Cand decorezi interiorul locuintei, orice detaliu conteaza. Se spunea intr-o carte cu trucuri pentru amenajarea casei ca micile detalii au efecte mari. Ceea ce urmarim toti, fie ca adoptam stilul clasic sau unul eclectic, este sa obtinem un rezultat armonios, un amestec echilibrat care sa fie placut pentru ochi si in care nimic sa nu deranjeze.
Poti asocia cele mai simple piese de mobilier, cu tapet cu ornat, si sa obtii un efect uimitor, atata timp cat ai simt estetic si urmezi cateva reguli de baza, cum ar fi simplitatea si eleganta sau combinatiile corecte de culori.
Si, fiindca am ajuns la capitolul culori, ei bine, cromatica poate sa salveze sau sa distruga o incapere. Asocierea gresita a unor culori poate pune in umbra un mobilier ales cu gust sau decoratiunile interioare deosebite. Similar, alegerea tonurilor corecte sau jocurile de culori pot distrage atentia de la anumite greseli de stil, de la unele lipsuri in decorarea unui camere sau de la prezenta unor elemente nepotrivite.
Aceasta situatie se aplica si in cazul lemnului utilizat in decorarea unei locuinte.
Chiar daca o perioada acesta a cazut intr-un con de umbra, in ultimii ani lemnul a revenit in forta, atat in ceea ce priveste tamplaria, cat si mobilierul. Motivul este unul evident. Nimic nu sugereaza mai mult imaginea unui camin cald si primitor, decat utilizarea acestei esente naturale.
Pentru toate cele enumerate mai sus, nu doar tipul ci si culoarea pe care o alegi pentru finisaje si mobilierul din lemn reprezinta un detaliu extrem de important pentru casa ta.
Culori deschise sau inchise pentru lemn – cum sa faci alegerea corecta
Sa alegi intre tonuri luminoase si inchise are multiple implicatii in decorarea locuintei si un rol determinant, atat pentru vibratia intregii case, cat si pentru modul in care punem in valoare spatiul. De exemplu, culorile inchise vor da senzatia de spatiu mic. Nu alegi mobila inchisa la culoare si pereti vopsiti in astfel de nuante terne, decat daca vrei sa creezi senzatia de pestera. Nici alegerea nuantelor deschise atat pentru lavabila, cat si pentru mobilier si parchet sau covor nu este cea mai stralucita idee. Calea de mijloc este, ca de obicei, cea mai buna, pentru orice situatie.
Asortarea obiectelor din locuinta se poate face fie in functie de mobilier, fie in functie de parchet, fie in functie de tamplarie. Acestea ar trebui combinate cate doua. Fie parchetul la culoare cu mobilierul, fie usile cu geamurile, fie usile cu parchetul. Indiferent cat de inovatori am vrea sa fim, nu este o idee buna sa avem culori diferite la mobilier, parchet si tamplarie. Este posibil ca astfel sa obtinem un efect obositor si sa nu reusim prin restul accesoriilor sa cream un punct comun, care sa ne asigure echilibrul in locuinta.
Alegerea culorii parchetului
Algerea culorii parchetului este un pas important in stabilirea designului interiorul. Acesta reprezinta unul dintre cele mai mari planuri din orice incapere, cu efect hotarator asupra esteticii. Cromatica acestuia, in cazul unui parchet realizat din lemn natural, netratat, depinde mult de esenta din care este obtinut. Optiunile sunt multiple (bambus, stejar, nuc, mahon, abanos) si singura limitare in acest sens ne-o poate impune doar posibilitatile financiare. Pretul poate varia destul de mult, in functie de provenienta materialului si grosimea placii de lemn.
In momentul in care ne decidem asupra culorii parchetului, va trebui sa luam in calcul in primul rand culoarea peretilor, aceste doua elemente fiind legate unul de celalalt. Avem, din acest punct de vedere, doua optiuni.
Putem alege nuante deschise de alb sau crem, care sa ofere continuitate nuantelor pastelate sau albului in care sunt zugraviti peretii. De asemenea, putem merge pe variante de culori inchise, maro si negru, care vor realiza un contrast puternic intre cele doua suprafete.
Conteaza, desigur, si destinatia camerei pentru care incercam sa ne decidem asupra nuantei parchetului. Pentru baie si bucatarie este indicat sa alegem in general culori deschise, pe care este mai greu sa se observe orice fir de praf sau orice picatura de apa care sare din chiuveta. In plus, aceste camere sunt destul de restranse ca spatiu si ne dorim sa cream senzatia de aer.
