Tuturor ne place sa calatorim si cei mai multi dintre noi ar da orice sa poata vedea marea de mai multe ori pe an. O tanara familie din Polonia s-a gandit insa sa le imbine pe amandoua intr-un proiect inedit si foarte frumos, o casa pe apa, intr-o barca. Nu, nu este vorba despre transformarea unei barci intr-o locuinta cu valente hipioate, neincapatoare si mai mult sau mai putin utilata. Este vorba despre un proiect inceput ca atare, un plan de casa in forma de barca, cu punte pe post de terasa, baie, bucatarie, dormitor si living.

casa-barca-7

Viata pe apa trebuie…ajustata

Vorbim despre lucrurile care trebuie adaptate, astfel incat sa nu se rastoarne ori de cate ori valurile se izbesc de tarm. Au folosit becuri cu led pentru tavan, cu consum mic de energie, iar podeaua este formata din scanduri de cenusa, care nu se degradeaza din pricina umiditatii.

casa-barca-9

Casa-barca este ancorata in portul Czerniakowskie, pe raul Vistula si ofera conditii importante precum apa, canalizare si electricitate. Plus o priveliste minunata! 🙂

casa-barca-8

Pe vreme calda, Joan si Sebastian, proprietarii casei, se relaxeaza pe terasa decorata cu mult bun gust, colorata si cu flori naturale de ghiveci.

casa-barca-6

Bucataria este mascata de biblioteca si este destul de mica, dar contine tot ceea ce o familie ar avea nevoie: frigider, aragaz, apa calda, gaz. Proprietarii au renuntat la masina de spalat vase, atat de populara in bucatariile vestice, pentru a economisi energie electrica.

casa-barca-5

Pentru ca Polonia nu este o tara exotica si nici macar una cu clima mediteraneana, unde iernile sunt blande, caldura este una dintre problemele cu care s-au confruntat proprietarii casei.  Pentru a rezolva acest disconfort, au achizitionat o soba pe gaz care sa incalzeasca mai bine aerul si sa usuce podeaua.

casa-barca-4

Ceea ce este insa cu adevarat extraordinar la aceasta casa este ca simti ca faci parte din natura. Legatura dintre living si terasa este intermendiata de un perete urias de sticla, care confera acel sentiment de spatiu de care avem cu totii nevoie uneori si pe care nu-l putem regasi in apartamentele moderne. Analizand acest living, ai mereu senzatia ca trebuie sa pleci undeva. Atmosfera de calatorie nu este data numai de forma casei, ci si de design, accesorii si ferestre. Iar daca te gandesti la utilitate, cele doua canapele se pot extinde si uni pentru a forma un pat pentru oasepeti extrem de incapator.

casa-barca-3

Si printre toate lucrurile ce inspira „dor de duca”, s-a strecurat si un mic birou unde Sebastian poate lucra in liniste. Este plasat intre living si dormitor, iar mobilierul, asa cum spun proprietarii, a fost reciclat in urma unui eveniment ce avea ca scop promovarea turistica a raului Vistula.

casa-barca-2

Cat despre dormitor… ce poate fi mai frumos decat sa te trezesti in fiecare dimineata admirand valurile? Caldura este asigurata de un sistem prin podea, care incalzeste covorul, dar si de un calorifer mic, asezat imediat langa fereastra. Pe langa patul urias, in dormitor exista si un dulap de haine.

casa-barca-1

Baia este mica si special construita pentru a economisi apa si energie. De exemplu, toaleta consuma mai putina apa decat cele obisnuite. Peretii sunt acoperiti cu wallpaper, iar corbul este doar de decor.

casa-barca

Intreaga locuinta contine o serie de tablouri cu postere si replici din filmul lui Charlie Chaplin – „Modern Times”.

Sebastian, proprietarul si designer-ul locuintei, spune ca a avut mult de lucru in ceea ce priveste asigurarea elementelor necesare supravieturii pe apa atunci cand sunt departe de port. Cu alte cuvinte, asigurarea canalizarii, electricitatii si apei atunci cand cei doi hotarasc sa strabata Vistuala si alte ape pentru a ajunge intr-un alt port. Spera ca prin intermediul acestui proiect sa incurajeze un nou stil de viata.

Sursa: kobieta