Nu exista persoana care sa poata spune ca nu ii plac usile din lemn, nu numai pentru aspectul lor estetic deosebit, ci si pentru calitatea si rezistenta lor. Dincolo de frumusete si de calitate, usile din lemn sunt unice. Nu vei gasi doua usi din lemn identice, oricat ai cauta, tocmai datorita particularitatilor speciale pe care acest material natural le are. Acesta este, probabil, si motivul pentru care de sute de ani sunt varianta pe care oamenii din intreaga lume o prefera pentru intrarile caselor sau birourilor.
Singurul punct slab, daca il putem numi asa, pe care usile din lemn il au, raportat la alte variante de usi, precum cele din metal sau din plastic, este intretinerea lor.
In mod ironic, chiar din pricina materialului, altminteri foarte apreciat, usile din lemn se pot deforma, se pot lasa, se pot crapa, umfla sau se pot dilata, ceea ce le va face nepotrivite pentru functiile pe care le au in mod obisnuit.
La fel ca orice produs de calitate si orice material natural, si usile din lemn au nevoie de atentie specifica si de tratament de calitate. Astfel, odata ce faci o alegere ca aceasta pentru casa sau pentru birou, e bine sa te gandesti si la felul in care o vei intretine.
Intretinute corect, usile din lemn ar trebui sa fie cel putin la fel de longevive ca proprietarul lor. Vom trece in revista mai jos cateva dintre cele mai frecvente probleme si intrebari legate de usile din lemn.
De ce se deformeaza sau se lasa usile din lemn?
Este posibil ca, in timp, sa observi ca usa ta incepe sa se deformeze sau sa se lase usor intr-o parte, permitand aerului si caldurii sa patrunda sau sa iasa din casa. De asemenea, tot din pricina deformarii usilor, prin lufturile ramase, oricat de mici ar fi ele, pot intra insecte cel putin scarboase, daca nu chiar periculoase.
Aceasta problema este cauzata in general de umezeala, una dintre cele mai mari provocari pe care usile din lemn le au de infruntat. In zonele cu mai multa umezeala vor exista mai multe astfel de probleme decat in zonele uscate sau calduroase, insa si acestea din urma pot pune probleme usilor din lemn.
Cum previi? Cea mai buna cale de a preveni patrunderea umezelii in usa si, astfel, deformarea acesteia, este aplicarea unui finisaj pe ambele parti ale usii. In partile superioare sau inferioare va fi necesar, pentru mai multa siguranta, sa aplici doua straturi, pentru ca acestea sunt zonele cele mai expuse.
De asemenea, dupa montare, tot ca masura de prevenire, usile pot fi lustruite o data la cateva luni, se poate aplica o spuma poliuretanica in jurul lor si chiar o copertina deasupra, daca umiditatea este o problema serioasa in zona in care locuiesti.
Cum repari? In multe cazuri, daca remarci din timp deformarile, solutia ar trebui sa fie relativ simpla. Nu trebuie decat sa scoti usa din balamale si apoi cu un smirghel sa exfoliezi stratul de vopsea sau lac de deasupra, sau ambele daca este cazul, din partea superioara si din cea inferioara a usii, astfel incat sa poti evalua nivelul de deteriorare.
Daca nu este foarte deformata, pur si simplu o poti aseza pe un suport deasupra solului si poti pune apoi obiecte grele pe zonele afectate. Las-o asa aproximativ 24 de ore si verifica apoi sa vezi daca arata bine. Daca vorbim despre o usa cu deformare serioasa, trebuie sa uzi cateva prosoape mari sau paturi si sa le pui pe zona deformata, cu greutati. Va trebui ca in fiecare zi sa uzi prosoapele sau paturile si sa adaugi ceva mai multa greutate pe usa pana cand este complet dreapta. Apoi las-o sa se usuce si aplica doua straturi de vopsea deasupra.
De ce se umfla usile din lemn?
La fel ca si in cazul deformarii sau lasarii, un alt efect posibil al umezelii care afecteaza usile de lemn ar putea fi umflarea. Desi umflarea afecteaza usa mai putin din punct de vedere estetic, este mult mai daunatoare pentru structura usii.
Mai ales daca nu este protejat corespunzator, lemnul este un material poros, iar asta inseamna ca la aer uscat se va contracta, iar la umiditate se va umfla. Daca vei observa cu atentie, vei vedea ca usa de la baie si cea de la intrare au cel mai mic joc, comparativ cu usile din restul casei, tocmai pentru ca in timp se umfla de la umezeala cu care intra in contact si se misca mai greu. Iata de ce este esential sa fii mereu atent la starea usilor din casa, in mod deosebit la cele de la baie si de la intrare, dar si la restul usilor, pentru ca nicio zona din casa nu poate fi complet ferita de umezeala, mai ales daca locuiesti intr-o zona cu grad ridicat de umezeala sau intr-o zona cu temperaturi scazute in mod frecvent.
Cum previi? Modul cel mai simplu si superficial prin care poti preveni umflarea usilor este limitarea cantitatii de umezeala cu care aceasta ajunge in contact. Poti face aceasta pur si simplu deschizand fereastra cat esti in dus sau cand gatesti. De asemenea, poti folosi un dezumidificator, care sa elimine umezeala din casa. Daca iti doresti o solutie mai sigura si mai agresiva, va trebui sa scoti usa si sa ii aplici un strat suplimentar de lac, care sa ii ofere protectie impotriva umezelii.
