Am gasit o descriere foarte interesanta vizavi de potrivirea sau armonia culorilor: „ este calea prin care natura ne explica daca doua sau mai multe culori puse impreuna au sens, este o balanta a culorilor care satisface privitorul”. Cu alte cuvinte, natura ne-a invatat inca de la inceput ce se potriveste cu ce, pentru ca lucrurile din jurul nostru sa aiba echilibru.
Este adevarat ca, in ultima vreme, tendintele in moda tind sa fie tot mai nonconformiste, inclusiv cand vine vorba de culoare, dar majoritatea pastreaza aceasta armonie care nu deranjeaza, indiferent de combinatiile alese.
Formula de baza pentru a avea o armonie a culorilor in decorarea locuintei este sa urmaresti regulile simple folosind roata culorilor. Haideti sa vedem care sunt regulile de baza.
Armonia culorilor
Culorile primare sunt: rosu, galben si albastru, iar din amestecul acestora rezulta: portocaliu (galben+rosu), verde (albastru+galeben), violet (rosu+albastru). Acestea din urma sunt culori secundare. Culorile tertiare se obtin prin combinarea unei culori primare cu una secundara, aflata cel mai aproape de ea pe disc, cum ar fi: galben-verzui, rosu-violet, violet-albastrui, etc.
Conform teoriei generale a culorilor, armonia poate urma una dintre urmatoarele scheme:
Armonia monocromatica – se bazeaza pe folosirea valorilor (tonuri, umbre, intensitate) ale aceleiasi familii de culori.
Armonia care vizeaza culorile analoage – 3 sau mai multe culori are se afla una langa alta pe roata culorilor.
Culorile complementare – armonia care apare in urma combinatiei dintre 2 culori opuse.
Culori complementare „impartite” – alegerea unei culori care se afla diametral opus cu alte doua culori pe roata (nu este insa culoare aflata pe traiectorie directa, ci cele care o inconjoara). Acest tip de armonie cromatica are rolul de a crea un mix&match electrizant.
Dubla complementaritate – vizeaza alaturarea a doua perechi de culori situate in pozitie opusa pe roata culorilor (formeazaun X).
Combinatiile de 4 culori urmaresc regula urmatoare: sa fie la distanta egala una de cealalta, formand un patrat sau un dreptunghi.
Diada – este una dintre cele mai simple combinatii si presupune combinarea culorilor care nu se afla una langa cealalta, ci la o culoare distanta.
Triada culorilor – 3 culori aflate la aceeasi distanta una fata de cealalta, care formeaza un trunghi pe roata culorilor.
Foloseste aceste reguli pentru decorarea casei, astfel incat cei care iti calca pragul sa fie incantati de armonia pe care o descrie intregul spatiu interior 🙂