Multi proprietari de case isi petrec nenumarate ore si tone de energie pentru decorarea interioarelor locuintei. Peretii sunt imaculati, mobilierul se potriveste perfect in estetica lor de design, iar schemele de culori sunt fluide si impletite in fiecare fibra a spatiului.
Insa cum ramane cu usile? In extrem de multe case vechi, usile de interior sunt adesea neatinse si subevaluate. Nu e suficient sa aplici pur si simplu un strat proaspat de vopsea pe o usa sparta si uzata si apoi sa uiti de ea. Usile sunt extrem de folosite, astfel ca merita o atentie mai mare.
7 factori de care trebuie sa tii cont cand alegi o usa de interior
Nu e ca si cum ai putea inchide ochii si sa alegi orbeste ceva din magazinul de bricolaj… Incepand de la material si mergand pana la schema de culori si stilul usii, exista multe variabile pe care ar trebui sa le iei in calcul atunci cand alegi o usa de interior.
1. Materialul
Primul lucru la care va trebui sa te gandesti este tipul de material folosit pentru usa. Aceasta poate fi o alegere simpla, pentru ca multi dintre proprietari au deja o preferinta legata de material. Insa exista si multi proprietari care pot ramane pe ganduri in fata unei game foarte variate de optiuni disponibile.
Lemn
Lemnul este o optiune excelenta, folosita adesea pentru usile de interior. Usile din lemn pot fi complex proiectate, colorate sau vopsite, pentru a se incadra in orice schema de culori sau estetica. De asemenea, ele sunt rezistente in timp, nu transfera frigul si caldura si in plus ofera o izolare fonica foarte buna.
MDF (fibra cu densitate medie)
MDF-ul este o alta optiune excelenta la care proprietarii ar trebui sa se gandeasca. Este mult mai eficienta ca si costuri decat lemnul, este fina si fara imperfectiuni, fiind astfel mult mai usor de vopsit, nu se crapa si nu se sparge ca lemnul, asa ca nu va trebui sa iti faci griji cu privire la aschii sau la zone stricate care nu arata bine.
2. Miez gol versus miez solid
Usile cu miez gol sunt mai accesibile si mai usoare decat varianta cu miez solid. Astfel, ele devin o optiune atractiva pentru contractori, proprietari de case si designeri cu un buget redus. In plus, datorita naturii lor usoare, sunt mai usor de instalat.
Pe de alta parte, usile cu miez solid sunt mai bune pentru izolare si amortizare fonica. De asemenea, exista riscuri mai mici ca acestea sa se deterioreze si, in plus, au un aspect mai luxos decat usile cu miez gol.
3. Culoarea
Atunci cand alegi o usa de interior, cel mai bine este sa mergi pe culoarea care se potriveste designului interior al casei. Din fericire, usile sunt disponibile in multe culori diferite. Chiar daca nu vei gasi usa potrivita perfect, majoritatea pot fi vopsite sau colorate in functie de dorinta.
4. Stilurile de feronerie
Alegerea clantei si feroneriei potrivite este esentiala pentru designul general si aspectul unei usi de interior. Ce materiale si culori sunt adecvate pentru feroneria usii tale? Vrei o usa cu incuietoare? Daca da, ce fel de incuietoare ti-ar placea (yala, lant, lacat, incuietoare pentru clanta, etc.)? Exista multe modalitati de a personaliza feroneria unei usi, asa ca gandeste-te bine la fiecare optiune, fara sa te grabesti.
5. Aspectul panourilor
Exista nenumarate variante de usi, de la cele cu un singur panou, pana la cele cu opt panouri dispuse pe doua coloane. Panourile pot fi arcuite, patrate, radiale sau curbate. in plus, se poate personaliza adancimea panourilor, forma si numarul de margini. Practic posibilitatile sunt nelimitate…
6. Usa pre-montata sau foaie de usa
O usa pre-montata vine la pachet cu o rama cu trei fete, fiind un fel de set complet, care necesita mai putina munca decat daca ai cumpara doar foaia de usa. Pe de alta parte, montajul si tocul pentru foaia simpla de usa ramane strict in sarcina ta.
7. Gauri gata facute pentru feronerie
La fel ca in cazul variantelor de usa pre-montata si foaie de usa, poti cumpara si usi care au deja gauri pentru feronerie, reducand astfel efortul necesar pentru instalare.
Cele mai populare stiluri de usi
Desigur, atunci cand alegi o usa de interior, nu exista nicio regula care sa iti dicteze cum ar trebui sa arate. Mai mult, exista o serie de stiluri populare pentru usile de interior, care se potrivesc unor estetici diferite de design, arata incredibil de bine si au un efect profund asupra modului in care arata o camera.
Usile cu balamale
Usile cu balamele sunt cel mai comun tip de usa. Ele sunt conectate la o rama cu trei fete, au balamale si se pot deschide in interior sau in exterior. Aceste usi reprezinta o optiune excelenta pentru designurile interioare clasice, fara prea mari batai de cap.
Usile cu sisteme de glisare pocket (glisare in perete)
O usa cu sistem pocket este ca o usa care dispare prin magie. In loc sa se deschida catre interior sau catre exterior, usile pocket gliseaza intr-un lacas construit direct in perete. Instalarea acestor usi poate fi mai dificila, dar sunt excelente pentru ca nu ocupa niciun fel de spatiu suplimentar.
Usile de hambar
Usile stil hambar sunt o optiune rustica si extrem de frumoasa. Asemanatoare cu usile cu sistem pocket, usile stil hambar ocupa foarte putin spatiu. Ele sunt instalate astfel incat sa gliseze pe langa perete, inchizand si deschizand o zona de acces. Usile stil hambar sunt in general piese statement si sunt potrivite pentru living, birouri si zone de relaxare.
Usile frantuzesti
Desi nu e intotdeauna posibil sa montezi acest stil de usi pentru toate camerele din casa, usile frantuzesti sunt o optiune frumoasa si luxoasa, care se potriveste aproape oricarei estetici de design. Ele sunt construite in general cu sticla, astfel incat camerele sa para mai luminoase si mai deschise. In plus, proprietarii si designerii le adora, astfel ca o usa frantuzeasca poate fi un plus de valoare pentru casa ta.
Sursa: https://metrie.com/thefinishedspace/how-to-choose-interior-doors/