In ultimii ani s-au facut pasi uriasi in sensul transformarii usilor din PVC din simple panouri de PVC in usi mai eficiente din punct de vedere energetic si mai bune in a retine caldura. Asta pentru ca, in general, costurile pentru energie sunt intr-o crestere continua si, pe de alta parte, se fac eforturi considerabile in sensul reducerii impactului asupra incalzirii globale. Acesta este o veste minunata daca ai usi din PVC, insa ce se intampla daca preferi, in schimb, usile din lemn? Sunt oare si usile din lemn eficiente din punct de vedere energetic?

Usile din lemn reprezinta o atractie speciala pentru multi proprietari de case, pentru ca ele ofera in mai mare masura o imagine traditionala in comparatie cu usile din PVC. Pot fi personalizate astfel incat sa se potriveasca oricarui gust si se potrivesc mai usor cu stilul si modul de decorare al casei. In plus, ele pot fi intretinute in asa fel incat sa aiba o durata de viata mai mare.

O mare cantitate de caldura din casa se pierde pe la geamuri si pe la usi

Cheia este sa te asiguri intotdeauna ca nu numai geamurile, ci si usile tale sunt eficiente din punct de vedere energetic. Asadar, hai sa vedem daca usile din lemn ofera casei eficienta energetica de care are nevoie si  sa aflam cum se poate imbunatati eficienta energetica a unei usi din lemn.

In cautarea usilor eficiente energetic

Cand discutam despre eficienta energetica, vorbim despre valoarea U (valoarea transferului termic, cu alte cuvinte rata pierderilor de caldura ale unui material sau obiect, fie ca vorbim despre usi, geamuri sau podele). Regula simpla in acest sens este sa cautam intotdeauna materiale care au o valoare U cat mai redusa, astfel incat pierderile de caldura din locuinta sa fie cat mai mici.

Pana in 2010 reglementarile tehnice din domeniul constructiilor erau ceva mai permisive. Insa ordinul nr 2513/2010 a venit sa modifice regulile calculului termotehnic al elementelor de constructie ale cladirilor, modificand astfel si valoarea U maxima pana la 1.30 W (pe tot segmentul tamplarie exterioara). Iar usile exterioare standard din lemn aveau o valoare U de 2.5 – 3 W.

Iata de ce casele construite dupa acel moment au fost echipate in majoritatea cazurilor cu usi compozit sau usi din PVC.

De ce sa cumparam o usa din lemn?

Si de ce mai sunt inca produse astfel de usi, daca ele nu sunt la fel de eficiente din punct de vedere energetic ca alte tipuri de usi pe care le avem la dispozitie? Iata cateva motive:

  • oamenii adora senzatia si aspectul unei usi din lemn la intrare.
  • multi consumatori simt ca plasticul sau PVC-ul reduce din stilul de ansamblu al unei case
  • lemnul este un material natural, el necesitand mult mai putin utilizarea de materiale sintetice, comparativ cu usile din plastic. Asadar, productia lor elibereaza mult mai putin dioxid de carbon si implica efecte mult mai mici asupra incalzirii globale.

Cum putem face usile din lemn mai eficiente energetic?

Daca esti un adept al usilor din lemn, iti oferim mai jos cativa pasi simpli care iti pot transforma usa simpla din lemn intr-o usa cu un grad de eficienta energetica mai mare. Astfel, vei economisi energie si vei beneficia de costuri mai mici, fara a fi nevoit sa cumperi o usa din plastic.

  1. Cumpara o solutie de oprire a scurgerilor de caldura.

    Astfel de solutii sunt un mod eficient din punct de vedere al costurilor pentru a opri pierderile de caldura din casa catre exterior, prin usa. Caldura se poate pierde pe sub usa, pentru ca lemnul este un material natural si ca atare reactioneaza diferit la conditii diferite de caldura si umezeala.

    Poti alege o garnitura termica ce se fixeaza in partea de jos a usii si va ramane mereu stabila. Daca fanta nu este foarte mare poti alege un cheder pe care sa il montezi peste prag, astfel incat usa sa se inchida etans. Sau poti pune o perna mare cilindrica in dreptul usii, care te poate ajuta sa reduci cantitatea de caldura pe care o pierzi pe sub usa, dar si sa impiedici frigul de afara sau curentul sa patrunda in casa.

  2. Instaleaza-ti o perdea pentru usa.

    La fel ca si in cazul ferestrelor, perdelele contribuie si la mentinerea frigului in afara casei si a caldurii in interior. O perdea pentru usa este un mod simplu de a spori eficienta energetica a usii, dar iti confera si mai multa intimitate. Ele sunt ideale pentru casa, mai ales daca usa ta are si panouri din geam.

  3. Izoleaza-ti cutia de scrisori.

    Daca ai o cutie de scrisori lipita de usa, aceasta poate fi un punct important prin care caldura se scurge din casa catre exterior. Mai ales daca ai genul de usa care este prevazuta din start cu o fanta in partea de jos pentru corespondenta. In cazul din urma, poti alege direct o cutie de scrisori prevazuta cu inchidere sau garnitura termica si sa scapi astfel de problema.

  4. Sigileaza marginile usii. 

    Poti face asta cu un cheder pe care il poti aplica de jur imprejurul usii si care va inchide usa etans, fara sa mai permita caldurii sa iasa din casa si temperaturii din exterior sa intre in casa. Este valabil si pentru ferestrele casei, dar si pentru panourile din geam de pe usa, mai ales daca garniturile vechi sunt deteriorate sau daca nu au fost instalate corect de prima data.

Usa din lemn versus usa din PVC sau uPVC

Beneficiile din punct de vedere al eficientei energetice ale usilor din PVC contrabalanseaza oare beneficiile estetice si traditionale ale usilor din lemn, incat sa trecem toti la usi din PVC?
Expertii in materie de energie YouGen spun ca “o usa externa tipica are in general 1,7 m2. O usa PVC cu o valoare U de 1.3 va emite aproximativ 70 W pe ora de caldura in lunile cele mai reci. O usa solida din lemn cu o valoare U de 3, va emite 115 W. Nu este deci foarte clar daca trebuie sa suportam toate aspectele negative ale usilor din PVC pentru acest avantaj termic relativ mic pe care il au usile din material sintetic”.

Asadar, desi usile din PVC sau uPVC sunt mai eficiente decat cele din lemn, castigul in eficienta nu este atat de mare, de fapt. Ceea ce ne duce inapoi la intrebarea initiala: sunt oare usile din lemn eficiente din punct de vedere energetic? Desi nu la fel de eficiente ca alte tipuri de usi, poti face pasi importanti pentru a da usilor din lemn o mai mare eficienta energetica, ceea ce inseamna ca te poti bucura in continuare de beneficiile usilor din lemn.