Daca a trecut deja ceva timp de cand ti-ai montat usile sau daca locuiesti intr-o casa veche, exista sanse mari sa intampini tot felul de probleme minore legate de usile casei tale. Cele mai comune probleme pe care le poti avea vis-a-vis de usile de interior, sunt intepenirea acestora, deschiderea lor, sau scartaitul iritant. Vestea buna este ca, desi aceste probleme pot parea inconveniente majore, cele mai multe dintre ele se pot remedia usor si poti face asta chiar tu, acasa, urmand cateva sfaturi simple.

Cum repar o usa care scartaie?

Daca ai o usa ce scoate un scartait extrem de deranjant, o poti repara foarte usor, chiar si atunci cand esti incepator in ceea ce priveste proiectele mici de bricolaj. Iata cum poti repara balamalele care scartaie.
Aseaza un cui mare sau chiar o surubelnita sub corpul balamalei (asigura-te ca usa este inchisa) si loveste in partea de jos, pana cand surubul balamalei va iesi partial din locul sau. Folosind un ulei de orice fel – chiar si uleiul vegetal va fi ok, daca asta este ceea ce ai la indemana in casa – vei reusi sa lubrifiezi suruburile scoase. Pentru a testa daca uleiul a functionat sau nu, inchide si deschide usa de cateva ori. Repeta metoda de mai sus in cazul tuturor balamalelor, pana cand scartaitul se opreste definitiv.

Usa se leagana si nu sta deschisa

Daca ai o usa cu care te trezesti ca se inchide atunci cand tu ai lasat-o deschisa, sau care se balangane si se deschide cand ai lasat-o intredeschisa, este posbil ca usa ta problematica sa aiba un toc care nu sta tocmai drept in plan vertical. Asta inseamna ca partea de toc de care sunt atasate balamalele este usor stramba. Faptul ca tocul nu este perfect drept in plan vertical determina balamalele sa se incline usor intr-o parte sau in cealalta, ceea ce inseamna ca usa se va misca si ea.
Daca iti dai seama ca usa s-a balanganit mereu, este posibil ca tocul sa fi fost montat prost din pornire, si nu in pozitie vertical. Daca problema a aparut in ultimii ani sau in ultimele luni, poate fi ceva cauzat de problemele de asezare ale podelei sau ale zidurilor, iar uneori asta poate descentra complet usa.
Daca ai probleme cu faptul ca usa nu sta niciodata in pozitia in care o lasi, cel mai bun mod in care poti verifica daca problema este legata de tocul usii este sa testezi cu o greutate atarnata la capatul unui fir. Urmeaza pasii de mai jos pentru a face acest test:
1. Asigura-te ca usa este inchisa si tine firul de-a lungul balamalei superioare.
2. Atentie ca firul sa nu atinga niciuna dintre balamale, iar greutatea trebuie sa se opreasca la cativa centimetri buni de sol, astfel incat sa poata atarna liber fara ca nimic sa nu o opreasca intr-o pozitie sau in alta.
3. Daca balamalele nu sunt asezate exact una deasupra celeilalte, sau daca tocul nu este perfect vertical, iti vei da seama imediat, pentru ca nu vor mai fi aliniate cu firul cu care faci testul.
Daca balamalele nu sunt exact una deasupra celeilalte, vei putea remedia aceasta problema legata de miscarile usii pur si simplu realiniind balamalele.
Exista, de asemenea, si modalitati mai specifice de a remedia modul in care usile se balangane. Daca usa se inchide atunci cand tu o lasi deschisa, poti corecta aceasta problema mutand fie balamaua de sus, fie mutand balamaua de jos. Cand o usa se deschide singura de la sine, poti remedia aceasta problema facand exact contrariul si mutand balamalele mai aproape una de cealalta.
Pentru a misca balamalele va trebui sa le desurubezi asa cum sunt si sa dai gauri noi in foaia de usa pentru balamale. Trebuie sa te asiguri ca umpli gaurile vechi, iar pentru asta poti desigur sa utilizezi lipici sau scobitori pentru a umple aceste gauri.

Usa loveste peretele

Cea mai simpla solutie pentru aceasta problema pe care am avut-o toti la un moment dat, este sa instalezi un opritor de usa.Cel mai obisnuit tip de opritor este unul care poate fi atasat de plinta peretelui de care se loveste usa. Opritorul trebuie sa aiba o textura solida sau flexibila si un varf de cauciuc care vine in contact cu usa, fara sa o deterioreze de cate ori usa se loveste de el. Montarea unui opritor de usa este un proces foarte simplu si rapid, si in general se pot gasi numeroase tutoriale atat pe YouTube dar si pe alte platforme video, pentru montari de opritoare de usa.
De asemenea, mai exista optiunea unui opritor pentru balamale, care poate fi instalat in corpul balamalei si impiedica orice miscare a usii inainte sau inapoi. Aceasta este, insa, o manopera mai lunga ca durata si nu intotdeauna usor de executat.