Cum repari? Poti incerca sa raschetezi partea de jos a usii, astfel incat sa nu mai ai zone care se ating de covoare sau de prag. Dupa raschetare, usa trebuie slefuita, astfel incat sa arate din nou ca la inceput si sa nu prezinte noi riscuri. Daca ti-e teama sa o faci singur sau nu esti sigur ca o vei face bine, poti oricand sa apelezi la un specialist.
De ce se lipesc usile din lemn in timpul iernii?
Daca tocmai ti-ai montat usa si remarci ca se lipeste, poate fi vorba despre finisajul care se lipeste de tocul usii, iar motivul ar fi ca nu i-ai permis sa se usuce complet.
Daca nu te afli intr-o astfel de situatie si totusi usa se lipeste, cel mai probabil este vorba tot despre temuta umezeala. Poate fi insa si vorba despre indicii ale “tulburarilor sezoniere”. Daca remarci ca usa functioneaza perfect in timpul verii, dar se lipeste iarna, motivul poate fi legat de schimbarea de temperatura, care a avut un efect dramatic asupra usii sau chiar asupra tocului acesteia.
Asta se intampla mai ales in cazul in care locuiesti in zone cu veri calduroase si ierni cu temperaturi foarte scazute. Iarna apa nu se mai evapora la fel de usor ca vara, si in general avem parte de cantitati mai mari de precipitatii. Astfel, celuloza din usa se extinde din pricina continutului mare de apa si se umfla pana cand nu mai are loc in toc. La randul sau, tocul se poate si el contracta in timpul iernii, pentru ca tocul in general nu este la fel de bine protejat ca usa. Poate ar fi bine sa te gandesti sa aplici un strat protector si pe tocul usii, nu doar pe usa, si astfel vei remarca imbunatatiri in iarna urmatoare.
De ce se crapa usile din lemn?
Cand usa din lemn se raceste si se usuca, se poate micsora, ceea ce poate cauza fisurarea lemnului. In perioade cu vreme rece si uscata, reducerea umiditatii si contractarea fibrelor lemnoase ar putea determina strangerea usilor si a tocurilor din lemn, ceea ce ar putea duce la aparitia crapaturilor si breselor in foaia de usa. Acesta este un fenomen ce poate aparea mai ales in cazul usilor proaspat vopsite.
Cum previi ? Daca locuiesti in zone cu astfel de clima si stii ca aceste probleme vor aparea mai mult ca sigur, e bine sa iei masuri preventive inca de la primele zile cu temperaturi scazute, astfel incat sa mentii usa in afara oricarui risc de crapare. Din fericire, chiar odata aparute, crapaturile sunt usor de ascuns.
Cum repari? Daca vrei sa acoperi crapaturile aparute pe suprafata foii de usa, trebuie sa o faci in timpul celor mai reci si uscate luni ale anului (probabil februarie-inceputul lui martie), atunci cand lemnul s-a contractat mult si cand crapaturile sunt la nivelul lor maxim.
Daca vei proceda astfel, cand temperatura va creste si usa se va dilata din nou, vopseaua va fi ascunsa, insa in iarna urmatoare cand usa se va contracta din nou vei descoperi ca vopseaua a ramas acolo si nu vei fi, deci, nevoit sa repeti aplicarea de vopsea.
Foloseste o lama veche pentru a curata vopseaua veche si apoi cu smirghel netezeste zona pe care ai curatat-o. Apoi poti vopsi usa cu pensula. Daca vorbim despre crapaturi mari, poti folosi chit pentru lemn sau o combinatie de lipici sau rumegus pentru a acoperi gaura inainte de a vopsi. Poti incerca, de asemenea, sa folosesti si bicarbonat.
Curatarea usilor din lemn
Probabil ca ai inteles pana in acest punct ca umiditatea reprezinta cea mai mare amenintare pentru usile din lemn. Ca atare, vei dori sa acorzi mai multa atentie curatarii usilor.
Partea din jurul clantei si partea inferioara a unei usi sunt de regula cele mai abuzate. De cele mai multe ori urmele de amprente cu grasime sau urmele de zgarieturi si murdarie de la incaltaminte pot fi curatate cu ajutorul unui solvent, dar este important sa alegi produse care sa nu deterioreze finisajul. O solutie slaba de sapun este de obicei cea mai buna varianta pentru curatarea usii, insa si solutiile cu alcool sunt permise pentru pete mai greu de scos. Insa, ceea ce trebuie sa retii mereu este evitarea unei cantitati mari de apa.
Usile din lemn au o personalitate aparte, este foarte adevarat, insa asta nu inseamna ca nu sunt o investitie excelenta! Maiestria lucraturii, robustetea si frumusetea lor, ca si variantele diferite in care le gasim, fac ca usile din lemn sa fie optiunea preferata a proprietarilor de case sau de companii din toata lumea, indiferent de clima sau de regiune.
Odata ce ti-ai montat o usa din lemn, aminteste-ti sa ai mereu grija de ea si sa o protejezi asa cum se cuvine, iar ea va face acelasi lucru pentru tine multi ani!