Montarea usilor de interior – Modalitati
Exista mai multe modalitati in ceea ce priveste montarea unei usi de interior, insa, in functie de complexitate si costuri, cele mai uzuale sunt:
- Modalitatea cea mai simpla si mai economica de montare a usilor de interior este aceea in care tocul usii se monteaza la jumatatea grosimii de perete (foto1) dupa care se finiseaza glaful interior-exterior, eventual cu coltare de aluminiu si fara alte accesorii: captuseli, pervazuri. In acest caz costul unei usi va rezulta din pretul de lista al usii plus costurile de livrare si montaj.
- A doua varianta si cea mai des folosita in montarea usilor interioare este aceea in care tocul usii se monteaza la fata exterioara a peretelui, cu pervaz pe partea frontala, iar la interior se finiseaza glaful, eventual cu coltare de aluminiu. In acest caz, in afara de costul montajului si al livrarii la pretul usii se va adauga si costul pervazului instalat la o fata, adica 5 metri liniari, care poate fi plat sau rotund.
- A treia varianta, cea mai eleganta ca aspect, dar si cea mai costisitoare, este varianta in care usa cu toc se monteaza la jumatatea grosimii de perete, iar prin spatele tocului se monteaza captuseala. Tot acest ansamblu se inchide cu pervaz fata-spate (foto2). Captuseala este o extensie de toc folosita la imbracarea grosimilor de perete atunci cand se doreste montarea usilor de interior in aceasta varianta. Captuseala este confectionata din pal furniruit cu furnir natural tei/stejar (conf. rubricii) baituita si lacuita la aspectul usii. In acest caz, la costul usii se adauga costul captuselii si a pervazului 10ml plus contravaloare montaj si livrare. In conditiile in care optati pentru aceasta varianta de montare a usilor in casa dvs. se mai recomanda ca in cazul bailor si bucatariilor, acolo unde peretii interiori vor fi imbracati in faianta, usile sa fie montate in cea de-a doua varianta din motive estetice. Adica usa la fata golului de perete sa fie cu pervaz pe partea frontala iar glaful interior sa fie intors cu faianta pana in toc intrucat nu da tocmai bine pervaz montat peste faianta. De asemenea, in faianta se pot insera brauri ornamentale; acestea sunt reliefate si chiar nu permit acest lucru, arunca pervazul in afara.
Montarea usilor de interior si a pardoselilor
Un lucru foarte important este acela ca, atunci cand montati pardoselile in casa dvs. (gresie, parchet, mocheta etc.) sa tineti cont ca trecerile sau schimbarile de pardoseala sa se faca sub foaia de usa pentru ca eventualele lufturi sau baghete ornamentale sa fie mascate de usa in pozitia inchis.
Precautii la montarea usilor de interior
Modalitatea optima de montare a usilor interioare poate fi garantata prin programarea montajului cat mai tarziu, spre finalul lucrarilor, asigurand astfel o stare perfecta a usilor si o minima garantie ca la finalul amenajarii vom avea usi nezgariate, curate/nestropite. Ideal ar fi ca montajul usilor sa se faca dupa montarea pardoselii si dupa aplicarea ultimului strat de vinarom sau oricare alt ultim finisaj al peretelui. Este foarte simplu daca planificam lucrurile de la bun inceput in acest fel, dar mai ales daca au fost lasate golurile de perete ideale.
Cum protejam usile
Daca totusi nu ati facut acest lucru si este imperios necesar sa montati usile mai devreme, va veti asigura ca ele vor fi bine protejate de praf, stropi, tencuieli prin invelirea lor cu folie PVC sau dupa montare scoateti foile de usa de pe toc si depozitati-le intr-o incapere curata, uscata, eventual protejati-le si aici prin simpla acoperire cu un invelis textil/patura. Astfel, va vor ramane doar tocurile de protejat, mult mai usor de realizat prin aplicarea unui scotch de hartie sau mai simplu prin invelire cu o folie. Mare atentie, scotchul nu va fi lasat mai mult de cateva zile intrucat se usuca si va fi foarte greu de curatat ulterior.
In niciun caz si sub nici o forma usile nu se vor monta in tencuiala uda intrucat vor trage umezeala si se vor deforma tocurile, in acest fel veti pierde si garantia de 2 ani a usii.
In cazul in care usile se monteaza la una din fetele peretelui cu pervaz pe o fata si finisaj de perete pe interior se va avea grija ca materialul sa fie aplicat in straturi succesive, sa se asigure o buna ventilare a casei, fara a supune tocul la umiditate excesiva pe timp indelungat.
Articol scris de George Tanase
Daca doriti sa preluati acest articol va rugam sa respectati acest regulament!