Cum repar zgomotele de miscare a usii atunci cand este inchisa?

O usa care nu sta fixa si care se misca si scoate zgomote atunci cand este inchisa nu are chiar o problema de functionare, dar poate fi ceva foarte frustrant! Daca te intrebi cum sa repari o usa care se misca in toc si scoate zgomote enervante sau daca te intrebi ce anume poate cauza aceasta problema, vei fi fericit sa afli ca este ceva relativ usor de remediat. Este cauzata de un spatiu care se creaza intre placuta pentru yala de pe tocul usii si usa in sine, un spatiu in exces care da posibilitatea usii sa se miste in cadrul tocului.
Pentru a opri miscarea si zgomotele facute de usa, tot ce trebuie sa faci este sa ajustezi usor placuta de pe toc in care intra limba yalei sau a clantei. Asta va tine placuta putin mai bine stransa, ceea ce este foarte posibil sa fie un mod de opri zgomotele.
Este destul de simplu si poti face un test inchizand usa, pentru a vedea daca mai scoate zgomotele enervante. Daca inca nu functioneaza, poti incerca sa folosesti buretei din spuma auto-adezivi ca sa umpli spatiile care se creaza de-a lungul tocului usii.
Daca nici asta nu merge, ultima incercare pentru a remedia problema este sa misti placuta pentru limba yalei din cadrul tocului, astfel incat usa sa stea mai strans. Aceasta este reparatia cel mai greu de facut, insa este si cea mai eleganta solutie, pe de alta parte. Cu usa inchisa, tine o bucata de lemn langa placuta si loveste cu ciocanul in lemn pentru a muta aceasta piesa pana cand atinge usa, apoi prinde placuta in cuie, stabilizand-o in noua pozitie.

Cum repar o usa care se intepeneste?

Daca ai o usa care se intepeneste, primul pas pentru rezolvarea acestei probleme este sa determini unde anume se intampla asta. Asadar, fa un pas in spate si probabil ca vei remarca un loc in cadrul tocului unde usa si tocul usii sunt fie prea apropiate, fie prea departate.
Modul in care rezolvi aceasta problema va depinde de ce anume vei constata in urma analizei. Daca usa este intepenita (nu exista spatiu) in partea de sus, aceasta se intampla din pricina schimbarilor care au loc in timp cu tocul usii, in sine. Cea mai simpla cale de a repara aceasta problema, mai degraba decat sa incerci sa ajustezi tocul usii, este sa tai din usa. Va trebui sa marchezi locul in care usa se intepeneste in toc, sa scoti apoi usa si sa o ajustezi, folosind un aparat electric pentru taiat, care va face aceasta operatiune extrem de rapida.

Daca usa se intepeneste pe laterala cu incuietoarea, cauza pot fi suruburile slabite ale placutei balamalei de sus. Va trebui sa strangi aceste suruburi daca intr-adevar constati ca sunt slabite, pentru ca asta va cauza si pe mai departe inclinari ale usii, mai mari decat ar fi cazul. Daca nu poti strange suruburile, atunci le poti inlocui, in mod sigur, cu unele noi. Asigura-te ca cele noi sunt mai mari, pentru a acoperi gaurile facute in lemn de-a lungul timpului.
Daca usa se intepeneste in partea de jos, problema poate fi cauzata de faptul ca pragul de jos al usii poate fi prea slab. Va trebui sa scoti pragul si sa il prinzi din nou in suruburi, iar asta il va face sa stea mai strans, iar usa mai ridicata, ceea ce va inlatura si problema de intepenire.

Yala nu se inchide corect

O alta problema obisnuita cand vine vorba despre usi de interior este ca de cele mai multe ori clanta nu sta inchisa atunci cand inchizi usa. Asta face ca inchiderea sau mentinerea usii inchise sa fie o problema, ceea ce nu este deloc o veste buna daca ai copii sau animalute de companie care pot astfel circula liber prin toate camerele.
Remedierea acestei probleme nu este o mare provocare, si exista doua moduri in care poti proceda astfel incat sa rezolvi situatia.
Prima optiune este sa schimbi yala, ceea ce este o treaba foarte usoara. Vei avea nevoie doar de o surubelnita, o jumatate de ora libera si o noua placuta pentru toc, pe care o poti lua din orice magazin de bricolaj.
Cea de-a doua optiune este largirea gaurii de pe placuta pentru limba yalei. Asta se intampla atunci cand o usa s-a lasat in timp si este mult mai usor sa o repari utilizand aceasta metoda, mai degraba decat sa inlocuiesti pragul usii. Foloseste o pila mica pentru a slefui placuta pana cand aceasta devine destul de larga incat sa poata gazdui limba yalei.
Acum ca stii deja tot ce trebuie pentru a rezolva cele mai comune probleme ale usilor tale de interior, nu va trebui sa iti mai faci niciodata griji cu privire la asta.