Desingnul interior se ridica la nivelul de arta, iar in materie de amenajari interioare, modalitatile de implementare si perceptie sunt unice deopotriva pentru cel care le realizeaza si pentru cel care le percepe.
Pentru unii, o combinatie de culori, diferite texturi si materiale sunt elementele cheie pentru realizarea unui decor reusit. Pentru altii, liniile drepte, asociate cu piese de mobilier minimaliste sunt suficiente.
Un design interior satisfacator este, din punctul de vedere al oricarui locatar, unul functional, confortabil, practic si convenabil. In acelasi timp, acesta trebuie sa-i reflecte personalitatea, stilul de viata si gusturile.
Idei practice si necostisitoare pentru decor
Atunci cand vrei sa faci o schimbare in caminul tau, fara sa investesti sume uriase de bani, te poti inspira din aceste idei practice si necostisitoare pentru amenajari interioare, dar ca vor spori confortul si estetica locuintei tale:
Vopseste usa de exterior
Daca vrei ca locuinta ta sa nu treaca neobservata, una dintre conditii este sa alegi culoarea potrivita pentru usa de exterior. Este de asemenea una dintre cele mai necostisitoare si practice idei pentru o transformare a esteticii fatadei.
Daca vrei sa faci aceasta schimbare, cel mai bine ar fi sa te asiguri ca alegi culoarea potrivita. Este minunat daca nuanta ta preferata se armonizeaza perfect cu paleta cromatica si stilul arhitectural al fatadei, insa de cele mai multe ori, culoarea care noua ne place nu este tocmai cea mai potrivita alegere pentru usa de la intrare. Desigur, gusturile nu se discuta, insa este recomandat sa luam in considerare stilul arhitectural si sa ne intrebam daca nuanta aleasa de noi pentru usa de la intrare se potriveste manusa sau… face nota discrepanta.
De pilda, pentru locuintele moderne cele mai potrivite culori sunt cele indraznete, pe cand pentru un stil arhitectural clasic este recomandat sa alegem culori inspirate din natura, cat mai discrete.
CITESTE SI: Cum sa alegi culoarea potrivita pentru usa de exterior
Foloseste ghivece cu plante
Plantele de camera sunt elementele mele preferate pentru decor. Nu doar ca ofera o estetica placuta si proaspata, dar au si numeroase beneficii pentru sanatate si starea de spririt.
Daca nu ai plante de apartament inca, a sosit momentul sa te gandesti serios sa gasesti un coltisor macar pentru un ghiveci, iar daca ai deja n-ar strica sa mai adaugi un soi la colectie. Vei fi surprins cat de usor pot transforma aspectul unei incaperi.
Creeaza un punct focal
Punctul focal este unul dintre elementele de design pe care ar trebui sa-l ai in orice incapere din casa ta. Este recomandata aceasta optiune pentru decor mai ales in cazul incaperilor mici. Este o solutie practica, la indemana, care va distrage atentie de la neajunsul de spatiu al unei camere.
Indiferent care sunt elementele din care-l realizezi (obiecte decorative, o galerie de tablouri sau fotografii mici etc.), important este sa iasa usor in evidenta.
CITESTE SI: Sfaturi de amenajare pentru dormitoare mici
Ia in considerare sa repari, inainte sa inlocuiesti
Elementele principale din oricare incapere (mobilierul, parchetul, usile etc.) pot fi foarte usor reconditionate sau reparate. De asemenea, este la fel de usor sa le redai stralucirea folosind diferite produse special concepute pentru aceste tipuri de suprafete.
Asadar, inainte sa inlocuiesti o usa de interior sau de exterior din lemn, ia in considerare reconditionarea ei. Acelasi lucru este valabil si in cazul mobilierului sau parchetului din lemn, precum si canapelelor din piele etc.
CITESTE SI: Cum protejam lemnul? Metode si solutii utile!
Cum curatam usile din lemn? Sfaturi utile
Rearanjeaza rafturile
Cu siguranta in locuinta ta se regaseste o biblioteca sau diferite rafturi suspendate. Este recomandat ca ele sa nu contina exclusiv carti, ci si diferite obiecte decorative, pentru o diversitate mai mare. Strecoara printre carti o fotografie inramata, o vaza cu sau fara flori, figurine sau diferite suveniruri din calatorii. Poate pentru ca nu ne dam seama ca putem fi ingeniosi inclusiv prin asezarea cartilor pe rafturi. Poti incerca sa asezi 60% din carti pe verticala, pe rafturile superioare, si restul de 40% pe orizontala. De asemenea, daca spatiul o permite, asaza si o planta de interior pe unul dintre rafturi, astfel incat sa animi cromatica. Poti incerca, totodata, sa folosesti diferite recipiente decorative pentru depozitarea lucrurilor pe care le folosesti foarte rar si nu-si gasesc locul in aspectul de ansamblu pe care vrei sa-l obtii. Astfel, vei obtine un efect estetic mai placut si organizat.
Care dintre aceste idei practice si necostisitoare pentru amenajari interioare ti-a placut mai mult? 🙂