refinisarea-usilor-de-exteriorRefinisarea usilor de exterior din lemn devine o practica necesara la un moment dat. Intemperiile naturii, petele care apar si varsta usii pot sa o transforme intr-o piesa de design foarte neatragatoare. Lemnul, pe cat este de frumos, pe atat este de pretentios, deci nu e de mirare ca expunerea la soare, ploaie si frig a usilor de exterior duce la deteriorarea lemnului. Daca si tu ai usa asemanatoare cu care iti intampini din cand in cand invitatii, ar trebui sa faci ceva. Mai intai, asigura-te ca ai o jumatate de zi libera pentru a duce la indeplinire planul. O poti face chiar tu, acasa. Iata cum:

Refinisarea usilor de exterior din lemn

Pasul 1. Scoate usa din balamale

Nu poti sa lucrezi asa cum trebuie daca pastrezi usa in pozitie verticala si va fi si greu, de altfel. Ideal ar fi sa inlaturi si cuiele cu care sunt prinse balamalele si sa ramana lemnul curat. Apoi pune usa pe un cadru, din lemn, beton, etc. si aseaz-o cu partea care se deschide in exterior in sus.

Pasul 2. Indepartarea mizeriei

Se toarna diluant pe intraga suprafata a usii, eventual se intinde cu o pensula. Nu lasa prea mult intr-o singura sectiune, imprastie-l peste tot. De asemenea, nu te apuca sa indepartezi impuritatile zgariind suprafata cu diferite obiecte. Aplica in continuare diluant, timp de jumatate de ora, dar ai grija sa nu se scurga sub usa, sa se duca spre cealalta parte, din interior, sterge mereu marginile.

Pasul 3. Indepartarea diluantului

Dupa ce incepe sa se vada lemnul, pune ziar in jurul usii si, cu ajutorul unei raclete, indeparteaza zgura si sterge suprafata cu o carpa de bumbac. Daca exista santuri si forme, foloseste o perie de paie. Nu uita sa indepartezi mizeria si de pe geam sau clanta.

Pasul 4. Spalarea usii

Dupa ce ai indepartat zgura, foloseste o carpa inmuiata in apa calda si spala usa, apoi sterge-o cu o carpa uscata. Las-o sa se uscuce pentru o ora sau chiar mai mult in aer liber.

Pasul 5. Finisarea usii

Folosind un smirghel fin, freaca suprafata usii pana cand isi pierde din asprime

Pasul 6. Lacuirea/revopsirea

Vopseste usa folosind lac pentru lemn sau vopsea, dar nu acoperi intreaga usa dintr-o data, ci lucreaza pe segmete, iti va fi mai usor. Intotdeuna sa ai o carpa la indemana, in cazul in care lacul se scurge pe geam sau pe clanda. Se dau mai multe straturi, pana cand usa este complet protejata.