chiar un zeu al usilor, Ianus, zeul inceputurilor si al sfarsiturilor, dar si al tranzitiilor in timp. Si astazi simbolul usii a ramas intre aceleasi cadre imagologice.
Dar dincolo de toate, simbolistica usii nu trebuie tratata intr-un mod zeflemitor. Iata care sunt cele mai intalnite simboluri legate de usi si explicatiile lor
Usa deschisa/usa inchisa – ce semnificatie are fiecare
Usi de intrare. Prima functie cat se poate de practica a unei usi este aceea de a face intrarea intr-o anumita incapere. La nivel artistic insa, o usa deschisa este un simbol al inceputurilor. Usa deschisa are avantajul de a-ti oferi o scurta privire despre ceea ce se afla dincolo. O usa inchisa, dimpotriva, semnifica sfaristul (unui intinerariu, unei perioade, unui parcurs existential, etc) sau ideea ca nu mai exista cale de scapare. Asadar, o usa poate insemna deopotriva oportunitate si incatusare.
Simbolul tranzitiei – dintr-o religie in alta, dintr-o mitologie in alta, dintr-un stil artistic la altul sau pur si simplu trecerea de la un stil personal la altul. Clanta este drumul scurt si abrupt catre implinirea unui scop final, pe cand holurile semnfifica un traseu anevoios, intunecos.
Si atunci cand montezi o usa la intrarea casei, te pregatesti pentru un lung proces de tranzitie, al carui inceput si sfarsit numai tu il poti decide.
Pragul semnifica intalnirea a doua puncte, trecerea dintr-o lume spre alta. Cum ar fi, de pilda, trecerea ta din lumea interioara catre cea exterioara. Pragul face legatura intre doua lucruri aparent distincte, dar care se influenteaza reciproc.
Aducand insa simbolistica usii mai aproape de noi, mai down to Eath, ca sa zic asa, putem spune ca alegerea usilor de la casa, de la culori si pana la stil, are o insemnatate. Poti alege o usa standard si sa spui lumii foarte putine despre tine sau o usa personalizata, o carte deschisa pentru vizitatori. Iata cam la ce se gandesc cei din jur atunci cand vad:
– O usa cu vizor poate insemna ca ti-e teama de necunoscut, ca trebuie sa stii in permanenta ce se afla „dincolo de usi”.
– O usa cu sonerie nu inseamna ca stai prost cu auzul, ci ca ti-e teama sa nu pierzi pe cineva, sa pierzi un „vizitator” important.
– O usa metalica inseamna protectie, dar si masculinitate. Una din lemn inseamna finete si feminitate.
– O usa decorata spune multe despre tine, cum ar fi ca esti o personalitate originala si creativa, un om primitor si deschis conversatiei.