In schimb, pentru living, preferintele celor mai multi proprietari si chiar si sfaturile specialistilor converg cam spre aceeasi solutie: parchet din lemn masiv. Acesta confera o senzatie de confort si are o eleganta care nu poate fi egalata de parchetul laminat, indiferent cat de scump sau de atent este ales. Esentele preferate sunt cele tari, ca salcamul, stejarul, fagul sau nucul. Dar si pinul este o alegere foarte buna, intrucat are un efect estetic deosebit. Dusumelele din scandurile albe au un aspect rustic, scandinav, neprotocolar si se potrivesc oricarui stil traditional sau contemporan.
Parchetul de fag este unul deosebit, la randu-i, pentru ca poate capata in urma finisarii aspectul mai multor esente si prezinta in acelasi timp imperfectiunile specifice lemnului, care dau senzatia de natural. Acestea pot fi puse in valoare pentru un stil rustic sau uniformizate, prin opacizarea culorii, pentru unul clasic, elegant.
Culorile pot fi alese fie pentru a se asorta, fie pentru un efect contrastant cu restul pieselor de mobilier. In general, insa, pentru un parchet simplu de adaptat la orice interior putem opta pentru nuante naturale, neutre, de maro, ocru, aramiu, pana la gri sau nuante de verde. Daca, insa, culoarea peretilor ni se pare terna si ne dorim un efect viu, plin de culoare, putem alege culori puternice la pardoseala.
Daca nu vrem sa lasam tot parchetul la vedere, ci sa folosim covoare, va trebui sa alegem un parchet mai deschis decat tamplaria. Astfel, prin modelul sau, covorul va deveni centrul de greutate in decorarea camerei.
Pentru un aspect rafinat vom alege un parchet inchis la culoare, mai ales daca spatiul ne permite. Esentele din care putem obtine o culoare naturala inchisa a parchetului sunt nucul sau stejarul inchis. Acesta este elegant si arata mai impunator decat un parchet deschis la culoare, iar acest efect poate fi folosit atat intr-un interior traditional, cat si intr-unul modern, decorat minimalist.
Pentru a reusi asta, insa, este foarte important sa pastram un echilibru cromatic in camera si sa alegem cu grija atat culoarea mobilei, cat si a decoratiunilor. Asadar, avem nevoie de un minim de simt estetic si putina documentare pentru a afla ca regula de succes nu este sa alegem un parchet inchis si o mobila alba pentru contrast. De fapt, secretul consta in a sustine culoarea parchetului in alte planuri ale camerei, pentru a nu obtine un efect neplacut, obositor.
Cum sa asortezi mobilierul cu pardoseala
O prima varianta de asortare este aceea a alegerii mobilierului intr-o nuanta mai deschisa decat pardoseala. Diferenta trebuie sa fie de aproximativ doua tonuri, insa, respectand tehnica de amestec a tonurilor armonioase. Mai exact, putem asorta un parchet negru sau gri, cu un mobilier din lemn colorat in nuante pale. Daca alegem si alte accesorii pentru decorarea camerei, putem alatura unei mobile deschise la culoare un covor alb, pufos si o zugraveala alba.
Pe de alta parte, pardoselile in culori calde vor arata bine alaturi de o mobila din cires sau artar.
O alta varianta de asortare este cea a unui mobilier de culoare mai inchisa decat parchetul, o tehnica recomandata cu precadere pentru camerele mari, care primesc multa lumina naturala si care nu sunt sufocate de mobilier. Si in acest caz, trebuie sa fim atenti la un detaliu important. Tonul pardoselii si tonul mobilei trebuie sa alese in nuante diferite ale aceleiasi culori.
Cea de-a treia posibilitate este de a alterna treptat nuante inchise cu deschise, o varianta optima inclusiv pentru spatiile foarte restranse. O combinatie care poate functiona si va conferi un aspect placut este cea intre o masa inchisa la culoare, cu scaune cu tapiterie in culori deschise si pereti sau accesorii albe. Efectul va fi unul placut, luminos, potrivit atat pentru o camera de zi, cat si pentru un dormitor confortabil.
De asemena putem combina un parchet inchis la culoare cu o mobila in aceeasi nuanta. Practic, astfel, vom transforma intreg interiorul intr-un tot unitar si complet. Conditia pentru ca acest efect sa ne reuseasca este sa coloram peretii in nuante deschise, cat mai apropiate de alb, sau macar mai deschise decat pardoseala.
O ultima varianta, care ne va ajuta sa obtinem un efect puternic este aceea de a combina o pardoseala in nuante inchise cu un mobilier cu picioare metalice. In aceasta situatie va trebui sa avem o grija deosebita la detalii ce tin de texturile alese, mai mult decat de culori.
Asadar, lemnul ne ofera o mare libertate si posibilitatea unor combinatii nenumarate. Fie ca alegem ca acesta sa aiba culori inchise sau deschise, in functie de marimea interioarelor pe care dorim sa le decoram, important este sa respectam anumite reguli de baza privind cromatica si combinatiile placute.