Inainte de a comanda o usa noua, este important sa faci masuratorile corect. Comandarea unei usi de dimensiuni gresite poate fi o greseala extrem de costisitoare. De asemenea, trebuie sa stabilesti exact deschiderea si sensul usii pe care doresti sa o inlocuiesti, daca vorbim despre o usa cu balamale, astfel incat sa poti comanda tipul corect de usa.

Ghidul de mai jos isi propune sa te indrume catre stabilirea corecta a masuratorilor pentru o foaie noua de usa, sau pentru o usa fara toc.

Daca trebuie sa inlocuiesti intregul ansamblu, atunci recomandarea cea mai buna ar fi sa optezi pentru o usa montaja deja intr-un toc. Usile de exterior, in mod deosebit, trebuie sa fie montate cu precizie, astfel incat acestea sa se inchida suficient de bine incat etansarea sa fie perfecta si sa nu existe scurgeri sau curenti. De asemenea, usile de exterior trebuie sa fie montate corespunzator, din ratiuni ce tin de securitate. Usile de interior nu necesita atat de multe masuri de precautie, insa tot va fi necesar sa faci masuratorile corect si sa montezi usile adecvat, fie si doar din ratiuni ce tin de partea estetica.

Exista doua modalitati diferite de a masura o foaie noua de usa:

  • Daca usa veche are dimensiunea corecta si se potriveste perfect in toc, poti masura chiar foaia de usa veche.
  • Daca usa pare sa se fi deformat, nu se mai potriveste in mod corespunzator sau daca ai de montat o usa intr-o rama goala, poti obtine masuratorile corect cu ajutorul tocului existent.

Inainte de a incepe

Verifica daca tocul usii este propice pentru montarea unei usi noi. Daca exista deteriorari sau uzuri semnificative, este posibil sa fie nevoie de un set complet pentru usa sau de un ansamblu care sa includa atat usa cat si tocul. Este posibil sa fie necesara inlaturarea usii vechi, astfel incat sa poti inspecta tocul si rama in mod corespunzator.

De asemenea, trebuie sa verifici daca tocul vechi este drept si la nivel. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa masori din colt in colt, in diagonala, in ambele directii. Cele doua masuratori nu trebuie sa aiba diferente de peste 5 mm, in caz contrar fiind necesara ajustarea tocului sau cumpararea unuia nou.

Foile de usa vin, de obicei, fara feronerie montata. Daca feroneria usii vechi este in stare buna, este posibil sa o reutilizezi. In caz contrar, tine cont ca va trebui sa cumperi elemente noi de feronerie si sa le montezi pe usa inainte ca aceasta sa fie montata la randul sau.

In acest caz vei avea nevoie, de asemenea, sa masori unde au fost elementele vechi de feronerie, astfel incat cele noi sa poata fi montate in aceleasi pozitii pe usa noua si sa se potriveasca perfect cu tocul vechi, pentru ca in general amplasarea feroneriei nu este standard.

Masurarea foii de usa

 

Pasul 1. Masurarea dimensiunilor de baza

Daca ai scos usa veche, asigura-te ca o asezi pe o suprafata plana si masoara-i grosimea, apoi treci la masurarea latimii si inaltimii. O idee foarte buna pentru mai multa precizie este sa faci fiecare masuratoare de doua – trei ori, in diferite puncte ale usii. Daca masuratorile nu se potrivesc, alege dimensiunea cea mai mare pentru toti cei trei parametri: grosime, latime si inaltime. Usile pot fi ajustate usor, astfel incat sa se potriveasca atunci cand sunt prea mari, dar daca sunt prea mici, nu vei putea adauga nimic in plus in inaltime. Asadar, noteaza cu atentie fecare dimensiune.

Pasul 2. Masurarea feroneriei

Urmatoarele masuratori pe care probabil vei avea nevoie sa le faci, te vor ajuta sa potrivesti usa cea noua cu elementele de feronerie, in locurile corecte, astfel incat sa fie perfect aliniate cu tocul vechi pe care il vei pastra.

Pentru a lua masura locurilor pentru balamale, va trebui sa masori de la muchia de sus a usii pana la partea superioara a fiecarei balamale in parte. De obicei, vor exista cel putin trei balamale – superioara, centrala si inferioara.

  • Asigura-te ca ruleta sau metrul cu care masori este complet dreapta raportat la foaia de usa si ca merge paralel cu marginea usii.
  • De asemenea, va trebui sa masori si distanta dintre marginea usii si marginea balamalei, precum si dimensiunile balamalelor, astfel incat sa le poti alege in mod corespunzator.
  • Masoara pozitia incuietorii, raportat la partea superioara si la cea laterala a usii. Masurarea se face din partea de sus a usii, catre centrul incuietorii.
  • Daca mai exista si alte elemente de feronerie pe usa de care vrei sa tii cont, va trebui sa masori si dimensiunile si pozitia acestora.

Masurarea tocului usii

Daca intentionezi sa masori tocul usii pentru a stabili ce dimensiune de usa este cea mai buna in situatia ta, asigura-te ca masori strict tocul. In general, in jurul tocului mai exista o rama, fixata pe perete in jurul usii, sau alte elemente suplimentare.

Masurarea dimensiunilor de baza

Masoara inaltimea si latimea tocului. Fa doua sau trei masuratori pentru fiecare dimensiune, din diferite puncte ale tocului. Utilizeaza intotdeauna cea mai mica dintre aceste masuratori si scade 10 mm din dimensiunile masurate pentru inaltime si pentru latime, pentru spatiul necesar deschiderii.

Asigura-te ca masori din cel mai inalt punct al pardoselii, sau daca aceasta nu este montata inca, tine cont de grosimea variantei de pardoseala pe care intentionezi sa o montezi.
Atunci cand masori grosimea tocului, asigura-te ca masori doar de la marginea sa pana la locul unde se opreste usa, si ca nu incluzi rame sau alte elemente de decor.

Alegerea dimensiunii potrivite de usa

Dupa ce ai facut toate masuratorile, ar trebui sa gasesti o usa standard, care sa se potriveasca dimensiunilor tale cat mai bine. Intreaba producatorul cat de mult pot fi taiate foile de usi individuale, pentru ca cele mai multe dintre ele iti dau posibilitatea de a le fasona cel putin cativa milimetri, insa nu este cazul tuturor usilor.

Daca nu gasesti o usa standard potrivita, exista si varianta companiilor care produc usi personalizate, pe comanda, pe dimensiunile date, ideale pentru tocuri care nu sunt standard.