manere-de-usiSa bat? Sa nu bat? Cred ca toti am avut un moment in viata cand ne-am intrebat de doua ori inainte sa batem la o usa…binecunoscuta. Dupa cioc-cioc urmeaza inevitabil un moment de asteptare. Desi, in general, nu poate fi prelungit mai mult de cateva minute sau chiar secunde, noi resimtim asteptarea in ani, secole si “razboiae de ganduri”. Uneori nu ne gandim la nimic, doar stam si analizam, usa, clanta care nu se mai misca si door knocker-ul care ti-a amintit de povestile faimoase din filmele fantastice.

Manere de usi pe care ti-e teama sa nu le …deranjezi

Manerele de usi erau folosite mai ales in trecut, pe vremea cand soneriile galagioase nu-si facusera aparitia pentru a bulversa linistea cartierului. Dar inventiile moderne nu au o perioada de viata prea mare, asa ca iubitorii de frumos s-au intors repede la manerele clasice, care dau alt aspect usii, o innobileaza.

In cartierele unde arhitectura veche inca si-a mai pastrat din formele care au consacrato-o, manerele de usi inca troneaza deasupra scarilor, asteptand ca un invitat asteptat sau nepoftit sa le trezeasca din somnul lung.

Asa ca, pentru melancolicii unor epoci pe care nu le-au trait decat prin intermediul cartilor, filmelor sau tablourilor, am pregatit o galerie cu manere de usi haioase, infrusosatoare sau chiar sobre…depinde cat de mult vrei sa-ti semene 🙂

Click pe imagine pentru a o vedea la dimensiunea originala.

Sursa imagini: aici